Punariisin käytön on osoitettu alentavan veren kolesterolitasoa. Tämä vaikutus tulee punariisiin sen valmistuksessa, hiivakäyttämisessä, muodostuneen statiinin vaikutuksesta.

Kolesterolilääkkeidenkin vaikuttava aine on juuri statiini. Lääkevalmisteen pitää sisältää tarkka määrä vaikuttavaa ainetta kussakin tabletissa tai kapselissa ja tämä pitää osoittaa ennen myyntiluvan saamista. Myös haittavaikutukset pitää selvittää satunnaistetuin tutkimuksin. Punariisi ei ole lääkevalmiste eikä sen ainesosia valvota lääkkeen tavoin.

Punariisin statiini muodostuu Monascus-sienen tuottamana monaskoliinina, jonka on osoitettu olevan sama aine kuin lovastatiini, yksi statiinilääkeaineista. Monascus-sienet tuottavat kannasta riippuen erilaisia määriä tätä monaskoliinia. Tästä johtuen punariisin sisältämä kolesterolia alentava vaikutus voi vaihdella huomattavasti. Se voi myös puuttua kokonaan, kuten hiljattain on asiantuntijaselvityksissä todettu. Toisaalta joissakin tutkimuksissa punariisivalmiste on vähentänyt sepelvaltimotapahtumia jopa enemmän kuin mitä lääketutkimuksissa on raportoitu.

Punariisin käyttäjillä on raportoitu useita lihas- ja maksahaittoja. Pienehkössä tutkimuksessa selvitettiin punariisin vaikutusta  62 potilaalla, joilla statiinista oli tullut lihaskipuja. Puolet sai punariisiä, jossa monakoliinimäärä oli vakio, ja puolet sai lumevalmistetta. Neljän kuukauden seurannan aikana punariisiä käyttäneiden LDL-kolesteroli väheni 21 % lumeryhmään verrattuna. Tästä ryhmästä 2 jäi pois lihaskipujen taki, 1 ripulin, ja 1 huimauksen takia. Lumeryhmästä yksi jäi pois lihaskipujen takia.

Tutkimus on pieni, mutta osoittaa, että lihaskipuja on niin punariisin kuin lumevalmisteen käyttäjälläkin. Joissakin punariisivalmisteissa on löytynyt korkeita pitoisuuksia haitallisena pidettyjä yhdisteitä, esimerkiksi sitriiniä.
Kysymys tuo esiin potilaiden ja lääkäreiden ongelmia korkean kolesterolin hoidossa. Puskaradio ja internetistä löytyvät kirjoitukset hämmentävät osaltaan ihmisten luottamusta asiantuntijoiden arvioihin.

Punariisi on parhaimmillaan lähes statiinilääkkeen veroinen kolesterolin alentamisessa ja valtimosairauksien estossa. Valmisteet kuitenkin vaihtelevat teholtaan ja epäpuhtauksiltaan. Kun vaikutus perustuu pitkälti samaan aineeseen, jota rasvalääkkeessäkin on, eikä se toisaalta ole vapaa lääkevalmisteen sivuvaikutuksista, tuntuu vähän nurinkuriselta siirtyä tutkitusta ja valvotusta lääkkeestä teholtaan ja haitoiltaan sattumanvaraiseen valmisteeseen.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.