Kysyisin 19-vuotiaan poikani aknesta. Hänellä on ollut kasvoissa ja selässä finnejä vuosia. Finneistä osa muuttuu paiseiksi. Finnit myös puhkeavat vuotamaan verta, jolloin jää arpia. Hän pesee kasvot 2 krt/pv apteekkituotteilla (Vichy Normaderm), käyttää puhdistusgeeliä, kasvovettä ja sekaihon kosteusvoidetta sekä kuorii kasvot ainakin 2 krt/viikko, ulkoilee paljon, juo vettä runsaasti, syö kasvispitoista ruokaa, välttää rasvaa ja suolaa, ei polta eikä juo alkoholia yms eli tekee kaikkensa ihon hyväksi ja silti iho kukkii.
Mitä tehdä? Hän käy kosmetologilla ihonpuhdistuksessa 2 kk välein, tämä suositteli ihotautilääkärille menoa, koululääkäri ei vielä suosittanut, ei kuulemma ole niin paha iho kun finnejä on vain noin 20 kpl kerrallaan. Stressi lisää finnejä, tänä keväänä yo-kirjoitukset ja pääsykokeet saivat ihon suorastaan lehahtamaan finneihin... Kerrothan mitä tehdä ihon kanssa, kiitos!
 
Akne on ns sisäsyntyinen (immunologinen) tulehduksellinen ihosairaus. Ongelma ei ole siinä että syödään epäterveellisesti tai ei puhdisteta ihoa riittävästi.

Akne voi olla lievä, jolloin ihonpuhdistus kosmetologilla ja käsikauppavalmisteet voivat auttaa. Keskivaikeassa ja vaikeassa aknessa tarvitaan reseptilääkkeitä. Lisäksi aknen hoitoon voidaan käyttää erilaisia laite- ja valohoitoja, kuten LED, valoimpulssi, laser ja radiofrekvenssi.
Kerrotte, että pojan ihon jää jo aknetulehduksesta arpia, jolloin kysymyksessä on todennäköisesti sisäistä lääkehoitoa vaativa tilanne.

Aknearpien hoito myöhemmin ei ole helppoa ja akne pitäisi hoitaa ennen pysyvien arpien kehittymistä. En ymmärrä, miksi pitäisi odottaa tilanteen pahenemista ja seurata arpien kehittymistä. Vaikeakin akne voidaan nykyään useimmiten ihotautilääkärin määräämillä lääkkeillä ja muilla hoidoilla parantaa kokonaan. Suosittelen, että kääntyisitte ihotautilääkärin puoleen.

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Apua akneen?

Sama täällä. Kiva lukea että joku muukin on saanut apua samasta sarjasta. Itse hiukan kyllästyneenä lueskelen näitä artikkeleita, joissa kerrotaan että ruokavaliolla ei ole merkitystä ja että antibiootilla hoidetaan.. Maito ja sokerituotteet kun vähentää ruokavaliosta, huomaa varmasti jokainen eron. Ja mielestäni antibiootit eivät voi olla ainainen apu aknen hoitoon, tutkimuksissa todettu yhteyksiä suolistosyöpään ja tietenkin immuunivasteen huomattavaa laskua! Ihotautilääkäreillä täällä...
Lue kommentti
Vierailija

Apua akneen?

Olen parikymppinen nuori nainen pääkaupunkiseudulta, ja kosmetologin opastuksella löysin luonnollisen Bion-aknenhoitosarjan. Kyseinen sarja ei sisällä ollenkaan iholle pahoja ainesosia (esim benzoyl peroksidea, joka on itselleni aiheuttanut pahan reaktion), kaikki vaikuttavat ainesosat ovat täysin luonnollisia. Nyt on menossa kahdeksas hoitoviikko, ja ihossani on tapahtunut huomattava muutos. Kasvot ovat rauhoittanut ja ruvenneet "häivyttämään" pikkuhiljaa tummia akneläiskiä ja näppyjä iholta,...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.