Olen 82-vuotias mies, pituuteni on 180 cm, paino 85 kg. Verenpaineeni on lääkittynä 129/62. Käytän päivittäin seuraavia lääkkeitä Atacand plus 32 mg/25 mg, Emconcor CHF  2,5 mg, Amlodipin Orion  5 mg. Erektiokykyni on loppunut viime vuosina kokonaan. Tämä on minulle kiusallinen juttu. Voiko asiaa korjata testosteroni- tai muulla lääkityksellä tai hoidolla?

Erektiohäiriöön on monta mahdollista syytä. Näistä kysyjällä on ainakin verenpainetauti, ja jos on verenpainetauti, on myös valtimoiden ahtautuminen jo iänkin perusteella hyvin todennäköistä. Siittimeen verta tuovan valtimon ahtauma aiheuttaa erektion heikkenemistä. Lääkityksen perusteella voisi lisäksi arvailla, että kysyjällä on myös sepelvaltimotauti. Se taas tarkoittaa, että ahtaumia on muissakin valtimoissa.

Monet lääkkeet aiheuttavat erektion heikkoutta, ja kysyjän käyttämistä lääkkeistä ainakin sympaattista hermojärjestelmää salpaavaan Emconcor (bisoprololi) -lääkitykseen voi liittyä potenssiheikkoutta, samoin amlodipiiniin.

Verenkiertohäiriöiden tai lääkeaineiden aiheuttamaan erektiohäiriöön ei testosteronilääkitys auta. Siitä voi olla hyötyä vain, jos testosteronieritys on selvästi vähentynyt, mikä kyllä iän myötä voi kivesten toiminnan heikentyessä tapahtua. Asia selviää testosteroniarvon mittauksella. Jos selvää testosteronituotannon heikkenemistä ei löydy, keinoina on vielä mahdollista harkita verenpainelääkityksen tarkistamista ja erektiolääkkeiden (esim. sildenafiili tai vardenafiili) käyttöä, mikäli esimerkiksi vaikea sepelvaltimotauti ei muodosta tälle lääkitykselle estettä.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Apua erektio-ongelmaan?

Minä olen 57 vuotias mies, ja minulla on Atacand+, Amlodipin sekä Bisoprolol. On kokeiltu myös Diurex ja Spironololactone. Verenpaine näillä kyllä saadaan alas. Toisilla myös kasvaa tissit, toisilla taas "kutistuu" kikkeli, joskus häipyy kaikki halut, joskus vain kyky. Ei ole vielä löytynyt elämän laadun ja elämän piduuden suhteen hyvää lääkintää, jompaan kumpaan on näköjään tyydyttävä. Lääkkeiden käytön aloittamiseen asti meni 55 vuotiaaksi täysin ilman ongelmia, ja lääkkeiden tarvekin löytyi...
Lue kommentti
Vierailija

Apua erektio-ongelmaan?

Potilaan elämänlaatu ei näytä olevan tärkeä asia, vaan se, että saadaan verenpaineet ja kolesterolit alas. Itse joudun hoidattamaan erektio-ongelmaa yksityisesti, koska työterveyslääkäreitä, eikä julkista puolta asia näytä kiinnostavan. Vihoviimeisin elämänlaadun pilaaja oli statiinilääkitys, jonka lopetin pahojen sivuvaikutusten vuoksi vuoden käytön jälkeen.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.