Mitäs kivaa täältä löytyy? Taapero haluaa tehdä keittiössä samoja juttuja kuin vanhemmatkin.
Mitäs kivaa täältä löytyy? Taapero haluaa tehdä keittiössä samoja juttuja kuin vanhemmatkin.

Taapero tahtoo keittää perunoita kattilassa kuten äitikin. Leikkiessään hän tutustuu maailmaan.

Lastenhuone täynnä leluja, mutta lasta kiinnostavat lähinnä keittiön kattilat ja kauhat?

Vauva tai pieni taapero ei vielä välttämättä kiinnostu varsinaisista leluista, toteaa kasvatustieteen tohtori Annukka Pursi Helsingin yliopistosta.

Vauvalle ja yli yksivuotiaallekin keho on leikkiväline, ja leikki on maailmaan tutustumista: varpaiden viemistä suuhun, sohvanjalan pureskelua tai sitä, että vanhempi kutittelee, kujertelee ja pomppaa esiin harson takaa. Kukkuu!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös liikkuminen on leikkiä. Pikkutaaperosta tuntuu mahtavalta nostaa ylös jotain valtavan painavaa tai kiivetä sohvapöydälle seisomaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kauneinkaan leikkiastiasetti ei välttämättä viehätä lasta.

Vaikka vanhemmat tarjoaisivat lapselle erilaisia leluja, arjen tavarat saattavat kiinnostaa enemmän.

– Lapsi havainnoi arkea mutta ei välttämättä vielä osaa luoda yhteyttä todellisen kattilan ja miniatyyrikattilan välille. Ne eivät siis ole hänelle sama asia, Pursi selittää.

Siksi kauneinkaan leikkiastiasetti ei välttämättä viehätä lasta. Pienen mieli vetää keittiöön oikealle kattilakaapille ja kauhalaatikolle, koska hän haluaa sekoittaa puuroa samalla kauhalla kuin isä tai keittää perunoita kattilassa, jota näki äidin käyttävän.

Mahdollisuuksien mukaan lapselle voisikin antaa leikkeihin oikeita astioita, Annukka Pursi suosittelee. Esimerkiksi käytöstä poistetut metallikulhot ja muoviset kauhat sopivat hyvin tähän tarkoitukseen, kunhan ne ovat ehjiä eikä niissä ole teräviä kulmia.

Todellisuutta matkivat lelut antavat lapselle mahdollisuuden kehitellä leikin ympärille erilaisia tarinoita.

Puolentoista ja kahden ikävuoden välillä myös varsinaiset lelut alkavat kiinnostaa enemmän, ja niiden ympärille alkaa syntyä sosiaalisesti jaettavia tarinoita. Lapsi alkaa leikkiä todellista elämää seuraavia esineleikkejä. Pienet astiasetit ja leikkikeittiöt nousevat arvoonsa, kun lapset juovat yhdessä iltapäiväkahveja ja leipovat kuppikakkuja.

Todellisuutta matkivat lelut antavat lapselle mahdollisuuden kehitellä leikin ympärille erilaisia tarinoita, kun lapsi ymmärtää ja muistaa paremmin kaikenlaisia toisiaan seuraavia tapahtumia. Nyt käymme kaupassa, juomme kahvit, vaihdamme vauvalle vaipan ja laitamme sen sitten nukkumaan.

Aikuinen voi tukea leikkiä sanoittamalla tarinaa ajoittain. Tämä voi auttaa myös pienempiä leikkikavereita löytämään yhteisen sävelen.

Lue koko juttu siitä, miten leikki tukee taaperon kehitystä, marraskuun Vauva-lehdestä!

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla