Kysyisin 19-vuotiaan poikani aknesta. Hänellä on ollut kasvoissa ja selässä finnejä vuosia. Finneistä osa muuttuu paiseiksi. Finnit myös puhkeavat vuotamaan verta, jolloin jää arpia. Hän pesee kasvot 2 krt/pv apteekkituotteilla (Vichy Normaderm), käyttää puhdistusgeeliä, kasvovettä ja sekaihon kosteusvoidetta sekä kuorii kasvot ainakin 2 krt/viikko, ulkoilee paljon, juo vettä runsaasti, syö kasvispitoista ruokaa, välttää rasvaa ja suolaa, ei polta eikä juo alkoholia yms eli tekee kaikkensa ihon hyväksi ja silti iho kukkii.
Mitä tehdä? Hän käy kosmetologilla ihonpuhdistuksessa 2 kk välein, tämä suositteli ihotautilääkärille menoa, koululääkäri ei vielä suosittanut, ei kuulemma ole niin paha iho kun finnejä on vain noin 20 kpl kerrallaan. Stressi lisää finnejä, tänä keväänä yo-kirjoitukset ja pääsykokeet saivat ihon suorastaan lehahtamaan finneihin... Kerrothan mitä tehdä ihon kanssa, kiitos!
 
Akne on ns sisäsyntyinen (immunologinen) tulehduksellinen ihosairaus. Ongelma ei ole siinä että syödään epäterveellisesti tai ei puhdisteta ihoa riittävästi.

Akne voi olla lievä, jolloin ihonpuhdistus kosmetologilla ja käsikauppavalmisteet voivat auttaa. Keskivaikeassa ja vaikeassa aknessa tarvitaan reseptilääkkeitä. Lisäksi aknen hoitoon voidaan käyttää erilaisia laite- ja valohoitoja, kuten LED, valoimpulssi, laser ja radiofrekvenssi.
Kerrotte, että pojan ihon jää jo aknetulehduksesta arpia, jolloin kysymyksessä on todennäköisesti sisäistä lääkehoitoa vaativa tilanne.

Aknearpien hoito myöhemmin ei ole helppoa ja akne pitäisi hoitaa ennen pysyvien arpien kehittymistä. En ymmärrä, miksi pitäisi odottaa tilanteen pahenemista ja seurata arpien kehittymistä. Vaikeakin akne voidaan nykyään useimmiten ihotautilääkärin määräämillä lääkkeillä ja muilla hoidoilla parantaa kokonaan. Suosittelen, että kääntyisitte ihotautilääkärin puoleen.

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Apua akneen?

Sama täällä. Kiva lukea että joku muukin on saanut apua samasta sarjasta. Itse hiukan kyllästyneenä lueskelen näitä artikkeleita, joissa kerrotaan että ruokavaliolla ei ole merkitystä ja että antibiootilla hoidetaan.. Maito ja sokerituotteet kun vähentää ruokavaliosta, huomaa varmasti jokainen eron. Ja mielestäni antibiootit eivät voi olla ainainen apu aknen hoitoon, tutkimuksissa todettu yhteyksiä suolistosyöpään ja tietenkin immuunivasteen huomattavaa laskua! Ihotautilääkäreillä täällä...
Lue kommentti
Vierailija

Apua akneen?

Olen parikymppinen nuori nainen pääkaupunkiseudulta, ja kosmetologin opastuksella löysin luonnollisen Bion-aknenhoitosarjan. Kyseinen sarja ei sisällä ollenkaan iholle pahoja ainesosia (esim benzoyl peroksidea, joka on itselleni aiheuttanut pahan reaktion), kaikki vaikuttavat ainesosat ovat täysin luonnollisia. Nyt on menossa kahdeksas hoitoviikko, ja ihossani on tapahtunut huomattava muutos. Kasvot ovat rauhoittanut ja ruvenneet "häivyttämään" pikkuhiljaa tummia akneläiskiä ja näppyjä iholta,...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.