Kuvat
Tuomas Kolehmainen
Anni Erkon mielestä työ ja perhe tukevat toisiaan. Perhe-elämä hioo töissäkin tarvittavia taitoja, ja kun saa toteuttaa itseään myös töissä, jaksaa olla oikeasti läsnä perheelle. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Anni Erkon mielestä työ ja perhe tukevat toisiaan. Perhe-elämä hioo töissäkin tarvittavia taitoja, ja kun saa toteuttaa itseään myös töissä, jaksaa olla oikeasti läsnä perheelle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Anni Erkko kirjoitti kirjan perhevapailta töihin palaaville naisille. Oikea asenne ja tietyt käytännön järjestelyt auttavat ottamaan uuden arjen haltuun. 

Miten he sen tekevät – hoitavat työnsä hyvin ja ehtivät myös nauttia perhe-elämästä, taloustoimittajana työskennellyt Anni Erkko mietti tavatessaan menestyviä, johtotehtävissä työskenteleviä naisia.

Hän itse oli juuri palannut töihin perhevapailta, ja työn ja perhe-elämän yhdistäminen tuntui vaativan aivan uudenlaisia selviytymiskeinoja.

– Äitiysloman jälkeinen arki löi enemmän kuin kerran vasten kasvoja. Yllättävintä oli arjen vaatima aikataulutus ja hermojen hillintä, Erkko, 35, sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aluksi hänestä tuntui usein siltä, että tärkeät asiat hoituivat vasemmalla kädellä niin työ- kuin siviilielämässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykyään viestinnän asiantuntijana työskentelevältä Erkolta on juuri ilmestynyt kirja Uraäidin selviytymisopas.

Erkko haastatteli kirjaansa työssään menestyviä suomalaisnaisia. Oman kokemuksensa perheen ja uran yhdistämisestä kertovat muun muassa vaateyritys Vimman perustaja ja toimitusjohtaja Marjut Rahkola, Nooa Säästöpankin talousjohtaja Anne Kuutio, nyhtökaurayrittäjä Maija Itkonen ja juontaja sekä yrittäjä Vappu Pimiä.

– Vaativaa uraa tekevät äidit osaavat kertoa, miten työ ja perhe -paketti saadaan toimimaan. Heidän työssään ajanhallintaa vaativat kysymykset ovat jatkuvasti läsnä.

Työn ja perheen yhdistäminen merkitsee toki paljon muutakin kuin aikatauluttamista – ennen kaikkea asennetta, joustamista ja luovimista.

Anni Erkko poimi Uraäidin selviytymisoppaasta viisi asiaa, jotka töihin palaavan äidin kannattaa ratkoa jo ennen kuin työ alkavat.

1. Miksi palaan töihin?

Tuskin kukaan äiti välttyy kokonaan tunteelta, että on hetkittäin ”väärässä paikassa” – töissä, kun häntä tarvittaisiin kotona, ja toisin päin. Riittämättömyyden tunteita voi helpottaa sen ajatuksen kirkastaminen, miksi on valinnut palata töihin.

Usein syy on taloudellinen. Perheen elättäminen on tärkeä tehtävä. Myös lapsen kanssa voi jutella hänen ikätasolleen sopivasti siitä, miksi aikuiset käyvät töissä.

Paluun syy voi olla myös innostava työ itsessään.

– Kun tietää, miksi tekee tiettyjä asioita elämässään, se helpottaa omien valintojen takana seisomista, Erkko sanoo.

– Myös äidit ovat vastuussa omasta onnellisuudestaan. Jos onnellisuus tulee siitä, että on tulevaisuudennäkymiä työelämässä, työ on tärkeä asia.

Erkosta itsestään töihin paluu tuntui aluksi vaikealta.

– Mielessäni kävi, laiminlyönkö lapsiani. Tilanne helpottui, kun tunnustin itselleni, että kiinnostavan työn tekeminen on tärkeä osa minua. Olen parempi äiti, kun annan myös sen osan itsestäni kukoistaa. Oltuani päivän aikuisten maailmassa jaksan illalla olla läsnä lapsilleni, keskustella ja leikkiä, hän sanoo.

– Minulle on myös tärkeää antaa tyttärilleni malli, että nainen voi toteuttaa haaveitaan sekä työelämässä että perhe-elämässä. Toivon, että heilläkin on aikuisena useita kiinnostuksenkohteita.

2. Valmistaudu joustamaan – ja joustamaan

Perheellinen kohtaa väistämättä yllätyksiä, joihin ei ole voinut varautua: lapsi sairastuu juuri tärkeää palaveria edeltävänä yönä tai työmatkan takia lapsen synttärivalmistelut jäävät viime tippaan.

Erkko sanoo, että työn ja perheen yhdistäminen totuttaa hyvällä tavalla suhteuttamaan asiat.

Kuinka moni työsähköposti on oikeasti sellainen, että siihen pitää vastata saman tien? Jos kotona on sotkua, mitä sitten? Mitä tapahtuu, jos ei siivoa heti vaan vasta seuraavana päivänä?

– Luota siihen, että asiat järjestyvät kyllä, vaikka eivät ehkä juuri silloin, kun haluaisit, Erkko sanoo.

Hän itse soveltaa neuvoa etenkin oman ajan suhteen. Ennen lapsia hän kävi aina tiettyinä päivinä ja tiettyyn aikaan juoksemassa, ja lenkkeily on hänelle edelleen tärkeä keino huolehtia omasta jaksamisesta.

– Olen oppinut hyväksymään, että jos en pääse lenkille tänään, menen huomenna.

3. Tee kotityöt näkyviksi

Jos perheessäsi on kaksi vanhempaa, kotityöt ja lasten hoitoon liittyvät asiat, kuten vaatehuolto ja -hankinnat, kannattaa listata yhdessä.

– Vauva-ajan jälkeen on vaara jämähtää äitiysloman aikaisiin rooleihin. Jos äiti on hoitanut kaiken kotona, asetelma käy raskaaksi erityisesti töihin palaamisen jälkeen.

Kun molemmat ymmärtävät, mitä kaikkea kotona on tehtävä, jotta arki sujuu, tehtävät on helpompi jakaa. Ja ne pitää oikeasti jakaa: nyt on se hetki, kun kannattaa viimeistään luottaa siihen, että myös puolison tapa tehdä asiat on ihan hyvä tapa.

4. Lepää ja lataa akkuja

Mieti, mikä on sinun keinosi palautua työstä ja saada jaksamista arkeen. Miten huolehdit siitä, että saat tarpeeksi unta? Omaa hyvinvointiaan ei voi laittaa hyllylle ruuhkavuosien ajaksi.

Myös omasta ajasta ja harrastuksista kannattaa sopia puolison kanssa.

Tärkeä sääntö ruuhkavuosiin on puhua toiveistaan – ei olettaa, että toinen lukee ajatuksia.

5. Tunnista ajattelusi voima

Pohdi, miten suhtaudut töissä käyntiin. Jos voivottelet, että töissä vietetty aika on pois perheeltä, ajatuksesta tulee helposti itseään toteuttava kehä.

– Itse ajattelen, että työ ja perhe ovat asioita, jotka eivät ole toisiltaan pois vaan tukevat toisiaan, Erkko sanoo.

Vanhemmuus opettaa paljon sellaista, mistä on hyötyä työelämässä. Kahta pientä lasta hoitanut osaa taatusti priorisoida, neuvotella ja saada asioita valmiiksi – nämä ovat myös ehdottomia työelämätaitoja.

Lasten ansiosta omasta työtavasta tulee järjestelmällinen: työt on tehtävä napakasti työajalla, jotta pääsee lähtemään ajoissa kotiin.

Työasiat on myös opittava jättämään työpaikalle, jotta osaa olla läsnä, kun on perheajan vuoro. Tässä auttaa esimerkiksi se, että kirjoittaa kesken jääneet asiat ylös, päättää palata niihin seuraavana päivänä ja jättää ne mielestään loppuillaksi.

– Lapset ovat onneksi hyviä palauttajia. Jos vanhemman ajatukset ovat muualla, lapset kyllä osaavat ottaa huomion.

Anni Erkko: Uraäidin selviytymisopas – Tarinoita ruuhkavuosien kuningattarilta (Atena Kustannus 2019)

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla