Olen 27-vuotias kolmen lapsen äiti. Oireeni alkoivat kolmannen lapseni synnyttyä kaksi vuotta sitten. Minulle alkoi tulla mielikuvia, että olen keskellä Afrikkaa ja kuvittelen juoksevani henkeni edestä lasteni kanssa karkuun leijonia. Tunne on aito, ja ”herään” tavallaan pakottamaan itseni, että se on jotain ”unta”. Minulla on muitakin tällaisia pelkotiloja, ja ne voivat tulla missä vain. Pääsin hetkeksi eroon niistä, mutta nyt olen alkanut epäilemään, että kuulen myös ääniä.

Ajan liikenteessä ja tunnen, kuinka kaikki katsovat minua vihaisesti ja tööttäilevät, vaikka kukaan ei ole töötännyt. Kysyin asiaa kerran kaveriltani, kun hän oli kyydissä. Töissä tuntuu, että kaikki puhuvat minusta pahaa selän takana ja katsovat oudosti. Välillä tulee hirveä häpeän tunne, että olen ylipäätään tullut töihin: mitä minä oikein kuvittelen itsestäni, enhän osaa mitään. Järjellä tiedän, että olen käynyt alan koulutukset hyvillä arvosanoilla ja saanut palkankorotuksen.

Nämä ajatukset kiusaavat minua niin, että joinakin päivinä tunnen, että nyt en selviä. Haen sairauslomaa flunssaan, ja taas mielikuvat pääsevät valloilleen. Lääkäriin en mene, sillä en halua ongelmia. Jos puhuisin näistä, lääkäri ihmettelisi, kuinka pärjään lasteni kanssa. Hoidan lapseni hyvin. He ovat päivähoidossa, ja sieltä on tullut vain hyvää palautetta. Mutta kuinka hoitaisin itseäni?

Lapsen syntymä on tapahtuma, johon liitetään yleensä vain myönteisiä mielikuvia. Onnellisuuden sädekehä on kuitenkin myytti, jonka takia monet tuntevat paineita täydellisestä onnistumisesta äitinä ja toisaalta syyllisyyttä siitä, kun kaikki ei mene niin kuin pitäisi.

Äidiksi tuleminen ja äitinä oleminen ei aina ole pelkästään hymyä ja onnea, vaan siihen saattaa liittyä myös itkua ja masennusta. Ensimmäinen lapsi saa aikaan melkoisen muutosprosessin naisen elämässä. Sen lisäksi, että naisen keho muuttuu radikaalisti, myös hänen käsityksensä itsestään muuttuu. Lapsen tulo muuttaa myös parisuhdetta sekä perheen rooli- ja työnjakoa.

Yleinen baby blues

Kirjoitat sairastaneesi synnytysmasennusta nuorimman lapsen syntymän jälkeen, mistä on nyt kaksi vuotta. Oliko se vain lievää baby bluesia vai varsinaista masennusta? Kun kysyt, onko syytä huoleen, vastaus riippuu siitä kuinka vakavasta tilasta on kysymys.

Arvioidaan että 50–80 prosenttia vastasynnyttäneistä äideistä kokee voimakasta mielialanvaihtelua ja alavireisyyttä. Tätä synnytyksen jälkeistä herkistymistä kutsutaan myös baby bluesiksi. Sen oireita ovat epävarmuus, itkuisuus, ahdistuneisuus, unettomuus sekä pelko omasta ja lapsen terveydestä. Oireet johtuvat hormonitasapainon muutoksista, väsymyksestä ja jännityksen purkautumisesta.

Usein unohdetaan, että tila on luonnollinen ja tarkoituksenmukainen, sillä se auttaa äitiä sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen ja ohjaa häntä vastaamaan vauvan tarpeisiin parhaalla mahdollisella tavalla. Baby blues on yleensä lievää ja menee ohi itsestään, kun väsymys hellittää ja hormonitasapaino normalisoituu. Usein läheisten ymmärtävä tuki riittää, eikä lääkehoitoa tai pitempää terapiaa tarvita.

Synnytysmasennus

Joskus baby bluesista voi kehittyä myös vakavampi masennustila. Varsinaista masennusta kokee eri arvioiden mukaan 10–25 prosenttia äideistä. Masennus alkaa tavallisimman noin kuukauden kuluttua synnytyksestä mutta joskus paljon myöhemmin, vasta vuoden kuluttua. Sen oireisiin kuuluvat muun muassa voimakas väsymys ja uupuneisuus, aloitekyvyttömyys ja päättämättömyys, univaikeudet sekä paniikin ja ahdistuksen tunteet.

Äidillä on voimakkaita pelkoja ja pakkoajatuksia: hän saattaa pelätä että lapselle tapahtuu jotain pahaa tai että hän itse tekee tälle jotain. Tavallista on myös ylihuolehtivuus lapsesta tai lapsen menettämisen pelko sekä riittämättömyyden tunteet ja epävarmuus siitä, osaako hoitaa lasta oikein.

Monet miettivät rakkauden kokemista: rakastaako itse lasta tarpeeksi ja rakastaako lapsi häntä. Tosiasiassa vain pieni osa äideistä kokee heti syvää rakkautta vastasyntynyttä kohtaa. Rakkaus vaatii aikaa kypsyäkseen ja kasvaakseen.
Pahimmillaan tilaan liittyy kuolemanajatuksia. Vaikka puhutaankin synnytysmasennuksesta, on syytä muistuttaa että masennus voi alkaa jo ennen synnytystä ja joskus se saattaa kestää pitkäänkin, jopa vuosia. Yleensä äiti tarvitsee asiantuntevaa apua selviytyäkseen masennuksesta.

Se mitä kerrot kirjeessäsi viittaa siihen, että oireesi ovat uusiutuneet. Tilanteesi vaikuttaa myös siltä, että siihen kannattaa hakea apua. Mistä silloin kaksi vuotta sitten sait apua ja voisitko ajatella ottavasi yhteyttä samaan tahoon?

Totta vai kuvitelmaa?

Vakavin synnytyksen jälkeinen psyykkinen oireyhtymä on niin sanottu lapsivuodepsykoosi. Se on kuitenkin harvinainen, sillä vain 0,1–0,2 prosenttia synnyttäjistä sairastuu siihen. Oireena, kuten muissakin psykooseissa, on todellisuudentajun häiriintyminen. Psykoosissa ihminen menettää realiteettien hallinnan, hän voi olla sekava ja harhainen, joskus yliaktiivinen, toisinaan taas täydellisen passiivinen. Tällöin tarvitaan aina ammattiapua ja yleensä myös sairaalahoitoa.
Lapsivuodepsykoosi saattaa uusiutua vuoden tai parin päästä, mutta ennuste on kuitenkin hyvä, sillä suurin osa sairastuneista paranee täysin.

Mistä pelot tulevat?

Joskus synnyttäminen ja äidiksi tulo voi aktivoida hyvin varhaisia kokemuksia, ja nostaa pintaan vaikeitakin tunnemuistoja, jotka nainen on tähän asti pystynyt torjumaan mielestään. Samoin voi joutua kohtaamaan omaan äitisuhteeseen liittyviä käsittelemättömiä asioita. Masentuneilla äideillä on usein vaikeuksia parisuhteessaan, eivätkä he koe saavansa tarpeeksi tukea mieheltään. Yksinäisyyden tunteet ovat yleisiä. Myös raskauden sujumisella ja synnytyskokemuksella saattaa olla yhteys masennukseen. Tunnistatko sinä mitään näistä asioista omalla kohdallasi?

Sinulla on monenlaisia pelkotiloja, jotka voivat tulla missä vain. Kerrot hyvin elävistä mielikuvista joissa pakenet lasten kanssa henkesi edestä. Pelot, että lapsille tapahtuu jotain pahaa, ovat aika tavallisia. Omat pelkosi ovat unenomaisia, ja pääset niistä pakottamalla itsesi ajattelemaan, että ne ovat vain unta.

Huolestuneisuuteen liittyy jatkuva ympäristön tarkkailu ja varuillaan olo. Kyseessä on eräänlainen ylivireystila, missä äiti on kaikki aistit valppaina huomatakseen hälyttävät merkit. Varuillaanolo on alkujaan hyvin primitiivinen ja tarkoituksenmukainen reaktio, sillä onhan sen tarkoitus jälkeläisten suojelu ja eloonjäämisen varmistaminen.

Äiti voi heijastaa omat sisäiset yllykkeensä ulkoiseen ympäristöön ja sen takia kokea monenlaisia pelkoja. Jatkuva ympäristön tarkkailu on kuitenkin hyvin kuluttavaa, se myös vaikeuttaa rentoutumista ja nukahtamista. Riittävä lepo on kuitenkin olennaisen tärkeä asia jaksamisen kannalta.

Äänet vakava oire

Olet alkanut epäillä kuulevasi myös ääniä, mikä on yleensä oire jostain vakavammasta häiriöstä. Pelkäät myös että ihmiset ja työkaverisi puhuvat sinusta pahaa selkäsi takana. Tällaiset pelot ja epäluottamus toisia ihmisiä kohtaan liittyvät usein psyykkisen tasapainon järkkymiseen. Joudut välillä miettimään mikä on totta, mikä ei, ja tähän tarvitset apua muilta ihmisiltä, joilta joudut tarkistamaan asioiden todenperäisyyttä.

Sinulla on myös arvottomuudentunteita, ja epäilet omia kykyjäsi. Olet selvinnyt tähän asti töissä jotenkin ja hakenut välillä sairauslomaa eri syillä. Sairausloma ei kuitenkaan ei auta, sillä kun olet kotona mielikuvat pääsevät taas valloilleen. Tähän asti olet pystynyt hallitsemaan itsesi ja ajatuksiasi, mutta kuinka kauan tämä voi jatkua?

Oletko puhunut näistä asioista kenellekään? Tietääkö miehesi tai joku muu läheisesi mitään peloistasi? Et halua kertoa asioistasi lääkärille, sillä pelkäät että se vaikuttaa siihen, miten kykyjäsi toimia lasten huoltajana arvioidaan. Monesti äidit kieltävät avun tarpeensa, koska pelkäävät masentuneisuuden myöntämisen olevan merkki huonosta äitiydestä. Mutta näinhän asia ei suinkaan aina ole. Sinäkin olet hoitanut lapset hyvin ja saanut siitä palautetta lastenhoidon ammattilaisilta.

Yksin ei tarvitse jaksaa

Hoidat lapsesi erittäin hyvin mutta mietit miten voisit hoitaa myös itseäsi. Synnytyksen jälkeisen masennuksen hoitaminen huolella on erittäin tärkeää sillä tämä elämänvaihe on hyvin merkityksellinen paitsi äidille itselleen myös lapselle ja koko perheelle.

Avunhakeminen onkin vastuunkantamista paitsi omasta hyvinvoinnista myös lapsista. Voit kertoa tilanteestasi ensin läheisillesi, sillä silloin heidän on helpompi ymmärtää sinua. Siten voit saada heiltä myös tarvitsemaasi apua ja tukea.
Monille myös vertaistuki on ollut tärkeää toipumisen kannalta. Pelkkä läheisten apu tai vertaistuki ei kuitenkaan aina riitä, ja sinäkin tarvitset asiantuntevaa ammattiapua.

Jos sinusta tuntuu vaikealta mennä yksin vastaanotolle, pyydä mukaan joku läheisistäsi. Keneen luotat niin paljon, että uskallat kertoa hänelle tuntemuksistasi?

Jos et uskalla kertoa asiasta suoraan lääkärille, voisitko puhua ensin terveydenhoitajan kanssa? Älä turhaan pelkää kertoa näistä asioista lääkärillekään, sillä hän on sinun puolellasi eikä suinkaan sinua vastaan. Kertomasi ei myöskään vahingoita lapsiasi vaan päinvastoin koituu heidänkin hyväkseen. Apua voit hakea myös terveyskeskuspsykologilta tai psykiatrian poliklinikasta.

Psykologi Teija Jokipii

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Rauta nousee salilla mutta kun poimit sukan lattialta, saat selkäsi jumiin. Mikä selkää oikein vaivaa? Todennäköisimmin välilevyt – nuo selkärangan iskunvaimentimet – ovat kuluneet. Silloin ei paljon tarvita, että kipu yllättää.

– Selkäkipuja ei voi kukaan kokonaan välttää, koska selkärankamme alkaa rappeutua jo keski-iässä. Samoin kuin ihoon tulee ryppyjä iän myötä, myös selkä vanhenee, sanoo fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen.

Huono uutinen on siis se, että joustavat välilevyt alkavat kuivua jo 30 ikävuoden jälkeen. Lisäksi tupakointi, tapaturmat ja raskas työ, jossa nostat, kannat, taivuttelet ja kurkottelet, huonontavat välilevyjen aineenvaihduntaa ja nopeuttavat niiden rappeutumista. Välilevyt, tarkemmin sanoen välilevyjä ympäröivät syyrustoiset renkaat, alkavat repeillä, välilevyt madaltuvat, nikamien pikkuniveliin tulee nivelrikkoa ja selän liikkuvuus rajoittuu. Selkä ajoittain alkaa kipuilla.

Hyviäkin uutisia on: rappeumakipu tulee ja menee. Se uusiutuu, mutta toipuminen on nopeaa. Eniten selkäkipuja on 40–55-vuotiailla ja lähes 90 prosenttia niistä on hyväennusteisia alaselkäkipuja.

Aamusta pehmeitä liikkeitä

Välilevyjen rappeumasta kertoo se, että selkä on aamuisin jäykkä ja kipeä. Selkä väsyy myös istumisesta ja kipu tuntuu ylös noustessa. Aamuisin selkä kuitenkin vetreytyy puolessa tunnissa, kun se on saanut liikettä.

– Kevyt aamuliikunta on hyvä tapa. Hyvä tapa on jumpata jo sängyssä ja herätellä näin kehoa, Pohjolainen sanoo.

Liian rasittava treeni, raskaat nostot ja repiminen aamutuimaan voi sen sijaan vaurioittaa välilevyjä, sillä ne ovat jäykimmillään aamulla.

– Silloin kun selkä on hyvässä kunnossa, kannattaa harrastaa monipuolisesti liikuntaa, kuitenkin sellaisia lajeja, joissa ei synny tärähdyksiä.

Pohjolainen suosittelee turvallisena lajina kävelyä ja vesijuoksua. Vesijuoksuun on hurahtanut moni sellainen mies, joka ei pysty kuivalla maalla juoksemaan.

Lue lisää Selkä kiittää liikkeestä

Noidannuolesta iskiakseen

Noidannuoli on äkillinen selkäkipu, joka kramppaa lihakset kipukohdan ympäriltä. Syy on yleensä pieni repeämä välilevyn syyrustoisessa renkaassa tai vaurio selkärangan pikkunivelessä.

Vaiva paranee muutamassa päivässä tai parissa viikossa.

Noidannuoli edeltää usein iskiasta eli välilevyn pullistumaa tai välilevytyrää. Sellainen syntyy, kun välilevyn syyrustoinen rengas repeää kokonaan, välilevyn pehmeä ydinosa pursuaa repeämästä ja alkaa painaa iskiashermoa.

Vajaalla kymmenellä prosentilla selkäkipuisista on iskiasoireita, jolloin puutuminen säteilee alaraajaan. Heistä noin puolella hermojuuri on ärtynyt välilevyrappeuman aiheuttaman kemiallisen ärsytyksen tai välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttamana.

Timo Pohjolainen painottaa, että vaikeakin välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttama iskias paranee useimmiten ilman leikkausta.

Kun selkä jäykistyy iän myötä, kipukin vähenee. Tosin vanhemmiten hermojuuri- tai selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi voi aiheuttaa selkä- ja alaraajakipua, jos rappeumamuutokset ahtauttavat hermorakenteita.

Lue lisää Selkävaivoista

Leikkausko lopullinen apu?

Leikkaus on tarpeen, jos alaraajassa on voimakas tuntohäiriö, lihasvoima heikentynyt tai on häiriöitä virtsaamisessa ja ulosteen pidätyskyvyssä. Leikkausaihe on myös, jos hermojuuren puristus on kestänyt 6–8 viikkoa, kipu on voimakasta ja magneettikuvissa näkyy selvä oireilevaan puoleen ja tasoon sopiva löydös.

Vaikea selkäydinkanavan ahtauma ja katkokävelyoire on myös tyypillinen leikkausta vaativa tilanne.

Luudutusleikkaus tehdään usein silloin, kun nikamat ovat toisiinsa nähden siirtyneet ja nikamavälissä on liiallista liikkuvuutta. Pohjolaisen mukaan luudutusleikkauksia tehdään enenevästi, vaikka niiden tehoa ei ole osoitettu.

–Tarmokas kuntoutus eli vatsa- ja selkälihasten tiivis harjoittaminen antaa yhtä hyvät tulokset kuin luudutusleikkaus. Se on myös halvempaa eikä leikkauksen riskejä, kuten infektioita, vuotoja ja hermovaurioita, tarvitse pelätä.

Timo Pohjolainen pitää tärkeänä, että leikatun selän kuntoutus tehdään tiiviissä fysioterapeutin ohjauksessa. Fysioterapeutin on hyvä tavata potilasta 3–5 kertaa ja käydä jumppaohjelma hänen kanssaan joka kerta läpi sekä kertoa, miksi mikäkin liike tehdään.

Aktiivinen selkä- ja vatsalihasten harjoittaminen tulee aloittaa viimeistään neljän viikon kuluttua välilevytyrän leikkauksesta.

Luudutusleikkauksen jälkeen muutamaan viikkoon saa tehdä vain harjoituksia, joissa lihasta jännitetään, mutta rankaa ei liikaa taivuteta tai venytetä.

Ahtaumaleikkauksen jälkeen arkiliikkuminen ja käveleminen on heti tärkeää. Selän ja vatsalihasten aktiivinen voimistaminen alkaa 5–6 viikon jälkeen leikkauksesta.

Syöpä säteilee selkään

Joskus selkäkipu liittyy vakavaan sairauteen.

– Kun 50–60-vuotias mies saa vakavia selkäoireita, on tutkittava mahdolliset eturauhasongelmat. Sekä eturauhasen tulehdus että syöpä voivat aiheuttaa kovaa selkäkipua. Eturauhasongelmiin liittyy myös virtsaamisvaikeuksia ja kirvelyä, Timo Pohjolainen sanoo.

Joskus hermojuurisäteilyn syyksi paljastuu paksusuolen syöpä.

– Vakavissa sairauksissa kipu ei helpotu yöllä eikä levossa, vaan pahenee. Yleisoireena on myös ruokahaluttomuutta ja painonlaskua.

Yksin ei saa jäädä

Eri ihmiset tuntevat ja kokevat kivun eri tavoin. Ovathan vaivatkin hyvin erilaisia. Jollakin on rappeumaa yhdessä välilevyssä, toisella useassa. Myös lääkkeet eri vaivoihin ovat erilaiset.

– Kipua ei saa kokonaan pois, jos hermojuurivaurio on syntynyt ja krooninen kipu on kehittynyt. Kipua voi kuitenkin hallita. Siihen tarvitaan lääkehoitoa, liikuntaa, selkä- ja vatsalihasten harjoitusta, helpotuksia työoloissa ja työasentojen muuttamista.

Timo Pohjolainen näkee selkälääkärin työssään, että kipu aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja pelkotiloja. Ahdistukseen liittyy liiallista pelkoa ja masennus puolestaan vahvistaa kiputuntemuksia.

–Kroonistunut kipu pahenee, jos eristäytyy neljän seinän sisään, hän sanoo ja kehottaa pitämään kiinni harrastuksista ja ihmissuhteista sekä hakemaan hauskoja asioita elämään.

–Yksin ei saa jäädä. Sosiaaliset suhteet on hoidettava kuntoon. Ja jokainen selkäkipuinen tarvitsee lääkärin, joka kannustaa ja johon voi luottaa.

Lue lisää Kipulääkärin omat keinot krooniseen selkäkipuun

Asiantuntija: Timo Pohjolainen, fysiatrian erikoislääkäri, dosentti, Helsinki Hospital.

Lue lisää Alaselän kivun käypä hoito -suositus.

Vierailija

Selkäkipu yllättää – miten siitä selviää?

Alaselän kipuilusta kirjoitetaan paljon ammattitaidotonta pötyä, vaikka tiede tuntee hyvin kipuilun ja rappeutuman syntysyyt ja myös hoidon. Niitä ei haluta nähdä, koska sairaanhoitoyhtiöt haluavat pyörittää kallista ja kannattavaa hoitorulettia. Ylivoimainen juurisyy on pitkäkestoinen pyöreäselkäinen istuminen. Tavallinen tuoli pakottaa selän siihen ja siksi meillä on n. 800.000 selkäkipuista ja n. 6000 vuodessa saa varhaiseläkkeen selkärappeuman takia. Selkäleikkauksia tehdään luokkaa 20.000...
Lue kommentti
Vierailija

Selkäkipu yllättää – miten siitä selviää?

Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia sekä K2-vitamiinia. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock.
Kuva Shutterstock.

Unettomuutta ei tarvitse hyväksyä. Kun sen syy selvitetään, pätevä hoitokin löytyy. Unilääkkeillä on taipumus pahentaa ongelmaa, mutta mitä ovat unta parantavat lääkkeet?

Moni ”huono nukkuja” tyytyy kohtaloonsa ja uskoo, ettei apua löydy. Iso joukko suomalaisia käyttää säännöllisesti nukahtamis- tai unilääkkeitä uskoen, että ilman lääkkeitä uni ei ainakaan tule.

Helsingin Uniklinikan ylilääkäri, neurologi Gabriele Sved on toista mieltä.

– Kenenkään ei tarvitse hyväksyä unettomuutta. Uniongelmille voi aina tehdä jotain, Sved vakuuttaa.

Hänen mukaansa on harmillista, että nukkumisen ongelmiin tarjotaan ensisijaisesti lääkehoitoa. Jopa 280 000 suomalaista käyttää vuosittain nukahtamis- ja unilääkkeitä.

– Ensin pitäisi tutkia ja selvittää unettomuuden syy. Jos häiriöt johtuvat esimerkiksi levottomat jalat -oireyhtymästä tai uniapneasta, hoidetaan sairautta. Jos masennuksesta, hoidetaan masennusta. Jos käy ilmi, että unettomuus johtuu pääasiassa stressistä, unilääkkeistä ei ole apua, Sved kertoo.

Lääkkeissä on eroa

Lääkkeetön hoito on tutkitusti tehokkain tapa helpottaa unettomuutta. Isossa kansainvälisessä tutkimuksessa seurattiin kolmea ryhmää. Yksi ryhmä käytti unilääkkeitä, toinen ryhmä sai elämäntapojen muutokseen tähtäävää unenhuolto-opastusta ja kognitiivista terapiaa. Kolmas sai molempia: lääkkeitä sekä opastusta ja terapiaa. Vuoden seuranta-ajan jälkeen kävi ilmi, että lääkkeetöntä hoitoa saaneet nukkuivat parhaiten.

Myös unettomuuden käypä hoito -suosituksen mukaan parhaat tulokset saadaan aikaan lääkkeettömästi, kognitiivisella terapialla.

Gabriele Sved ymmärtää, että unihäiriöistä kärsivä haluaa avun nopeasti ja nukahtamislääke voi olla lyhytaikaisessa käytössä paikallaan.

– Valitettavasti lääkkeet vievät usein ojasta allikkoon ja haitat kääntyvät nopeasti hyötyä suuremmiksi.

Unen laatu heikkenee, jolloin pitkäkään uni ei virkistä. Päivisin väsyttää, keskittymiskyky herpaantuu ja muisti pätkii. Lääkkeet aiheuttavat myös riippuvuutta.

Poikkeuksena ovat niin sanotut unta parantavat lääkkeet.

Ne ovat yleensä mielialalääkkeitä, jotka erittäin pienellä annostuksella parantavat unen laatua. Nämä lääkkeet eivät aiheuta toimintakykyongelmia tai riippuvuutta ja niiden teho säilyy myös pitkäaikaisessa käytössä.

Hae apua nopeasti

Uniongelmat ovat yksilöllisiä. Toiset eivät saa unen päästä kiinni, toiset heräilevät kesken unien. Joku on jatkuvasti väsynyt, vaikka nukkuisikin öisin. Mistä sitten tietää, milloin unettomuuteen tulisi hakea apua?

Ensin kannattaa miettiä, onko ongelma tilapäinen vai jatkunut jo pitkään.

– Jokainen nukkuu välillä huonosti. Esimerkiksi työpaikan menetys, läheisen kuolema tai muu stressaava tilanne voi viedä yöunet. Jos uniongelmat jatkuvat vielä 2–3 viikon kuluttua, olisi hyvä hakea apua, Sved neuvoo.

Unettomuudesta tulee ongelma siinä vaiheessa, kun väsymys ja keskittymisvaikeudet haittaavat arkea ja vetävät mielen matalaksi.

Hoitoon kannattaisi siis hakeutua nopeasti. Valitettavan monet unettomat kärvistelevät vuosia ennen avun hakemista. Noin 30 prosenttia suomalaisista kärsii tilapäisestä unettomuudesta. Ikääntyneistä jopa joka toinen nukkuu välillä huonosti.

Jos unihäiriöt jatkuvat yli kolme kuukautta, puhutaan kroonisesta eli pitkäaikaisesta unettomuudesta. Se vaivaa noin joka kymmenettä suomalaista, ja vanhetessa unettomuus lisääntyy.

Opitko unettomaksi?

Pitkäaikainen unettomuus on yleensä niin sanottua toiminnallista unettomuutta eli unettomaksi on opittu vuosien varrella. Nukkumaanmeno jännittää ja pelottaa, mikä vaikeuttaa nukahtamista entisestään.

– Toiminnallinen unettomuus alkaa tyypillisesti jostain tietystä elämäntilanteesta. Esimerkiksi tuoreen äidin yöt häiriintyvät imettämisen ja muun vauvanhoidon takia, mutta kun vauva vihdoin alkaa nukkua, äiti ei nuku. Myös jokin muu stressaava elämäntilanne, kuten työpaikan vaihdos tai opiskelujen aloittaminen, voi laukaista uniongelmat. Ja vaikka stressaava tilanne rauhoittuu, unettomuus jatkuu. Tällöin unettomuus on opittua.

Voi olla, että ongelman laukaissut tekijä ehtii vuosien varrella unohtua, mutta nukahtamisvaikeuksista tai yöheräilystä on tullut tapa.

Malta rauhoittaa ilta

Tehokkain keino hoitaa opittua unettomuutta ovat lääkkeettömät hoitokeinot, eli kognitiivis-behavioraalinen terapia unettomuuteen. Unioppaista ja netistä löytyy pitkä lista nukkumistottumuksiin ja elämäntapoihin liittyviä vinkkejä ja ohjeita, jotka kohentavat unta ja vireyttä.

Untaan voi huoltaa muun muassa oikeanlaisella liikunnalla ja ravinnolla sekä erilaisilla stressinhallinta- ja rentoutumiskeinoilla.

Gabriele Svedin mukaan keinoista tärkein on rauhoittuminen illalla ennen nukkumaanmenoa. Eli ei roikuta sähköpostissa tai sosiaalisessa mediassa, eikä sängyssä tehdä töitä tai katsota tv:tä.

– Älypuhelimet ja tietokoneet häiritsevät unta, sillä niiden voimakas valo estää nukahtamiseen tarvittavan melatoniinin tuotantoa.

Hänen mukaansa suomalaisilla on myös huono tapa juoda iltaisin kahvia tai teetä.

–Kofeiini on iso ongelma, sillä sen puoliintumisaika voi olla jopa 11 tuntia. Pienikin annos illalla voi aiheuttaa unettomuutta. Jos tietää kärsivänsä unettomuudesta, kahvia tai kofeiinipitoista teetä ei pitäisi juoda lainkaan kello 14:n jälkeen.

Alkoholi on Svedin mukaan yksi Suomen yleisimmistä unilääkkeistä, sillä se väsyttää ja voi auttaa jännittynyttä tai ahdistunutta nukahtamaan, mutta se pilaa unen. Uni katkeilee eikä virkistä.

Kun tutkii, tietää

Kun unettomuutta on jatkunut pidempään, kannattaa hakeutua asiantuntijan pakeille. Yleislääkäriltä tai työterveyslääkäriltä voi pyytää lähetteen jatkotutkimuksiin.

Jos unettomuus johtuu kivusta, oikea osoite on kivunhoidon spesialisti tai fysiatri. Jos yöllä on kroonista yskää, hengitysvaikeuksia tai astmaoireita, kannattaa kääntyä keuhkolääkärin puoleen.

Joskus huono nukkuminen, voimakas väsymys ja siitä aiheutuvat arjen ongelmat ovat seurausta sairaudesta, kuten uniapneasta tai levottomista jaloista. Diagnoosin voi saada neurologilta tai unispesialistilta, mutta yleislääkäritkin tunnistavat ne.

Gabriele Svedin mukaan on tavallista, että unettomuuden taustalla on useampia syitä, joten myös hoidon tulisi olla kokonaisvaltaista.

Helsingin Uniklinikalla asiakkaat täyttävät ennen vastaanotolle tuloa laajan kyselylomakkeen, jossa käydään läpi muun muassa unen laatuun, unirytmiin, mielialaan ja kuorsaukseen liittyviä asioita.

Vastaanotolla univaikeuksien todetaan usein johtuvan toiminnallisesta unettomuudesta, jolloin hoidoksi riittää useimmiten pari tapaamista unihoitajan kanssa.

Unihoitajan vetämässä pienryhmässä käydään läpi unenhuoltoon liittyviä asioita ja muita lääkkeettömiä hoitokeinoja. Menetelmät perustuvat kognitiivis-behavioraaliseen terapiaan, jossa opetellaan omaan elämäntilanteeseen sopivia selviytymistaitoja.

Mittaukset paljastavat

Aktigrafia on helppo ja edullinen unihäiriöiden perustutkimus. Se tehdään rannekelloa muistuttavalla laitteella, joka seuraa viikon ajan vuorokausirytmiä, unen laatua ja unenaikaista liikehdintää.

Mittaaminen on tärkeää, sillä iso osa huonosti nukkuvista ihmisistä arvioi unensa väärin.

– Ihminen saattaa kokea nukkuneensa vain tunnin yön aikana, mutta aivosähkökäyrä osoittaa uniajan olleen 5–6 tuntia. Joskus jo tieto unen todellisesta rakenteesta vähentää nukkumiseen liittyvää stressiä. Toisaalta monet hyvin nukkuvat arvioivat unensa laadun liian hyväksi, mutta tämä ei ole ongelma niin kauan kuin he kokevat olevansa virkeitä ja toimintakykyisiä, Gabriele Sved sanoo.

Unipolygrafia on laajempi unitutkimus. Siinä seurataan yhden yön ajan muun muassa aivosähkökäyrää, hengitystä, jalkojen liikehdintää ja sydämen rytmiä.

Unipolygrafia tehdään, jos ongelmien syyksi epäillään jotain muuta kuin klassista toiminnallista unettomuutta – esimerkiksi levottomat jalat -oireyhtymää tai uniapneaa. Tarkempi tutkimus on paikallaan myös silloin, kun unenhuolto ei tuota tuloksia tai on syytä epäillä, että unettomuus johtuu jostain sairaudesta.

Lisäksi uniklinikoilla voidaan tehdä erilaisia vireystilatutkimuksia. Jos epäillään uni-valverytmiongelmia, voidaan mitata melatoniinin eritys syljestä. kas väsymys ja siitä aiheutuvat arjen ongelmat ovat seurausta sairaudesta, kuten uniapneasta tai levottomat jalat -oireyhtymästä. Diagnoosin voi saada neurologilta tai unispesialistilta, mutta yleislääkäritkin tunnistavat ne. Jalkojen levottomuuteen on olemassa lääkitys, joka helpottaa unen saantia.

Uniliiton nettisivuilta löydät paikallisten uniyhdistysten yhteystiedot. Yhdistyksistä voit saada tietoa oman alueesi unihoitajista ja muista unihäiriöihin erikoistuneista terveydenhuollon ammattilaisista.

 

Asiantuntija: ylilääkäri, neurologi Gabriele Sved, Helsingin Uniklinikka.