Olen 20-vuotias nainen ja minua vaivaa virtsan karkailu. Rakko täyttyy suhteellisen nopeasti niin täyteen, että on pakko päästä vessaan. Virtsaamisen jälkeen tipahtelee virtsaa esimerkiksi kävellessä tai jos rupeaa naurattamaan. Juon päivittäin erittäin paljon nestettä.

Oppikirjojen mukaan vaiva on naisilla hyvin yleinen, sillä 25–55-vuotiaista siitä kärsii joka viides. Vaivan ilmenemistavan perusteella virtsan karkailu jaetaan kahteen ryhmään. Ponnistuskarkailussa virtsaa lirahtaa tilanteissa, joihin liittyy vatsalihasten ponnistelua. Nauru on yksi tällainen tilanne. Pakkokarkailussa ei ehditä WC:hen, ennen kuin housut kastuvat. On myös tapauksia, joilla on piirteitä molemmista, eli kyseessä on sekamuotoinen karkailu.

Ponnistuskarkailun takana on usein liikapainoa, synnytyksiä tai muita syitä lantion lihasten heikolle toiminnalle. Sitä voidaan hoitaa laihduttamisella ja lantion lihasten harjoittamisella. Vaikeissa tapauksissa käytetään leikkausta.

Pakkokarkailua hoidetaan sekä rakkoa kouluttamalla että lääkkeillä, jotka vaikuttavat rakon toimintaan. Myös sähköärsytyshoitoa on kokeiltu. Pakkokarkailua ei voida hoitaa leikkauksella.

Kysyjä ehtii vessaan, ennen kuin virtsa tulee. Kyseessä ei siis ilmeisesti ole varsinainen pakkokarkailu, mikä onkin yleensä vanhempien naisten riesa. Pikemminkin kyseessä on stressikarkailu, mutta se ajoittuu rakon tyhjentämisen jälkeiseen aikaan.

Huomiotani kiinnittää erittäin runsas nesteen juominen. Voisiko WC-käynnin jälkeiseen karkailuun vaikuttaa se, että rakko ehtii pullistua kovin täyteen ennen tyhjentämistä? Ainakin kannattaisi kokeilla juomisen vähentämistä, jolloin vessaan ehtisi rauhallisempaan tahtiin. Litrakaupalla juominen ei ole terveyden kannalta tarpeen.

Pertti Mustajoki
Professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Voiko verenpaine olla liian matala, ja onko siitä haittaa, jos ei ole huimausta tms? Olen 31 v nainen verenpaine 98/60, pulssi 62, EKG ok.

Matala verenpaine säästää verisuonia, aivoja, sydäntä ja munuaisia korkeaan verenpaineeseen verrattuna. Tämän ansiosta voi välttyä sydän- ja verenkiertosairauksilta. Matala verenpaine on jossain määrin perinnöllinen ominaisuus, ja tällaisissa suvuissa on usein pitkäikäisiä henkilöitä.

Kaikki elimistön toimintojen ja mittausten "normaalirajat" perustuvat yleensä väestön mittausten jakaumaan niin, että valtaosa, esimerkiksi 95 %, jää normaalialueen sisäpuolelle. Määritelmän mukaisesti osa jää ulkopuolelle, vaikka kyse ei olisi sairaudesta.

Suolan käyttö, stressi ja lihominen nostavat verenpainetta, ja taso on korkeampi kuin luonnonkansoilla perinteisesti. Tiedetään, että verenpainetauti on länsimaiden tärkeimpiä kuolemaan ja invaliditeettiin johtavia sairauksia. Erityisesti paljon suolaa käyttävissä kulttuureissa, kuten Japani ja Välimeren maat, verenpainetauti on huomattava ongelma, vaikka ruokavalio olisi muutoin terveellinen.

Hoitosuositukset nojaavat verenpainepotilaiden seuranta- ja hoitotutkimuksiin, ja hoitotavoitteet on asetettu niin, että mahdollisimman paljon kohonneen verenpaineen aiheuttamista sairauksista vältettäisiin.

Matala verenpaine on siis muuten terveellä ihmisellä yleensä terveyden ja hyvän elinennusteen merkki.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Voiko verenpaine olla liian matala?

"Erityisesti paljon suolaa käyttävissä kulttuureissa, kuten Japani ja Välimeren maat, verenpainetauti on huomattava ongelma" Eihän suolankäyttö sinänsä ole ongelma. Mainitut maat tuntuvat edustavan sitä ihannetta, jota täälläkin tavoitellaan. Eli jos noissa maissa eletään pidempään ja terveempinä, ja suolaa käytetään reippaasti, niin miten se on ongelma? Ongelma on dogman kuplassa eläminen! Suola on terveellistä, kun sitä sudään n. 5-8 g päivässä,, silloin elinikä on pisimmillään. Verenpainetta...
Lue kommentti
Glyfosaatti täyskieltoon

Voiko verenpaine olla liian matala?

Vierailija kirjoitti: Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Suomessa noin 700 000 ihmistä syö verenpainelääkkeitä! Liika natrium (nostaa verenpainetta ja turvottaa) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa hiilihydraattia) ruokavaliota jossa insuliini on jatkuvasti koholla,...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Minulla on ollut jo jonkin aikaa kipeä patti korvan takana. Patti on hyllyvä, eikä sen sisällä tunnu mitään kovaa. Kuitenkin tuntuu, että patti suurenee koko ajan. Haluaisin tietää, voiko sille tehdä jotain, sillä se on todella kipeä.

Tavallisimmat ihon alla tavattavat patit ovat hyvänlaatuisia lipoomia (rasvapatti), ateroomia (talirauhaskysta) tai imusolmukkeita. Äkillisesti ilmaantunut, kipeä ja punoittava patti voi myös olla ihonalainen tulehduskertymä eli paise.

Yleislääkärin vastaanotolla arvioidaan, minkä tyyppisestä muutoksesta on kyse, ja tavallisimmat muutokset voidaan poistaa paikallispuudutuksessa pienestä ihoviillosta. Jos poistetun muutoksen luonne on epävarma, näyte lähetetään patologille tutkittavaksi. Tulehtuneen patin hoidoksi saatetaan aluksi tarvita antibioottihoitoa.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.