Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulle tulee nenään, leukaan ja otsaan paljon mustapäitä. Olen yrittänyt vaikka mitä kotihoitoja ja puhdistusaineita ilman suurempia tuloksia. Millä näitä ikäviä ystäviä voisi saada pois ja ehkäistyä?

Taipumus mustapäiden kehittymiseen on ihon ominaisuus, joka on usein perinnöllinen. Siihen vaikuttavat stressi, hormonitoiminta, jossain määrin ruokavalio, mahdolliset lääkitykset ja sairaudet.

Kotihoitoon kuuluvat hellävaraiset puhdistusaineet, miedot ihon kuorinnat, hellävarainen neulausrullaus (esim. Filorga Mesotherapist) ja paikallinen C-vitamiini tai retinolivalmiste. Kuorinnan kanssa pitää olla maltillinen, sillä liiallinen kuorinta voi lisätä näppylöitä ja ihon punoitusta.

Rasvoittuvaan ihoon on apua myös Lumitherapist LED -kotihoidosta. Päivittäisellä oikein valitulla koti­hoidolla tilanne pysyy yleensä hallinnassa, mutta ihotyyppiään ei pysty vaihtamaan. Kotihoidon lisäksi kannattaa käydä kosmetologilla ihonpuhdistuksessa ja samalla tarkistaa, että kotihoitotuotteet ovat sopivia.

Hankalassa tilanteessa ihotautilääkäri voi kirjoittaa reseptivoiteita, jotka supistavat huokosia ja vähentävät mustapäiden kehittymistä.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Miten pois mustapäät?

Ensin kuumaan saunaan, kovat löylyt (ihohuokoset aukeaa) saunasta suihkuun peseydy ja pese naama myös huolella ! Poistu suihkusta, kuivaa itsesi pyyhkeellä hyvin ! Mene wc:hen peilin eteen purista mustapäät pois sormen teräviä kynsiä apuna käyttäen. Kun iho madot on poistettu ota pumpulia ja kostuta sitä runsaalla määrällä desifiointiainetta ja hiero sitä naamaasi, puhdista hyvin mustapää kohdat! Kirvelee paljon mutta auttaa !
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.