Olen 20-vuotias nainen ja minua vaivaa virtsan karkailu. Rakko täyttyy suhteellisen nopeasti niin täyteen, että on pakko päästä vessaan. Virtsaamisen jälkeen tipahtelee virtsaa esimerkiksi kävellessä tai jos rupeaa naurattamaan. Juon päivittäin erittäin paljon nestettä.

Oppikirjojen mukaan vaiva on naisilla hyvin yleinen, sill√§ 25‚Äď55-vuotiaista siit√§ k√§rsii joka viides. Vaivan ilmenemistavan perusteella virtsan karkailu jaetaan kahteen ryhm√§√§n. Ponnistuskarkailussa virtsaa lirahtaa tilanteissa, joihin liittyy vatsalihasten ponnistelua. Nauru on yksi t√§llainen tilanne. Pakkokarkailussa ei ehdit√§ WC:hen, ennen kuin housut kastuvat. On my√∂s tapauksia, joilla on piirteit√§ molemmista, eli kyseess√§ on sekamuotoinen karkailu.

Ponnistuskarkailun takana on usein liikapainoa, synnytyksiä tai muita syitä lantion lihasten heikolle toiminnalle. Sitä voidaan hoitaa laihduttamisella ja lantion lihasten harjoittamisella. Vaikeissa tapauksissa käytetään leikkausta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pakkokarkailua hoidetaan sekä rakkoa kouluttamalla että lääkkeillä, jotka vaikuttavat rakon toimintaan. Myös sähköärsytyshoitoa on kokeiltu. Pakkokarkailua ei voida hoitaa leikkauksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyjä ehtii vessaan, ennen kuin virtsa tulee. Kyseessä ei siis ilmeisesti ole varsinainen pakkokarkailu, mikä onkin yleensä vanhempien naisten riesa. Pikemminkin kyseessä on stressikarkailu, mutta se ajoittuu rakon tyhjentämisen jälkeiseen aikaan.

Huomiotani kiinnittää erittäin runsas nesteen juominen. Voisiko WC-käynnin jälkeiseen karkailuun vaikuttaa se, että rakko ehtii pullistua kovin täyteen ennen tyhjentämistä? Ainakin kannattaisi kokeilla juomisen vähentämistä, jolloin vessaan ehtisi rauhallisempaan tahtiin. Litrakaupalla juominen ei ole terveyden kannalta tarpeen.

Pertti Mustajoki
Professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysytt√§v√§√§ Hyv√§n terveyden asiantuntijoilta? Lue lis√§√§ Kysy asiantuntijalta ‚Äďsivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla