Kysyjää on jo parin vuoden ajan masentanut pikkusiskon kuolema. Hänestä tuntuu yksinäiseltä ja siltä, että kukaan ei rakasta. Myös itsetuhoisia ajatuksia on mielessä.

Et varmastikaan ole ainoa nuori, joka on masentunut siskonsa tai veljensä kuoleman jälkeen. Perheen yhden lapsen kuollessa muiden lasten erilaiset tunteet jäävät usein huomiotta tai ymmärtämättä.

Tunteittensa kanssa yksin jäävä nuori voi sinun tavallasi kokea itsensä masentuneeksi tai hylätyksi vuosienkin ajan. Omien tunteiden tukahduttaminen on aina kuitenkin aina kuluttavaa, tuloksena onkin usein apaattinen olo, tunteiden puutuminen tai masennus.

Kysymyksesi sävy saa minut uskomaan, että olet monen kohtalotoverisi tavoin jäänyt aika yksin siskosi kuoleman herättämien tunteittesi kanssa. Voi hyvin olla, että vanhempasi eivät ole oman surunsa vuoksi kyenneet jakamaan tuntojasi. Itsesi kannalta olisi kuitenkin tärkeätä, että voisit puhua tunteistasi niitä ymmärtävän aikuisen kanssa. Kuvauksesi valossa masennuksesi on kestänyt niin pitkään, että sinun kannattaa ottaa yhteyttä paikkakuntasi nuorisopsykiatriseen poliklinikkaan tai kirkon perheasiain neuvottelukeskukseen. Jos et koe kirkkoa itsellesi vieraaksi, voit varmasti löytää ymmärtävän kuulijan seurakuntasi työntekijöistä.

Nuorelle voi olla hyvin ahdistavaa, jos puhuminen sisaren tai veljen kuolemasta tai sen herättämistä tunteista on tavalla tai toisella ei-toivottua tai kiellettyä. Tällöin nuori saattaa paeta kodin ilmapiiriä kavereittensa pariin, mutta ei kuitenkaan kykene yleensä puhumaan heidänkään kanssa tapahtuneesta.
Siskon tai veljen kuolema on erityisen vaikeaa, jos kuollut on hänen ainoa sisaruksensa. Nuori voi tällöin menettää läheisimmän ystävänsä, jonka kanssa hän oli voinut jakaa salaisimmatkin ajatuksensa.

Sisaruksen kuolema herättää nuoressa vaikeasti jaettavia tunteita, jos nuoren suhdetta kuolleeseen oli ennen kuolemaa värittänyt kateus, mustasukkaisuus tai riitaisuus. Tällaiset sisarusten välillä täysin normaalit tunteet ovat omat omiaan synnyttämään erilaisia syyllisyyden tunteita.
Yksinäisyydessään nuori voi kokea itsensä osasyylliseksi sisaruksena kuolemaan, mitä hän sanoi tai oli sanomatta, teki tai oli tekemättä. Monesti nuori voi kokea myös syyllisyyttä omasta elämästään tai eloon jäämisestään. ”Minunhan olisi pitänyt kuolla” -ajatus voi vahvistua, jos perheen muut lapset kokevat olevansa riittämättömiä kuollutta sisarusta sureville vanhemmilleen.

Joskus perheen kuollut lapsi idealisoituu vanhempien mielessä ihannelapseksi. Perheen ainoaksi jäänyt nuori voi yrittää tulla kuolleen sisaruksen kaltaiseksi tai muuten ”täydellisen” kunnolliseksi korvatakseen menetetyn sisaruksensa. Yritykset lohduttaa surevia vanhempia tällä tavoin estävät kuitenkin oman identiteetin kehittymisen. Korostunut murrosiän kapina voikin jäädä nuoren ainoaksi keinoksi kilpailla huomiosta kuolleen sisaruksensa haamun kanssa.

Sisaren tai veljen kuolema muuttaa aina nuoren suhdetta elämään ja kuolemaan. Länsimaiden nuoret eivät kehitysmaissa asuvien lasten tavoin ole tottuneet kuoleman jokapäiväiseen läheisyyteen. Erilaiset omaan kuolemaan liittyvät pelot ovatkin tavallisia sisaruksensa menettäneille. Näitä pelkoja voi helposti vahvistaa vanhempien ahdistuneen ylihuolehtivaksi muuttunut asenne ainoaksi jäänyttä lastaan kohtaan.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.