Jännitän lääkärin vastaanotolla ja muutun kasvoiltani aivan tummanpunaiseksi. Puhun hajamielisesti, sillä koko huomioni kiinnittyy ”punaisuuteni”.

Monesti kehon keino vapautua esiintymiseen liittyvästä jännityksestä on kertoa etukäteen läsnä oleville omista peloistaan. Jännitysoireet vain voimistuvat, jos pelkäämme punastumisemme, käsien vapinamme tai äänen värisemisemme paljastavan häpeällisenä pitämämme pelkomme. Jos siis vain uskallat, niin kerro lääkärillesi heti tapaamisenne aluksi vastaanottotilanteeseen liittyvistä peloistasi ja punastumisestasi.

Kokemus lääkärisi ymmärtävästä suhtautumisesta on ensiaskel asteittaisessa vapautumisessasi jännitysoireista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jännityspelkojemme taustalla on usein aikaisemmat kokemukset, joissa joku tai jotkut ovat pilkanneet tai nauraneet peloillemme. Usein me myös häpeämme häpeäämme, jonka vuoksi tuttaviemme hyvää tarkoittavat toteamukset, kuten ”ei siinä mitään häpeämistä ole”, saavat meidät vain häpeämään entistäkin enemmän pelkojemme aiheuttamaa häpeää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jännittyneisyyden aiheuttamaa punastumista tai käsien vapinaa voi myös lievittää tehokkaasti ottamalla noin tuntia ennen oireita aiheuttavaa tilannetta pienen annoksen propranololia (10–20 mg) tai muuta vastaavaa verenpaineen hoidossa käytettävää beetasalpaajaa.

Jos oireesi jatkuvat itsepäisenä, Sinun kannattaa kääntyä psykoterapeutin puoleen. Parhaat tulokset esiintymisjännityksen hoidossa on saatu suhteellisen lyhytkestoisella kognitiivisella tai käyttäytymisterapialla.

Matti Huttunen
p
sykiatri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla