71-vuotias nainen kysyy: Ongelmani on yhdyntäkivut. Olin useamman vuoden yksin ilman yhdyntöjä. Nyt olen löytänyt elämääni ihanan miehen ja nauttisimme seksistä. En ole kuiva ja käytämme liukuvoidetta, mutta siitä huolimatta tulee jälkikirvelyä, joka kestää päiviä. Onko siihen mitään apua saatavissa? Olen käyttänyt jo pitkään kahdesti viikossa Ovestin-puikkoja.

Ikä ei vaikuta siihen, miten seksistä voi nauttia. Vaihdevuosien jälkeen estrogeenipuute saattaa kuitenkin aiheuttaa ongelmia.
Yhdyntäkipuja voi olla erilaisia:voi tuntua kivuliaalta ulkosynnyttimissä pinnallisesti tai syvällä emättimessä. Koko yhdyntä voi sattua, tai kipu tai kirvely tulee jälkikäteen. Pahimmillaan kipu voi estää yhdynnän kokonaan.

Ulkosynnyttimien tai emättimen tulehdukset voivat olla kivuliaan yhdynnän syynä. Vaihdevuosien jälkeen ohentuneet ja tulehdusherkät limakalvot aiheuttavat yhdyntäkipua, kuten myös joskus emättimessä olevat leikkausarvet . Limakalvojen heikentynyt kostuminen saattaa vaikeuttaa seksielämää.
Ohentuneita limakalvoja voi hoitaa paikallisesti estrogeenia sisältävällä voiteella tai puikoilla. Jos emätin ei kostu tarpeeksi, on mahdollista käyttää tavallista liukastusgeeliä.

Myös erilaiset vartalo- ja hierontaöljyt sopivat kuivien limakalvojen hoitoon ja liukasteeksi. Kysyjällä ovat jo nämä konstit käytössä.
Pääsääntö on, että paikallinen voiteena tai emätintablettina käytettävä estrogeenihoito auttaa limakalvo-oireisiin ja yhdyntävaivoihin. Kysyjän kannattaakin käydä varmuuden vuoksi lääkärillä gynekologisessa tutkimuksessa, jotta mahdollinen tulehdus voidaan sulkea pois. Samalla kannattaa ottaa Papa-näyte. Joskus saattaa virtsanäytteen tutkiminenkin olla aiheen.

Jos tutkimuksissa ei löydy mitään erityistä, voidaan emättimen paikallishoitoa tehostaa. Ovestin sisältää estriolia (valmisteita saa ilman reseptiä), mutta reseptillä on saatavissa myös muita valmisteita: estradiolia sisältävät emätintabletit tai estradiolia paikallisesti vapauttava emätinrengas. Niillä voidaan saada parempi vaikutus.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Tuoreista tutkimuksista neljä viidestä on totta ja yksi viidestä osoittautuu taruksi. Ongelma on siinä, että vasta aika näyttää, mikä on mitäkin.

Tiedäthän, että alkoholinaukku päivässä pitää verisuonet kunnossa. Se ei ikävä kyllä taidakaan pitää paikkaansa. Luotettava suomalainen kaksostutkimus nimittäin todisti, että jo kohtuukäyttö lisää kuolleisuutta.

–Totuus on suhteellista ja tieteellinen tutkimus muuttaa sitä koko ajan, professori Jussi Huttunen sanoo.

Totuudeksi kutsutaan sitä tietoa, jota 90 prosenttia alan tutkijoista pitää totena. Useimmiten enemmistö on oikeassa, joten siihen kannattaa luottaa.

– Mutta se 10 prosenttia tutkijoista on toisinajattelijoita, ja he saattavat muuttaa maailmaa, Huttunen sanoo.

Silti pitää aina olla tarkkana, jos tutkimuksen tulos on ristiriidassa yleisen lääketieteellisen käsityksen kanssa. Yleensä se ei silloin pidä paikkaansa.

Jussi Huttusen mukaan tutkimustulokset voi asettaa totuusmittarin asteikolle: toisessa päässä on 100-prosenttinen totuus ja toisessa 100-prosenttinen taru.

– Tupakka aiheuttaa keuhkosyöpää on 100-prosenttisesti totta ja beetakaroteeni suojaa keuhkosyövältä on 100-prosenttisesti tarua nykytutkimusten mukaan.

Suurin osa tieteellisestä tiedosta asettuu ääripäiden väliin. Esimerkiksi väite siitä, että tyydyttyneet rasvat aiheuttavat sepelvaltimotautia on vain 85-prosenttinen totuus.

– Väitteeseen liittyy 15 prosentin epävarmuus, koska kaikki tulokset eivät ihan mätsää, Huttunen sanoo.

Tuoreista tutkimuksista neljä viidestä on totta ja yksi viidestä osoittautuu taruksi. Ongelma on siinä, että vasta aika näyttää, mikä on mitäkin. Totuusarvo punnittaan tulevien tutkimusten avulla, eikä Minusta tuntuu siltä -perustelulle ole tieteessä sijaa.

 

Kun luet tiedeuutista, muista että

  • rotta- ja muista eläinkokeista voidaan vain harvoin päätellä mitään varmaa ihmisen sairauksien hoidosta ja ehkäisystä.
  • laajoilla väestötutkimuksilla saadaan esiin hypoteeseja mutta ei yleensä voida osoittaa sairauden syy-seuraussuhdetta.
  • sokko- ja kaksoissokkokokeet tuottavat vakuuttavinta näyttöä sairauksien syistä, hoidoista ja ehkäisystä.
  • meta-analyysit, jotka yhdistävät aiemmin tehdyt tutkimukset, tuottavat luotettavan tuloksen vain, jos tehnyt tutkimukset ovat hyviä.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla