Olen 67 v mies. Minulla on jo parin kolmen vuoden ajan ollut vaikeuksia saada ihmisten nimiä mieleeni. Menee jonkin aikaa ennenkuin nimet löytyvät. Tämä ei koske lähipiirin nimiä. En ole itse eikä vaimonikaan huomannut, että unohtelisin muita asioita. Samoin englannin kielen sanat ja kirjoitus onnistuu kutakuinkin entiseen malliin. Onko tämä merkki alkavasta dementiasta?

Dementialla tarkoitetaan useamman kuin yhden tiedonkäsittelyyn liittyvän (kognitiivisen) toiminnon heikentymistä niin, että selviytyminen työssä, sosiaalisessa elämässä tai arkipäivän askareissa on kärsinyt. Kognitiivisia toimintoja ovat mm. tarkkaavuuden ylläpitäminen, muisti, oppiminen, päättelykyky, kielelliset kyvyt, näönvarainen hahmottaminen, liikesarjojen hallinta tai toiminnan suunnittelu ja arviointi. Koska ihmisen älyllinen kapasiteetti vaihtelee suuresti yksilöstä toiseen ja riippuu paitsi synnynnäisistä ominaisuuksista myös koulutuksesta ja harjaantumisesta, dementian toteamisessa ei voi käyttää samaa mittaria kaikille. Tärkeämpää on, että suoritukset ovat selvästi ja pysyvästi heikentyneet aikaisemmasta tasosta.

Dementia on oire, jonka syynä voi olla useita eri sairauksia, mm. Alzheimerin tauti, aivoverisuonten vajaatoiminta, aivovamma, aivojen tulehdukset, HIV, eräät puutostilat tai pitkään jatkunut alkoholinkäyttö. Masennus ja työuupumus ovat työikäisten yleisimmät koetun muistihäiriön syyt.

Koska useimmat muistisairaudet kehittyvät hiipien, on ymmärrettävää, että itsestään huolta pitävä ihminen kiinnittää huomiota pieniinkin muistissa tapahtuviin muutoksiin. Itse koettu ja erityisesti läheisen havaitsema muistin heikentyminen ovat hyviä perusteita hakeutua muistitutkimuksiin, koska koko joukko muistihäiriön syistä on parannettavissa.Tutkimukset aloitetaan terveyskeskuksessa tekemällä laboratoriotutkimuksia ja muistitestejä. Muistisairautta epäiltäessä aivojen magneettikuvaus on useimmiten tarpeen.

Neuropsykologinen tutkimus antaa perusteellisen kuvan tutkittavan tiedonkäsittelykyvyistä. Molempia viimeksi mainittuja tutkimuksia suoritetaan neurologian poliklinikoilla ja yksityisillä lääkäriasemilla.

Kuvattujen kriteerien perusteella kysyjällä ei ole dementiaa. Jostain syystä nimien muistaminen on joillekin ihmisille luontaisesti hankalaa. Tapaan sanoa potilaille, että nimen palautuminen mieleen saman päivän aikana on merkki hyvänlaatuisesta unohtelusta. Normaaliin ikääntymiseen kuuluu usein lieväasteista heikentymistä uusien asioiden mieleen painamisessa ja palauttamisessa. Tiedonkäsittelyn nopeus hidastuu ja häiriöalttius kasvaa. Sen sijaan normaali ikääntyminen ei heikennä muistissa säilyttämistä, vihjeisiin perustuvaa palauttamista tai oppimiskykyä.

Seppo Soinila
neurologian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.