79-vuotias mies tiedustelee, onko ala- ja yläpaineen välinen ero liian suuri, kun verenpaine on aamuisin 140–145/60 ja iltaisin 165–170/65–70 mmHg. Kysyjä ihmettelee myös, onko verenpainelukemilla yhteyttä siihen, että aterian jälkeen nukuttaa niin, ettei istumassa pysy.

Valtimoiden jäykistyminen ikääntyessä nostaa systolista eli yläpainetta, mutta diastolinen alapaine taas laskee 55–60 vuoden iästä lähtien. Pulssipaine eli systolisen ja diastolisen paineen välinen ero pyrkii siis eläkeiässä levenemään, kuten kysyjällä.

Aiemmin luultiin, että systolisen verenpaineen nousu on ikääntymiseen liittyvä fysiologinen ilmiö. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että myös iäkkäät hyötyvät verenpaineen hoidosta silloinkin, kun kyse on pelkästään normaalia korkeammasta systolisesta verenpaineesta. Tutkimukset ovat tähän asti rajoittuneet alle 80-vuotiaisiin, mutta juuri julkaistu 80 vuotta täyttäneitä koskeva HYVET-tutkimus (Hypertension in the Very Elderly Trial) osoitti nyt ensi kertaa, että myös 80 vuotta täyttäneet hyötyvät verenpaineen hoidosta. Tähän tutkimukseen osallistui myös suomalaisia potilaita. Tutkimuksessa kuolleisuus aleni lääkehoitoryhmässä viidenneksen, sepelvaltimotapahtumat ja aivohalvaukset kolmanneksen lumelääkettä saaneisiin verrattuna.

Nykykäsityksen mukaan verenpainehoidon tavoite on keskimääräinen verenpainetaso alle 140/85 iästä riippumatta. Iäkkäillä henkilöillä verenpaine tulee mitata myös pystyasennossa, jottei lääkityksellä aiheuteta pyörtymiseen johtavaa liian suurta verenpaineen laskua pystyasennossa. Matala diastolinen paine aiheuttaa joskus huolta, koska lääkitys yleensä madaltaa sekä ylä- että alapainetta. Yleensä systolisen paineen kohtuullinen hoito potilaan vointia huonontamatta on yleensä hyvä ohjenuora.

Joskus poikkeavan matalan diastolisen paineen syynä voi olla aorttaläpän vuoto. Aorttaläppä pyrkii jäykistymään ja kalkkiutumaan iän mukana, mikä voi johtaa läpän epätäydelliseen sulkeutumiseen sydämen lepovaiheessa eli diastolessa. Lääkäri voi todeta läppävuodon stetoskoopilla kuuntelemalla ja tarkemmin sydämen kaikututkimuksessa.

Aterian jälkeinen uneliaisuus on yleistä niin nuorilla terveillä kuin iäkkäämmilläkin eikä sillä ole yhteyttä verenpainetautiin. Sen on ajateltu johtuvan ruoansulatuksen vaatimasta verenkierron ja aineenvaihdunnan vilkastumisesta vatsan alueella.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.