Hiero vauvan jalkapohjat hellästi sivellen tai painellen. Kuva: iStockphoto
Hiero vauvan jalkapohjat hellästi sivellen tai painellen. Kuva: iStockphoto

Vauvahieronnan tärkein ohje: kosketa rakastavasti ja hellästi.

Kosketus on aivan ensimmäisiä asioita, joiden avulla vauva tutustuu maailmaan. Hellä kosketus luo vauvalle tunteen, että hän on tervetullut ja rakastettu.

Kosketus myös auttaa vauvaa vähitellen tunnistamaan oman kehonsa rajat. Siksi esimerkiksi hieronta on ihana ja tärkeä tapa olla vuorovaikutuksessa vauvan kanssa.

Oikea tapa hieroa vauvaa on sivellä hänen ihoaan. Kosketus on kevyt mutta kuitenkin selkeä, sillä liian hento kosketus voi tuntua kutittavalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kun koskettaa rakastavasti ja hellästi läsnä ollen, ei voi hieroa väärin. Vauvan ilme ja olemus kyllä kertovat, milloin hieronta tuntuu hyvältä, vauvahierontaa ohjaava Terhi Tamminen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hellä kosketus luo vauvalle tunteen, että hän on tervetullut ja rakastettu.

Ikärajaa hieronnalla ei ole, eli jo ihan pientäkin vauvaa voi hieroa, jos hän on perusterve. Vauvan iho on ohut ja rikkoontuu helposti, joten hieronnassa kannattaa käyttää apuna öljyä. Hyvä valinta on kasviöljy, kuten kookos- tai jojobaöljy, tai luonnonmukainen vauvaöljy.

Hieronta on myös vuorovaikutusta

Hyvä hetki hieronnalle on, kun vauva on rauhallinen, kylläinen ja kuiva. Hieronta onnistuu esimerkiksi hoitopöydällä, lattialla tai sängyllä. 

– Juttele vauvalle ja kerro, että aiot hieroa häntä. Ota katsekontakti ja pyydä vauvalta näin lupa hierontaan, Tamminen opastaa.

– Hymysi kertoo, että hieronta on hyvä juttu. Jos vauva ei kuitenkaan halua tulla hierotuksi, siirrä hieronta toiseen kertaan. Itkuista vauvaa ei pidä hieroa, sillä silloin vauvan stressihermosto on aktiivisena. Hierontahetken on tarkoitus olla rentouttava tuokio sekä vauvalle että vanhemmalle.

Pieni vauva jaksaa hierontaa korkeintaan puolisen tuntia, ja lyhyempikin hieronta riittää mainiosti. Hieronnalla voi auttaa vauvaa rentoutumaan ja nukahtamaan sekä lievittää vatsanpuruja.

Hieronta parantaa vauvan aineenvaihduntaa, edistää ruuansulatusta ja syventää hengitystä. Se myös lisää hyvän olon hormoni oksitosiinin määrää.

Hieronnalla voi auttaa vauvaa rentoutumaan ja nukahtamaan sekä lievittää vatsanpuruja.

– Jos vauvalla on paljon vatsavaivoja tai hän on kovin itkuinen, häntä voivat auttaa esimerkiksi vauvojen hoitoon erikoistunut koulutettu hieroja, vyöhyketerapeutti ja osteopaatti.

Ammattilainen myös tunnistaa, jos vauvalle on jäänyt lihasjännityksiä kohtuajalta tai synnytyksestä, ja pystyy laukaisemaan niitä. 

Asiantuntijana koulutettu hieroja, vauvahieronnan ohjaaja Terhi Tamminen, Terhin Helmi

Rentouttava iltahieronta

  1. Pää. Tee molempien käsien sormilla hellästi pientä pyörivää liikettä vauvan päänahassa. Varo aukiletta.
  2. Korvanlehdet. Ota korvanlehdet vuorotellen kahden sormen väliin ja tee pientä pyörivää liikettä. Käy läpi koko korvanlehti.
  3. Selkä. Selän voit hieroa niin, että vauva on kyljellään, käsivarrellasi tai olkaasi vasten. Sivele koko selkä hartioista alkaen vaippaan saakka. Anna vauvan tottua liikkeeseen ja toista sively rauhallisesti noin viitisen kertaa. Sivele sen jälkeen kahdella sormella rangan vierustat ylhäältä alas. Tee vielä kahdella sormella pienet painallukset rangan vierustoille ylhäältä alas.
  4. Jalat. Sivele jalkoja vuorotellen molemmin käsin, ylhäältä alas varpaisiin. Ota vauvan jalat kämmeneesi niin, että peukalosi kulkee jalan alapuolella.
  5. Jalkapohjat. Sivele peukalollasi kantapäistä varpaisiin päin vuorotellen isovarpaan, keskimmäisen varpaan ja pikkuvarpaan kohdalta. Hiero myös jalkaterien sivut. Tee sen jälkeen pieniä pistemäisiä pyörityksiä koko jalkapohjan alueella jälleen kantapäistä lähtien.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla