Olen 20-vuotias nainen ja minua vaivaa virtsan karkailu. Rakko täyttyy suhteellisen nopeasti niin täyteen, että on pakko päästä vessaan. Virtsaamisen jälkeen tipahtelee virtsaa esimerkiksi kävellessä tai jos rupeaa naurattamaan. Juon päivittäin erittäin paljon nestettä.

Oppikirjojen mukaan vaiva on naisilla hyvin yleinen, sillä 25–55-vuotiaista siitä kärsii joka viides. Vaivan ilmenemistavan perusteella virtsan karkailu jaetaan kahteen ryhmään. Ponnistuskarkailussa virtsaa lirahtaa tilanteissa, joihin liittyy vatsalihasten ponnistelua. Nauru on yksi tällainen tilanne. Pakkokarkailussa ei ehditä WC:hen, ennen kuin housut kastuvat. On myös tapauksia, joilla on piirteitä molemmista, eli kyseessä on sekamuotoinen karkailu.

Ponnistuskarkailun takana on usein liikapainoa, synnytyksiä tai muita syitä lantion lihasten heikolle toiminnalle. Sitä voidaan hoitaa laihduttamisella ja lantion lihasten harjoittamisella. Vaikeissa tapauksissa käytetään leikkausta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pakkokarkailua hoidetaan sekä rakkoa kouluttamalla että lääkkeillä, jotka vaikuttavat rakon toimintaan. Myös sähköärsytyshoitoa on kokeiltu. Pakkokarkailua ei voida hoitaa leikkauksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyjä ehtii vessaan, ennen kuin virtsa tulee. Kyseessä ei siis ilmeisesti ole varsinainen pakkokarkailu, mikä onkin yleensä vanhempien naisten riesa. Pikemminkin kyseessä on stressikarkailu, mutta se ajoittuu rakon tyhjentämisen jälkeiseen aikaan.

Huomiotani kiinnittää erittäin runsas nesteen juominen. Voisiko WC-käynnin jälkeiseen karkailuun vaikuttaa se, että rakko ehtii pullistua kovin täyteen ennen tyhjentämistä? Ainakin kannattaisi kokeilla juomisen vähentämistä, jolloin vessaan ehtisi rauhallisempaan tahtiin. Litrakaupalla juominen ei ole terveyden kannalta tarpeen.

Pertti Mustajoki
Professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla