
Olen 19-vuotias nainen, minulla on vakituinen työpaikka, ihana, rakastavainen miesystävä (20 v) ja yhteinen omistuskaksio. Perheasiat ovat kunnossa. Minulla on myös kavereita ja yksi hyvä ystävä. Minulla on lisäksi seitsemän sisarusta, joista olen toisiksi vanhin.
Ongelmani on kai, että kaikki on tapahtunut nopeasti enkä tiedä pysynkö perässä. Vajoan välillä masennukseen. Kun lähden viihteelle ystävieni tai mieheni kanssa, alkuilta menee hyvin, naureskellen ja hauskaa pitämällä. Kun otan enemmän viinaa, en osaakaan kontrolloida juomistani. Alan tiuskia, huutaa, itkeä, muutun aggressiiviseksi ja kehotan rakkaintani lähtemään pois. Olen monesti luvannut itselleni että nyt loppui, otan joko pari tai en yhtään. Mieheni kehottaa minua ottamaan rauhallisesti. En tajua, kuinka hän jaksaa, aina hän vain on vierelläni. Minua hävettää aina seuraavana aamuna, en kehtaa nähdä enää ketään.
Olen kaksivuorotöissä paljon. Usein en ehdi nähdä miestäni kuin yöllä nukkumaan menossa. Selvin päin olen hauska, ystävällinen, ymmärtäväinen, mutta juon kun se on mahdollista. Toivon, että kun lähden mieheni tai kavereiden kanssa ulos, ei kenenkään tarvitsisi hävetä minua. Että kerrankin olisi hyvä ilta.
On hienoa että mietit suhdettasi alkoholiin jo nuorena. Monet havahtuvat tilanteeseen vasta kun tilanne on karkaamassa käsistä ja riippuvuus kehittynyt pitkälle. Myöhemmin ongelmaa on entistä vaikeampi saada hallintaan. Suomalaisten lisääntyneestä alkoholinkäytöstä on puhuttu paljon. Alkoholin liikakäytöstä kärsii paitsi ihminen itse myös hänen lähipiirinsä. Tämän sinäkin tiedostat etkä haluaisi aiheuttaa harmia ja mielipahaa läheisillesi. Näin kuitenkin on käynyt.
Mitä mahdat tarkoittaa kun kirjoitat kaiken edenneen niin nopeasti? Ulkoisesti elämäsi perusasiat ovat kunnossa, sinulla on hyvä ja turvallinen elämäntilanne. Harvalla nuorella on vakituinen työpaikka ja omistusasunto, sinulla on näiden lisäksi vierelläsi myös rakastava ihminen jakamassa elämää.
Nuoruuteen kuuluu oman identiteetin luomisen ja itsensä etsimisen lisäksi myös oman paikan etsiminen elämässä ja yhteiskunnassa. Oletko ehtinyt tutustua itseesi tarpeeksi hyvin ennen kuin olet sitoutunut kumppaniisi? Nuorena aikuisena keskeistä on itsenäistyminen ja oman elämän rakentaminen yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Yleensä tähän vaiheeseen kuuluu myös asioiden kokeilu ennen lopullista sitoutumista. Joskus vaihtoehtojen ja mahdollisuuksien runsaus voi olla hämmentävää ja ahdistavaakin.
Näennäistä itsenäistymistä?
Itsenäistyminen voi olla myös näennäistä. Nuoret ovat nykyään pitempään riippuvaisia vanhemmistaan varsinkin taloudellisesti. Sinulla nämä asiat ovat järjestyneet jo varhain ja elämäsi palaset loksahtaneet paikoilleen. Voisiko olla niin, että juuri tämä ahdistaakin sinua, kun et tahdo pysyä kaiken perässä? Oletko tehnyt elämäsi suuria ratkaisuja ennen kuin olet ehtinyt punnita eri vaihtoehtoja ja pohtia niitä tarpeeksi? Joskus ihminen toimii vain odotusten mukaan ilman että loppujen lopuksi itse edes tietää mitä haluaa. Ovatko asiat vain tapahtuneet ja sinä vain mennyt niiden mukana ilman että olisit itse ohjannut tapahtumien kulkua?
Vaikka kaikki on periaatteessa hyvin, vajoat välillä masennukseen. Masennukseen liittyy usein myös ärtymys ja kärsimättömyys. Sinä purat omaa pahaa oloasi lähimmäisiin, tätä tapahtuu varsinkin kun olet nauttinut alkoholia.
Selvin päin kerrot olevasi ystävällinen ja ymmärtäväinen ihminen. Alkoholi vaikuttaa käyttäytymiseesi ja muuttaa ystävällisen persoonasi aggressiiviseksi. Loppuillasta et mitä ilmeisimmin ole enää hauskaa seuraa kenellekään.
Onko niin, että alkoholin kautta tulee näkyviin jotain sellaista mitä muuten et näe etkä tunnista itsessäsi? Miten ylipäätään käsittelet omia vihan tai pettymyksen tunteita? Ihminen usein torjuu ja tukahduttaa sellaisia puolia itsessään joita ei pysty hyväksymään tai joiden kohtaaminen on liian vaikeaa.
Nainen humalassa
Naisten alkoholin käyttöön liittyy muutamia erityispiirteitä. Nainen kestää alkoholia huonommin kuin mies ja myös alkoholisoituu miestä nopeammin. Runsaasti alkoholia käyttävään naiseen suhtaudutaan edelleen eri tavalla kuin vastaavasti käyttäytyvään mieheen. Huolimatta siitä että naisten alkoholin käyttö on tullut hyväksyttäväksi, moralistiset asenteet elävät edelleen vahvoina.
Naisen odotetaan käyttäytyvän humalassakin hienommin kuin miehen, yleensä myös nainen itse ajattelee näin. Liikaa alkoholia käyttävän naisen ei katsota selviävän hänelle kuuluvista velvoitteistaan. Nainen yrittää viimeiseen asti hoitaa kaikki velvollisuutensa, työn, kodin ja lapset niin hyvin kuin pystyy. Nainen pettää usein itseään palkitsemalla suorituksensa siiderillä tai viinilasillisella; sitten kun olen tehnyt tämän tai tuon, voin ottaa yhden. Epäonnistuminen näissä tehtävissä voikin aiheuttaa naiselle voimakkaampia syyllisyyden ja häpeän tunteita kuin itse alkoholinkäyttö.
Mielihyvää riippuvuudesta
Riippuvuudeksi muodostuva asia tuottaa yleensä välitöntä mielihyvää. Psyykkiseltä kannalta katsottuna riippuvuuden varsinainen kohde ei olekaan itse päihdyttävä aine tai jokin toiminta vaan se psyykkinen tila, jota näillä aineilla tai toiminnalla haetaan. Käyttäytyminen, jota vahvistetaan välittömillä palkinnoilla, lisääntyy paljon helpommin kuin asia, josta saadaan palkinto vasta myöhemmin. Tämän mallin mukaan hyvä humala tänään on paljon tyydyttävämpää kuin mukava aamu huomenna.
Riippuvuuteen sisältyykin ristiriita: toisaalta se tuottaa tyydytystä ja mielihyvää, toisaalta siitä koituu haittaa niin itselle kuin muille. Riippuvuus ehtii kehittyä usein pitkälle ilman että ihminen itse tiedostaa tai tunnustaa tilannettaan. Tähän liittyy asian kieltäminen ja itsensä pettäminen, lopulta suoranainen valehteleminen myös muille, kun ihminen haluaa piilottaa ja salata ongelmansa.
Lohtua vai vauhtia?
Mitä sinä mahdat hakea alkoholista ? Lohtua vai iloa, rentoutusta vai lisää vauhtia? Mihin loppujen lopuksi tarvitset alkoholia? Teetkö liikaa töitä vai etkö osaa rentoutua muuten kuin viinan avulla? Odotatko jo alkuviikosta, että pääset viikonloppuna ulos juhlimaan? Sinun kannattaa etsiä ja opetella myös muita tapoja rentoutua. Voisiko ystävien kanssa seurustella muutenkin kuin alkoholi mukana?
Koska et pysty rajoittamaan alkoholin käyttöä yhteen tai kahteen annokseen, sinun kannattaa miettiä, mitä voisit tehdä ja kuinka paljon ylipäätään voit ottaa. Lopettaminen parin paukun jälkeen on sinulle vaikeaa, joten kannattaako ottaa yhtään ?
Kohti hallintaa
On esitetty, että tie ulos päihteiden väärinkäytöstä kulkee kolmen vaiheen kautta. Alussa ihminen kokee, ettei hän voi tai ei saa käyttää alkoholia tai muita aineita. Tässä vaiheessa tarvitaan ulkoista kontrollia. Toisessa vaiheessa ihminen ei tahdo enää käyttää päihdyttäviä aineita. Tällöin hän on jo matkalla kohti sisäistä hallintaa. Kolmannessa vaiheessa ihminen havaitsee, ettei hän enää tarvitse päihteitä. Tähän liittyy psyykkinen työskentely itsensä kanssa ja sisäisten ristiriitojen ratkeaminen.
Missä vaiheessa sinä mahdat olla? Oletko kenties vasta ensimmäisessä ? Tärkeintä on ottaa vastuu itsestään ja omasta käyttäytymisestään eikä paeta ongelmien kieltämiseen.
Kohtuus tai raittius
Usein alkoholiriippuvuus korvautuu jollain toisella aineella tai toiminnalla ennen kuin ihminen vapautuu kokonaan tai pääsee ainakin kohtuulliseen tasapainoon. Joillekin kohtuukäyttö on mahdollista, toisille ei. Tällöin ainoa vaihtoehto on kieltäytyä kokonaan alkoholin käytöstä.
Kerrot perheasioiden olevan hyvin, mutta jos suvussasi on alkoholiongelmia, sinun kannattaa olla asian suhteen sitäkin tarkempi: riippuvuudella on taipumus periytyä. Vaikka ongelma sinun kohdallasi ei vielä olekaan edennyt pitkälle, on hyvä että heräät jo tässä vaiheessa. Mitä varhemmin asiaan puuttuu, sen parempi.
Voisitkin testata itse omaa suhdettasi alkoholiin olemalla vaikkapa kolme kuukautta raittiina. Tarkkaile omaa käyttäytymistäsi, mielialojasi ja tunnetilojasi tänä aikana. Voisit pitää päiväkirjaa, johon kirjaat omia ajatuksiasi ja tunnereaktioitasi eri tilanteissa.
Jos tämä onnistuu hyvin, voisit kokeilla, voitko ottaa vain pari lasillista. Jos sinulla on vaikeuksia pysyä muutamassa annoksessa kannattaa harkita avun hakemista.
Puhu selvin päin
Kirjeessäsi kerrot myös itsellesi tekemistäsi lupauksista, jotka ovat sitten pettäneet. Toistuvat epäonnistumiset nakertavat itseluottamustasi ja aiheuttavat kielteisiä ajatuksia. Toisilla on tapana muistuttaa itseään ikävistä tapahtumista.
Sinun on hyvä muistuttaa itseäsi siitä että muutos on mahdollista ja sinä voit oppia hallitsemaan juomistasi. Myönteinen ajattelu ja itsensä rohkaiseminen on tässäkin asiassa tärkeää. Ennen kaikkea tarvitaan kuitenkin lujaa tahtoa ja päättäväisyyttä. Myös ystävien ja läheisten tuki on tärkeää, kun ponnistelet kohti parempaa elämänhallintaa. Toivottavasti pystyt puhumaan poikaystäväsi kanssa vaikeista asioista myös selvin päin.
Masennustako?
Mietin myös kuinka masentunut loppujen lopuksi olet? Moni yrittää kohottaa mieltänsä alkoholin avulla, mutta todellisuudessa se vain pahentaa masennusta. Tätä ei ehkä aina ymmärretä tai haluta uskoa. Sinun kannattaisi käydä muutaman kerran psykologin vastaanotolla selvittelemässä omia ajatuksiasi ja tunteitasi, mitä tämän kaiken takana sitten onkaan. Vaikuttaa siltä ettet itsekään oikein tiedä mitä sinussa tapahtuu.
Olet vielä nuori. Ihminen oppii tuntemaan itsensä vasta vähitellen elämän myötä. Anna itsellesi aikaa miettiä eri vaihtoehtoja ja kokeilla eri mahdollisuuksia ennen lopullisia valintoja. Alkoholiongelmaan on saatavilla on myös apua. Apua voi hakea esimerkiksi omasta terveyskeskuksesta, myös A-klinikka ja oma-apuryhmät auttavat apua päihdeongelmasta kärsiviä.
Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta: Auvinen Anja: Naisten kesken – juomisesta, naiseudesta, elämästä; Hyttinen Irja: Kun nainen juo; Kujasalo Anne: Viinin viemää – nainen alkoholin ansassa; Koski-Jännes Anja: Miten riippuvuus voitetaan; Suurla Liisa (toim.): Nainen, alkoholi, elämä.
Psykologi Teija Jokipii
Lue lisää
Alkoholin käytöstä
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.