Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulle tulee nenään, leukaan ja otsaan paljon mustapäitä. Olen yrittänyt vaikka mitä kotihoitoja ja puhdistusaineita ilman suurempia tuloksia. Millä näitä ikäviä ystäviä voisi saada pois ja ehkäistyä?

Taipumus mustapäiden kehittymiseen on ihon ominaisuus, joka on usein perinnöllinen. Siihen vaikuttavat stressi, hormonitoiminta, jossain määrin ruokavalio, mahdolliset lääkitykset ja sairaudet.

Kotihoitoon kuuluvat hellävaraiset puhdistusaineet, miedot ihon kuorinnat, hellävarainen neulausrullaus (esim. Filorga Mesotherapist) ja paikallinen C-vitamiini tai retinolivalmiste. Kuorinnan kanssa pitää olla maltillinen, sillä liiallinen kuorinta voi lisätä näppylöitä ja ihon punoitusta.

Rasvoittuvaan ihoon on apua myös Lumitherapist LED -kotihoidosta. Päivittäisellä oikein valitulla koti­hoidolla tilanne pysyy yleensä hallinnassa, mutta ihotyyppiään ei pysty vaihtamaan. Kotihoidon lisäksi kannattaa käydä kosmetologilla ihonpuhdistuksessa ja samalla tarkistaa, että kotihoitotuotteet ovat sopivia.

Hankalassa tilanteessa ihotautilääkäri voi kirjoittaa reseptivoiteita, jotka supistavat huokosia ja vähentävät mustapäiden kehittymistä.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Miten pois mustapäät?

Ensin kuumaan saunaan, kovat löylyt (ihohuokoset aukeaa) saunasta suihkuun peseydy ja pese naama myös huolella ! Poistu suihkusta, kuivaa itsesi pyyhkeellä hyvin ! Mene wc:hen peilin eteen purista mustapäät pois sormen teräviä kynsiä apuna käyttäen. Kun iho madot on poistettu ota pumpulia ja kostuta sitä runsaalla määrällä desifiointiainetta ja hiero sitä naamaasi, puhdista hyvin mustapää kohdat! Kirvelee paljon mutta auttaa !
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.