Kuvat: Tiina Ylikulju ja valmistajat
Kuvat: Tiina Ylikulju ja valmistajat

Mitä lahjaksi lapselle, kun ei halua ostaa turhaa tavaraa? Valitsimme 12 pitkäikäistä ja laadukasta lelua vauvalle ja taaperolle.

Vauvan ensimmäisiin leikkeihin

Pehmeä Geggamoja-pallo

Ikäsuositus: 0–2 vuotta

Hinta: 15 e

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäisiin peleihin

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pehmeään palloon on helppo tarttua, ja kuviot herättävät vauvan kiinnostuksen. Ensipallon on hyvä olla oikeasti pyöreä – ei esimerkiksi pallo, jossa on korvat tai muut ulokkeet. Tällöin palloa pystyy vierittämään. Myöhemmin kun lapsi oppii heittämään palloa, pehmeä pallo on armollinen osuessaan vaikkapa televisioon. Geggamojan pallo on ommeltu merkin vaatetuotannon ylijäämäpaloista, ja jokainen pallo on siten ainutlaatuinen. Halkaisija noin 15 senttimetriä.

geggamoja.com

Pluï pilvi -kylpylelu

Ikäsuositus: vanhemman seurassa jo vastasyntyneestä, muuten 2-vuotiaasta alkaen

Hinta: 15,90 e

Hauskaa seuraa kylvyssä

Kylpylelun pohjassa on reikiä, joten sen nostaminen ammeesta saa aikaan vesisateen. Pilven päällä on korvausilmareikä, jonka sormella peittämällä veden tippumisen voi pysäyttää. Pluïn pilven hyvä puoli on, että lelun saa aukaistua pesemistä varten. Pesun voi hoitaa jopa astianpesukoneessa. Kun sisälle ei jää vettä, sinne ei kerry myöskään hometta.

moluk.com/plui.php

Leikkien liikuntaleikkipussi

Ikäsuositus: vastasyntyneestä alkaen

Hinta: 24,90 e

Yhdessä liikkeelle

Pussissa on 24 lorumuotoon kirjoitettua liikuntaleikkiä yhdessä lapsen kanssa touhuttaviksi. Leikkeihin ei tarvita välineitä, eikä niiden toteuttamiseen ole yhtä oikeaa tapaa – jokainen voi liikkua taitojensa mukaan. Liikuntalorut ovat kasvatustieteen ammattilaisten suunnittelemia. Pussi on vohvelikangasta, johon voi kirjailla lapsen nimen tai yksilöivän kuvion.

leikkien.fi

Hape – tarraavat eläinhelistimet

Ikäsuositus: vastasyntyneestä alkaen

Hinta: 14,95 e

Ääntä ja värejä

Merieläinaiheiset helistimet pysyvät paikoillaan imukuppien avulla. Kun ne kiinnittää esimerkiksi pöytään, lapsi voi tuottaa niillä ääntä, vaikka ei vielä osaisi tarttua helistimiin. Jokaisesta eläimestä kuuluu erilainen ääni. Materiaalina on käytetty sekä puuta että muovia. Kätevä viihdyke esimerkiksi pöydän ääressä istuessa.

hape.com

Mukavaa puuhaa 1-vuotiaalle

Askare-laatikko

Ikäsuositus: 1-vuotiaasta alkaen

Hinta: 47 e

Lastenhuoneen klassikko

Leluissakin on klassikoita, ja Suomessa valmistettu Askare-laatikko on yksi niistä. Kestäväksi rakennetun puisen laatikon kannessa on viisi erilaista reikää, joista muotopalikat pitää saada pudotettua sisään. Kehittää paitsi hahmotuskykyä, myös käden ja silmän yhteispeliä. Askareen mukana tulee kymmenen palikkaa, ja niitä saa myös varaosina. Laatikosta on saatavana useita erilailla viimeisteltyjä versioita.

juhojussila.fi

Brio-ksylofoni

Ikäsuositus: 1,5-vuotiaasta alkaen

Hinta: 19,90 e

Käden ja silmän yhteispeliä

Viisikielisen lyömäsoittimen oivallus löytyy kielten alta: ksylofonin soittokapulalle on pohjassa säilytyspaikka. Ksylofoni tutustuttaa lapsen paitsi musiikin maailmaan, myös harjoittaa käden ja silmän yhteispeliä. Sopii myös värien opetteluun. Soittimen runko on muovia ja kielet puuta. Puumateriaali on tuotettu FSC-sertifioiduissa metsissä.

brio.fi

Muumi-kuutiopalapeli

Ikäsuositus: 1-vuotiaasta alkaen

Hinta: 14,90 e

Torni vai palapeli?

Puinen palapeli sisältää yhdeksän kuutiota. Koska kuutioiden kaikilla sivuilla on eri kuva, samassa palapelissä on siis yhteensä kuusi erilaista koottavaa kuvaa. Vasta vuoden täyttänyt käyttää kuutioita ensin tornien rakenteluun. Myöhemmin onnistuu palapelien kokoaminenkin. Tuotteella on Avainlippu-tunnus, eli se on valmistettu Suomessa.

martinex.fi

Duplo-numerojuna

Ikäsuositus: 1,5-vuotiaasta alkaen

Hinta: 19,95 e

Numerot tutuiksi

Legon 23-osainen numerojuna on pitkäikäinen lelu. Rakentamisen lisäksi sillä voi leikkiä roolileikkejä, sillä pakkauksessa on mukana kaksi ihmishahmoa ja kissahahmo. Vähän myöhemmin junan avulla voi opetella numeroita tai vaikka yksinkertaisia laskutoimituksiakin. Palikat voi pestä käsin korkeintaan 40-asteisessa vedessä mietoa pesuainetta käyttäen.

lego.com/fi-fi

Kehittäviä leluja 2–3-vuotiaalle

Ailefo-muovailuvaha

Ikäsuositus:

Hinta: 22,90 e

Turvalliseen muovailuun

Ailefon uutuus on ensimmäinen luonnonmukainen muovailuvaha Euroopassa. Se sisältää vain elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä ainesosia. Vahan värjäämiseen on käytetty kasvivärejä ja pehmentämiseen kasviöljyjä, jotka ovat hyviä myös iholle. Tätä muovailuvahaa voi siis huoletta vaikka maistaa. Pakkauksessa on vihreä, minttu, pinkki, ruskea ja keltainen vaha, kutakin sata grammaa. Ei sisällä hajusteita tai parabeeneja.

tuotteet.kiddex.fi

Djeco-muistipeli

Ikäsuositus: 2-vuotiaasta alkaen

Hinta: 23 e

Kuka löytää parin?

Muistipeli on palapelien ohella lapsen ensimmäisiä pelejä. Ranskalaisen perinteisen leluvalmistajan Djecon muistipelissä on 32 puista laattaa. Palaset ovat kahdeksankulmaisia. Palapeli on kuvitettu viidakon eläimien kasvoilla. Muistipelin pelaaminen harjoittaa muistin lisäksi keskittymiskykyä, ja pääseepä pelatessa opettelemaan vuoron odottamistakin.

pienikamari.fi

Plantoys-muotohelmet

Ikäsuositus: 2-vuotiaasta alkaen

Hinta: 19,90 e

Sorminäppäryys kasvaa

Thaimaalaisen leluvalmistajan uutuudessa, muotohelmissä, on kaksi nauhaa ja 15 helmeä. Helmien pujottelu nauhaan kehittää hienomotoriikkaa ja keskittymiskykyä. Pujottelun opettelemisen lisäksi lelu auttaa lasta hahmottamaan muotoja, värejä ja kokoja. Voipa helmiä käyttää vaikkapa helmitaulun tapaan numeroiden ja laskemisen harjoitteluunkin. Muotohelmien materiaali on kumipuuta.

tuotteet.kiddex.fi

Janod – oravan tasapainoleikki

Ikäsuositus: 3-vuotiaasta alkaen

Hinta: 29,90 e

Tarkkuutta!

Hienomotoriikkaa ja hahmotuskykyä kehittävässä pelissä yritetään asettaa oravan selkään mahdollisimman paljon tammenterhoja. Jossain vaiheessa keko kasvaa liian korkeaksi, ja tammenterhot putoavat pois oravan päältä. Ranskalaisen leluvalmistajan tuote on valmistettu puusta ja maalattu vesipohjaisilla maaleilla. Mukana kaksikymmentä tammenterhoa ja puuvillainen säilytyspussi pelille.

janod.com

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla