71-vuotias nainen kysyy: Ongelmani on yhdyntäkivut. Olin useamman vuoden yksin ilman yhdyntöjä. Nyt olen löytänyt elämääni ihanan miehen ja nauttisimme seksistä. En ole kuiva ja käytämme liukuvoidetta, mutta siitä huolimatta tulee jälkikirvelyä, joka kestää päiviä. Onko siihen mitään apua saatavissa? Olen käyttänyt jo pitkään kahdesti viikossa Ovestin-puikkoja.

Ikä ei vaikuta siihen, miten seksistä voi nauttia. Vaihdevuosien jälkeen estrogeenipuute saattaa kuitenkin aiheuttaa ongelmia.
Yhdyntäkipuja voi olla erilaisia:voi tuntua kivuliaalta ulkosynnyttimissä pinnallisesti tai syvällä emättimessä. Koko yhdyntä voi sattua, tai kipu tai kirvely tulee jälkikäteen. Pahimmillaan kipu voi estää yhdynnän kokonaan.

Ulkosynnyttimien tai emättimen tulehdukset voivat olla kivuliaan yhdynnän syynä. Vaihdevuosien jälkeen ohentuneet ja tulehdusherkät limakalvot aiheuttavat yhdyntäkipua, kuten myös joskus emättimessä olevat leikkausarvet . Limakalvojen heikentynyt kostuminen saattaa vaikeuttaa seksielämää.
Ohentuneita limakalvoja voi hoitaa paikallisesti estrogeenia sisältävällä voiteella tai puikoilla. Jos emätin ei kostu tarpeeksi, on mahdollista käyttää tavallista liukastusgeeliä.

Myös erilaiset vartalo- ja hierontaöljyt sopivat kuivien limakalvojen hoitoon ja liukasteeksi. Kysyjällä ovat jo nämä konstit käytössä.
Pääsääntö on, että paikallinen voiteena tai emätintablettina käytettävä estrogeenihoito auttaa limakalvo-oireisiin ja yhdyntävaivoihin. Kysyjän kannattaakin käydä varmuuden vuoksi lääkärillä gynekologisessa tutkimuksessa, jotta mahdollinen tulehdus voidaan sulkea pois. Samalla kannattaa ottaa Papa-näyte. Joskus saattaa virtsanäytteen tutkiminenkin olla aiheen.

Jos tutkimuksissa ei löydy mitään erityistä, voidaan emättimen paikallishoitoa tehostaa. Ovestin sisältää estriolia (valmisteita saa ilman reseptiä), mutta reseptillä on saatavissa myös muita valmisteita: estradiolia sisältävät emätintabletit tai estradiolia paikallisesti vapauttava emätinrengas. Niillä voidaan saada parempi vaikutus.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.