Olen 23-vuotias mies ja olen kärsinyt 10 vuoden ajan nielemisvaikeuksista. Vuosi sitten hakeuduin lääkäriin. Olen 193 cm pitkä ja painoin kaksi vuotta sitten 87 kiloa, nyt painan 60 kiloa. Ruoka pyörii suussa, ja yrittäessäni niellä tunnen, etten pysty hallitsemaan kurkkuani ollenkaan, Se kouristelee omia aikojaan. Kaikki tutkimukset on tehty: tähystykset, varjoaine kuvaukset ja pään magneettikuvaus. Olen käynyt psykiatrian klinikalla monia kertoja ja koen oloni todella ahdistuneeksi!

Vaivasi on todella kiusallinen ja myös vakava, siitä on osoituksena painosi putoaminen parissa vuodessa lähes 30 kilolla. Pituutesi nähden olet nyt todella laiha, painoindeksisi on vain 16,1. Jos sairastaisit laihuushäiriötä eli anoreksia nervosaa, tilasi vaatisi sairaalahoitoa ja mahdollisesti myös letkuruokintaa.
Vaikka laihuushäiriötä esiintyy myös miehillä, en usko Sinun kärsivän siitä. Laihuushäiriöstä kärsivät eivät ole huolissaan painonsa laskemisesta eivätkä koe olevansa laihoja.

Ongelmasi on kuitenkin niin harvinainen, että kuvauksesi perusteella en kykene kuin esittämään joitakin ajatuksia. Ei ole täysin mahdotonta, että jonkinlaiset pelot olisivat nielemisvaikeutesi takana. Muistan psykiatrisesta kirjallisuudesta ikäisesi nuoren naisen, jonka nielemisvaikeuksien taustalla oli muisto sisaruksensa kuolemasta, johon liittyi loppuvaiheessa vaikeita nielemisvaikeuksia. Ei siis ole aivan mahdotonta, että jonkun läheisesi kuolemaan liittyvä tuskallinen ja ehkä tiedostamaton muisto olisi nielemisvaikeutesi taustalla.

Mutta toinen mahdollisuus on se, että nielemisvaikeutesi taustalla on vaikeasti diagnosoitava kurkunpään lihasten hermotushäiriö. Itse ehkä kallistuisin etsimään syytä kurkunpään lihastesi toiminnasta.

Joka tapauksessa laihtumisesi aste on niin vakava, että Sinun tulee kääntyä uudelleen lääkärisi puoleen. Letkuruokinta voi tässä vaiheessa olla ainoa keino pysäyttää painosi lasku, kunnes syy nielemisvaikeuksiisi on selvinnyt. Joskus tällainen harvinainen toiminnallinen oire voi hävitä itsestään ilman, että sen syy koskaan selviää.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.