Potalleko? Ei todellakaan! Taapero saattaa välillä haluta olla pienempi kuin onkaan. Kuva: <span class="photographer">iStock</span>
Potalleko? Ei todellakaan! Taapero saattaa välillä haluta olla pienempi kuin onkaan. Kuva: iStock

Lapsi oppi jo hienosti kuivaksi mutta vaatii nyt vaippaa takaisin. Antaako vaippa vai ohjatako sitkeästi vessaan?

1. Taas vahinko

Hups, pissa tulee housuun monta kertaa päivässä, mutta lapsi ei kyselyistä ja muistutuksista huolimatta suostu potalle ajoissa.

Älä hermostu. Vahingot tuntuvat lapsesta muutenkin kurjilta ja voivat hävettää. Taantumisen taustalla voi olla jokin lapsen elämässä tapahtunut muutos, kuten tutista luopuminen, päivähoidon aloitus tai muutto. Joskus kyse on siitä, että lapsi kehittyy hurjaa vauhtia jollakin toisella saralla, kuten kielellisesti.

Kuivaksi oppiminen on osa itsesäätelyn kehitystä, mutta lapselle saattaa tulla tunne, että kehitys on liian nopeaa. Silloin askel taaksepäin tuntuu turvalliselta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lasta voi kannustaa potalle esimerkiksi pienten palkintojen avulla: hän voi saada vaikka tarran jokaisesta pottakäynnistä. Palkinnon on oltava välitön, ei siis niin, että sen saa vasta, kun on ollut koko päivän tai viikon kuivana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Vaippa, kiitos!

Vaikka lapsi olisi käynyt potalla jo pitkään, hän saattaa yhtäkkiä vaatia vaippaa. Tämä on pyrkimystä saada olla hoivattavana: olla taas hetken aivan pieni, vauva vielä.

Älä hae heti vaippaa kaapista, vaan yritä neuvotella lapsen kanssa. Voitte esimerkiksi sopia, että vaippa laitetaan esimerkiksi, kun ollaan kaupungilla, mutta kotona mennään potalle. Sinähän osaat sen jo niin hienosti!

Tue jo tapahtunutta kehitystä ja anna positiivista palautetta.

On kuitenkin parempi antaa lapsen pissata tai kakata vaippaan kuin ryhtyä riitelemään asiasta. Kuivaksi oppiminen on hyvin herkkä vaihe, ja negatiivinen huomio voi pitkittää pulmaa.

Pottailun ulkopuolella vo leikin varjolla korostaa lapsen pienuutta: hän voi leikkiä olevansa vauva, jota hoivataan, syötetään ja hellitellään.

3. Potta kelpaa vain kotona

On hyvin tyypillistä, että pottakäynnit sujuvat kotona, mutta varsinkin kakalla käynti saattaa aiheuttaa ongelmia hoidossa tai vieraassa paikassa.

Silloin on tärkeää sopia asia aikuisten kesken. Lapsen hoitajille on hyvä selittää, että nyt on tällainen vaihe ja sopia yhdessä, miten tilanteessa toimitaan. Lapselle voi hyvin laittaa vaipan päiväkodissa, ja kotona hän voi käydä kakalla vessassa.

Rytmin voi myös yrittää saada kohdilleen niin, että lapsi käy kakalla aamuisin ja iltaisin kotona.

Lapselle saattaa tulla tunne, että kehitys on liian nopeaa. Silloin askel taaksepäin tuntuu turvalliselta.

4. Kauanko kapina kestää?

Vaihe voi hyvin kestää muutaman viikon. Jos tilanne kestää yli kuukauden, kannattaa miettiä tarkemmin, mistä se voisi johtua. Jos taustalla on iso elämänmuutos, yritä tukea lasta muilla keinoin: antamalla aikaa ja huomiota ja puhumalla muutoksesta. Tarvittaessa apua saa neuvolasta tai esimerkiksi lastenpsykologilta.

Asiantuntijana psykologi, psykoterapeutti Lotta Weckström-Lehto Aatos-klinikalta

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla