Kuinka kiukkupussi kesytetään? Tämän illan jaksossa Suomen Supernanny etsii rauhaa yksinhuoltajaäidin ja kahden pojan perheeseen.

Miran, 33, perheessä ongelmia tuottavat nuoremman pojan raivokohtaukset, äidin väsymys ja yhteisten pelisääntöjen puuttuminen isomman pojan isän kanssa. Yksinhuoltajaäiti asuu kahden poikansa Danielin, 8, ja Rafaelin, 4, kanssa Ulvilassa.

– Rafael huutaa, että tyhmä äiti, heittelee leluja, paiskoo ovia, Mira kuvailee perheen arkea.

Perheen lapset myös tappelevat paljon keskenään, ja jatkuva riitojen setviminen vie äidin voimia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Danielin isä Kutbettin, 28, vierailee perheessä melkein joka toinen viikonloppu. Silloin Mira saa kipeästi kaipaamaansa apua lasten kanssa olemiseen, mutta lisähaasteita tuo yhteisten pelisääntöjen puuttuminen. Mira kokee, että hänen vaivalla luomansa säännöt lentävät siloin roskikseen – Kutbettin taas kertoo antavansa lapsille periksi, jotta nämä olisivat onnellisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rafaelin kiukkukohtaukset saattavat lähteä esimerkiksi siitä, että äiti ei suostu ostamaan lelua kaupasta tai pitäisi pestä hampaat. Mira pelkää, että poika satuttaa kiukutellessaan itseään tai muita.

Äiti haaveilee siitä, että pojat leikkisivät yhdessä ja perhe olisi sopuisampi. Hän on tilanteeseen niin väsynyt, että menettää itsekin hermonsa helposti.

– Suurin pelkoni on se, että pojat alkavat vihata minua tai menetän heidät. Olen aivan überväsynyt. Tarvitsen apua, Mira sanoo.

”Olen aivan überväsynyt. Tarvitsen apua.”

Supernanny Pia Penttala huomaa perheeseen tullessaan heti, että yksi ongelmista on Rafaelin pitäminen samalla tasolla isoveljen kanssa. Kyse on kuitenkin monen vuoden ikäerosta, Penttala huomauttaa.

– 4-vuotias ei voi pelata samoja pelejä, leikkiä aina samoja leikkejä tai mennä nukkumaan samalla kuin 8-vuotias, Penttala opastaa.

Nuoremman veljeksen kasvua ja kehitystä pitää tukea antamalla hänelle tilaa olla pieni. Toisaalta myös isoveli tarvitsee toimintaa, joka ei kärsi veljen kiukkupuuskista ja on hänen ikätasolleen sopivaa.

Penttala on huolissaan myös äidin jaksamisesta. Hän huomauttaa, että vanhempi ei voi olla koko ajan veitsenterällä. Äidin väsymyksen takia myönteinen vuorovaikutus ja positiivisuus jäävät arjessa vähiin.

– Ihan äärettömän syyllinen olo molempien poikien suhteen, että olen koko ajan laiminlyönyt heitä, Mira sanoo Penttalan huomioista.

”Ihan äärettömän syyllinen olo molempien poikien suhteen, että olen koko ajan laiminlyönyt heitä.”

Supernanny luo perheeseen uudet säännöt: aikuisia totellaan, eri ikäisille luodaan omat säännöt, ja vanhemmilla on oltava yhteiset tavat toimia. Lisäksi hän antaa neuvoja perheen ruokailuhetkien rauhoittamiseen.

Rafael saa Penttalan ohjeilla tarrataulun, joka kannustaa hyvään käytökseen. Äidin ja Rafaelin vuorovaikutusta aletaan vahvistaa myös yhteisillä sylihetkillä, joissa Rafael saa kuulla äidiltä, millainen ihana vauva ja pieni poika hän on ollut.

Penttala auttaa myös veljeksiä luomaan keskinäistä suhdetta niin, että he voivat olla kavereita keskenään ja äidin ei tarvitse puuttua jokaiseen tilanteeseen. Uudet säännöt alkavat tuottaa tulosta.

– Minä olen se meidän perheen pää. Eikä se meidän nelivuotias, Mira sanoo.

Supernanny Suomi AVAlla tiistaisin klo 21.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla