Noudata lelujen ikärajamerkintöjä tarkkaan. Jemmaa vauvan joulupakettiin vain sellaisia leluja, jotka ovat varmasti turvallisia pienelle käyttäjälle. Kuva: iStockphotos
Noudata lelujen ikärajamerkintöjä tarkkaan. Jemmaa vauvan joulupakettiin vain sellaisia leluja, jotka ovat varmasti turvallisia pienelle käyttäjälle. Kuva: iStockphotos

Nyt tarkkana joululahjaostoksilla: se, että lelu on myynnissä, ei tee siitä turvallista. 

Suomessa ja muualla Euroopassa lelujen turvallisuutta valvotaan erittäin tarkasti. Suomessa lelun turvallisuudesta vastaavat valmistaja, maahantuoja ja jakelija.

– Vanhemman vastuulla on valvoa pikkulasten leikkejä ja antaa käyttöön vain turvallisia leluja, muistuttaa Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Asta Koivisto. 

Esimerkiksi jos lelussa on merkintä ei alle 3-vuotiaille, se tarkoittaa että lelussa saattaa olla pieniä osia, joiden vuoksi lelu ei sovellu pienten lasten leikkeihin. Joissakin leluissa taas ikärajaa merkitään suositusikärajalla, esimerkiksi 5 +. Tuolloin jää vanhemman tehtäväksi päättää, onko lapsella valmiudet leikkiä kyseisellä lelulla. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lelua ostettaessa on hyvä varmistua, että siinä on CE-merkintä, sekä valmistajan ja maahantuojan nimi ja osoite. Varoitukset ja käyttöohjeet tulee löytyä suomeksi ja ruotsiksi. Pehmoleluissa on oltava asianmukaiset pesuohjeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ole tarkkana, kun ostat verkkokaupasta

Ulkomaisten verkkokauppojen kohdalla kannattaa olla erityisen varovainen. Varsinkin, jos kyse on Euroopan ulkopuolella sijaitsevasta verkkokaupasta, sen tuotteet eivät välttämättä täytä Suomen turvallisuuskriteerejä. Tällöin vastuu lelun turvallisuudesta jää vanhemmalle.

Tukesin syyskyisen testauksen perusteella ulkomaisista verkkokaupoista tilatuista leluista ja lastenhoitotarvikkeista löytyi monia puutteita. Esimerkiksi leikki-ikäiselle tarkoitetuista leluista irtosi helposti pieniä osia, tai vauvojen ruokatutin tuttiosa sisälsi haitallisia kemikaaleja. 

Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi kommentoi tuolloin, että mikäli vastaavia puutteita olisi löytynyt suomalaisista leluista, ne olisi vedetty heti myynnistä. 

Tänä vuonna Tukes on poistanut markkinoilta 24 lelua. Yleisin syy lelun poistamiseen oli tukehtumisvaara. 

Tarkista nämä asiat kun ostat lelua: 

  1. Alle kolmevuotiaille tarkoitetussa leluissa ei saa olla pieniä tai irtoavia osia, sillä ne voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Huomioi myös, että lelussa kiinni olevat tarratkin voivat irrotessaan aiheuttaa tukehtumisvaaran.
  2. Pehmolelujen kanssa on myös syytä olla tarkkana, sillä vaaratilanteen voi aiheuttaa esimerkiksi liian helposti irtoavat silmät. 
  3. Paristokotelon on oltava kiinni lelussa ruuveilla. Tämä on tärkeää erityisesti alle kolmevuotiaiden lasten leluissa. 
  4. Roolivaatteissa ei saa olla pään alueella pitkiä kiristysnyörejä, joihin lapsi voi kuristua. 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla