71-vuotias nainen kysyy: Ongelmani on yhdyntäkivut. Olin useamman vuoden yksin ilman yhdyntöjä. Nyt olen löytänyt elämääni ihanan miehen ja nauttisimme seksistä. En ole kuiva ja käytämme liukuvoidetta, mutta siitä huolimatta tulee jälkikirvelyä, joka kestää päiviä. Onko siihen mitään apua saatavissa? Olen käyttänyt jo pitkään kahdesti viikossa Ovestin-puikkoja.

Ikä ei vaikuta siihen, miten seksistä voi nauttia. Vaihdevuosien jälkeen estrogeenipuute saattaa kuitenkin aiheuttaa ongelmia.
Yhdyntäkipuja voi olla erilaisia:voi tuntua kivuliaalta ulkosynnyttimissä pinnallisesti tai syvällä emättimessä. Koko yhdyntä voi sattua, tai kipu tai kirvely tulee jälkikäteen. Pahimmillaan kipu voi estää yhdynnän kokonaan.

Ulkosynnyttimien tai emättimen tulehdukset voivat olla kivuliaan yhdynnän syynä. Vaihdevuosien jälkeen ohentuneet ja tulehdusherkät limakalvot aiheuttavat yhdyntäkipua, kuten myös joskus emättimessä olevat leikkausarvet . Limakalvojen heikentynyt kostuminen saattaa vaikeuttaa seksielämää.
Ohentuneita limakalvoja voi hoitaa paikallisesti estrogeenia sisältävällä voiteella tai puikoilla. Jos emätin ei kostu tarpeeksi, on mahdollista käyttää tavallista liukastusgeeliä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös erilaiset vartalo- ja hierontaöljyt sopivat kuivien limakalvojen hoitoon ja liukasteeksi. Kysyjällä ovat jo nämä konstit käytössä.
Pääsääntö on, että paikallinen voiteena tai emätintablettina käytettävä estrogeenihoito auttaa limakalvo-oireisiin ja yhdyntävaivoihin. Kysyjän kannattaakin käydä varmuuden vuoksi lääkärillä gynekologisessa tutkimuksessa, jotta mahdollinen tulehdus voidaan sulkea pois. Samalla kannattaa ottaa Papa-näyte. Joskus saattaa virtsanäytteen tutkiminenkin olla aiheen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos tutkimuksissa ei löydy mitään erityistä, voidaan emättimen paikallishoitoa tehostaa. Ovestin sisältää estriolia (valmisteita saa ilman reseptiä), mutta reseptillä on saatavissa myös muita valmisteita: estradiolia sisältävät emätintabletit tai estradiolia paikallisesti vapauttava emätinrengas. Niillä voidaan saada parempi vaikutus.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla