Olen 23-vuotias mies ja olen kärsinyt 10 vuoden ajan nielemisvaikeuksista. Vuosi sitten hakeuduin lääkäriin. Olen 193 cm pitkä ja painoin kaksi vuotta sitten 87 kiloa, nyt painan 60 kiloa. Ruoka pyörii suussa, ja yrittäessäni niellä tunnen, etten pysty hallitsemaan kurkkuani ollenkaan, Se kouristelee omia aikojaan. Kaikki tutkimukset on tehty: tähystykset, varjoaine kuvaukset ja pään magneettikuvaus. Olen käynyt psykiatrian klinikalla monia kertoja ja koen oloni todella ahdistuneeksi!

Vaivasi on todella kiusallinen ja myös vakava, siitä on osoituksena painosi putoaminen parissa vuodessa lähes 30 kilolla. Pituutesi nähden olet nyt todella laiha, painoindeksisi on vain 16,1. Jos sairastaisit laihuushäiriötä eli anoreksia nervosaa, tilasi vaatisi sairaalahoitoa ja mahdollisesti myös letkuruokintaa.
Vaikka laihuushäiriötä esiintyy myös miehillä, en usko Sinun kärsivän siitä. Laihuushäiriöstä kärsivät eivät ole huolissaan painonsa laskemisesta eivätkä koe olevansa laihoja.

Ongelmasi on kuitenkin niin harvinainen, että kuvauksesi perusteella en kykene kuin esittämään joitakin ajatuksia. Ei ole täysin mahdotonta, että jonkinlaiset pelot olisivat nielemisvaikeutesi takana. Muistan psykiatrisesta kirjallisuudesta ikäisesi nuoren naisen, jonka nielemisvaikeuksien taustalla oli muisto sisaruksensa kuolemasta, johon liittyi loppuvaiheessa vaikeita nielemisvaikeuksia. Ei siis ole aivan mahdotonta, että jonkun läheisesi kuolemaan liittyvä tuskallinen ja ehkä tiedostamaton muisto olisi nielemisvaikeutesi taustalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta toinen mahdollisuus on se, että nielemisvaikeutesi taustalla on vaikeasti diagnosoitava kurkunpään lihasten hermotushäiriö. Itse ehkä kallistuisin etsimään syytä kurkunpään lihastesi toiminnasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joka tapauksessa laihtumisesi aste on niin vakava, että Sinun tulee kääntyä uudelleen lääkärisi puoleen. Letkuruokinta voi tässä vaiheessa olla ainoa keino pysäyttää painosi lasku, kunnes syy nielemisvaikeuksiisi on selvinnyt. Joskus tällainen harvinainen toiminnallinen oire voi hävitä itsestään ilman, että sen syy koskaan selviää.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla