Olen 22-vuotias nainen, 158 cm pitkä ja painan 43–45 kg. Painoindeksini (BMI) on 18 ja pidän itseäni alipainoisena. Voiko alipainoinen olla fyysisesti terve? Syön säännöllisesti aamupalan, lounaan ja päivällisen sekä välipalat. Kalaa syön, mutta muuta lihaa en. Pidän terveellisestä ja vähärasvaisesta ruoasta. Kuukautiset ovat olleet säännölliset. Hemoglobiini ja verenpaine ovat olleet hieman matalalla, siitä huolimatta en ole väsynyt. Onko asiaa syytä tutkia esim. verikokeilla?
Suomessa käytettyjen aikuisten painoindeksirajojen mukaan terveellisen indeksin alaraja on 18,5. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Tilastojen mukaan alle tämän rajan olevilla on jossakin määrin suurempi riski sairastua kuin rajan yläpuolella (mutta kuitenkin rajan 25 alapuolella) olevilla. Kysyjä on siis tämän määrittelyn mukaan lievästi alipainoinen, mutta olisi vielä mahtunut äskeisten Madridin muotiviikkojen mallimittoihin, siellä kun määrättiin vaatemallien painoindeksin alarajaksi 18.
Terveellisenä pidettyjen painoindeksirajojen niukka alitus ei vielä tee henkilöstä sairasta. Kysymys on tilastoihin perustuvasta suuremmasta riskistä sairastua jossakin vaiheessa elämäänsä. Näyttää lisäksi siltä, että juuri nuorilla naisilla vähäinen suositellun 18,5 rajan alitus ei lisää terveysriskiä.
Painoindeksi ei sinänsä kerro mitään siitä, kuinka ”terve” ihminen on, vaikka toki huomattavan alhainen BMI alkaa vaikuttaa terveyteen. Terveyden osoittamiseksi ei myöskään ole verikokeita. Terveydestä kertovat enemmän kysyjän kertomat terveyden merkit (hyvä vointi, säännölliset kuukautiset) ja terveelliset elämäntavat, säännöllinen monipuolinen ruoka, tupakoimattomuus ja vähäinen alkoholin käyttö. Kysyjän mukaan hemoglobiini on ”hieman matalalla”, mutta hän ei kerro lukuarvoa. Naisten hemoglobiinin viitearvon alaraja on 117 (raja voi hieman vaihdella laboratoriosta toiseen). Kirjoittaja ei sano syövänsä lihaa, mutta onhan raudan saannista huolehdittu muutoin? Muilta osin kysyjä voi huoleti vakuuttaa lähipiirilleen olevansa terve.
Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.