Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen kärsinyt yli vuoden huulien kuumenemisesta, rohtumisesta ja turpoamisesta. Lääkärin mukaan kyse ei ole allergiasta. Kortisonia, tetralysalia ja Protopicia on kokeiltu, mutta mikään ei auta.

Kysymyksessä on ongelma, jonka selvittely vaatii  enemmän esitietoja ja tilanteen tarkistamista ihotautilääkärin vastaanotolla.

Sinun kannattaisi kirjata ylös kaikki huuliin käyttämäsi rasvat, huulivoiteet, kiillot ja huulipunat sekä huuliesi oireet. Myös rohtumien hoitoon käytetyt rasvat (esim. Bepanthen) voivat aiheuttaa oireita, jotka tulevat selvemmin esille vasta parin päivän kuluttua.

Joskus oireita voivat aiheuttaa myös siitepölyallergiaan liittyvät mausteet, siemenet tai ruoka-aineet. Kyseeseen voi tulla myös pitkäaikaiseen ultraviolettisäteilyyn altistumisesta johtuva ongelma tai esimerkiksi lääkkeistä, lisäravinteista tai muusta epäselvästä syystä johtuva ajoittainen turpoamistaipumus.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Mikä huulia kuumottaa?

Kaikki nauravat kun sanon että huuleni turpoavat makkarasopasta. Luulisin että siihen usein käytetty valkopippuri on syyllinen tai sitten makkarasta liukenevat lisäaineet. Toinen aiheuttaja on silloin tällöin kirjolohi, eli kalalle syötetty ruoka. Aiemmin ulkolaiset tomaatit, luumut, viinirypäleet eli pintakäsittelyaineet pesuista huolimatta. Huulet kutisevat, turpoavat huulen ja ihon rajasta ja rohtuvat Paraneminen kestää parikin viikkoa.
Lue kommentti