Sammas voi kipeyttää vauvan suun. Äidillä se oireilee rinnan poltteluna ja kirvelynä. Kuva: Istock
Sammas voi kipeyttää vauvan suun. Äidillä se oireilee rinnan poltteluna ja kirvelynä. Kuva: Istock

Hoito sitruunalla ja puolukalla kannattaa aloittaa heti, jos havaitsee vauvalla tai itsellään sammasta.

1. Miten sammas oireilee?

Sammas on hiivasienen aiheuttama tulehdus vauvan suussa tai äidin rinnassa. Kaikilla on elimistössään hiivaa, mutta esimerkiksi antibioottikuuri voi kiihdyttää sen tulehdukseksi. Sammas voi tehdä sekä äidin että vauvan olon tuskaiseksi, tai oireita voi olla vain toisella.

Sammasta on syytä epäillä, jos vauva ei halua syödä tai on ärtyinen syödessään. Tulehdus voi kipeyttää vauvan suun, ja joskus kielessä, poskissa tai kitalaessa on paksua, vaaleaa tököttiä. Aina peitteitä ei tule.

Jos pystyy näkemään vaalean alueen läpi kielen punaisuuden, kyseessä on todennäköisesti maito. Maito myös lähtee pois vesitilkalla huuhtomalla tai kevyesti harsolla pyyhkäisemällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Äidillä sammas oireilee rinnan poltteluna, kirvelynä ja kutiamisena imettäessä ja syöttöjen välissä. Nännipiha on usein kiiltelevä, hilseilevä tai punoittava. Haavoja sammakseen ei yleensä liity.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sammasta esiintyy noin viidellä prosentilla vauvoista.

2. Riittääkö kotihoito?

Usein kyllä. Sitä voi kokeilla huoletta ennen lääkäriin hakeutumista. Hoito kannattaa aloittaa heti sammaksen havaittuaan ja hoitaa sekä äiti että vauva, vaikka toinen olisi oireeton.

Sivele rinta ja vauvan suu puolukkamehulla tai vissyllä joka syötön jälkeen tai sitruunamehulla muutaman kerran päivässä. Parasta on suoraan marjoista tai sitruunasta puristettu mehu. Matalahiilihappoinen vissy ei toimi, eikä puolukkamehussa saa olla sokeria.

Kokeile ensin yhtä ainetta muutaman päivän ajan, ja jos oireet eivät helpota, vaihda toiseen.

Muista jatkaa hoitoa muutamia päiviä oireiden häviämisen jälkeen.

Joskus oireiden häviäminen kokonaan voi kestää pari, kolme viikkoa. Jos olo ei helpotu viikossa, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Hän voi määrätä lääkegeeliä tai -voidetta.

Tarvittaessa äiti voi ottaa kipuun särkylääkettä, ja yli kolmen kuukauden ikäiselle vauvalle voi antaa parasetamolia.

3. Sammas uusiutui – mitä teen?

Pese tai keitä vauvan tutit, harsot, liivinsuojukset ja lelut päivittäin. Keitä tutteja vähintään viisi minuuttia ja pese tekstiilit 60 asteessa tai jos kierre on sitkeä, 90 asteessa.

Asiantuntijana terveydenhoitaja, imetysohjaaja Laura Merivirta, Neuvola Nuppu

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla