Minua vaivaavat voimakkaat vatsanväänteet. Tutkimuksissa ei ole löytynyt mitään, kyseessä on kuulemma ärtynyt paksusuoli. Syön lääkkeitä ripuliin ja ilmavaivoihin, mutta niiden teho on kyseenalainen. Millä saisin suolen rauhoittumaan ja oppisin elämään sen kanssa?

Ärtynyt paksusuoli on jäänyt lääketieteen kehityksessä lapsipuolen asemaan. Edelleenkään sen syitä ei hyvin tunneta eikä siihen ole kovin tehokasta hoitoa. Jotain kuitenkin tiedetään.

Lääkärin käsikirja kuvaa oireita seuraavasti: Vatsan turvotusta, kouristavaa kipua, ilmavaivoja, äkillistä ripulia, joskus taas papanamaista ulostetta, hankala olo. Samantapaisia oireita ilmenee muissakin sairauksissa, esimerkiksi laktoosi-intoleranssissa (ei siedä maitosokeria) ja keliakiassa. Siksi ensin tutkitaan, että oireet eivät johdu näistä sairauksista. Ilmeisesti kysyjän kohdalla näin on tehty.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ärtynyttä paksusuolta ei voida todeta millään laboratoriokokeella, ei edes paksusuolen tähystyksellä. Suoli on kaikin puolin normaalin näköinen, mutta jostain syystä sen toiminta on häiriintynyt. Diagnoosi perustuu tyypillisiin oireisiin ja siihen, että muut sairauden aiheuttajat on tutkimuksin suljettu pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoito on pääasiassa omahoitoa. Vältetään suoliston kaasuja lisääviä ruokia, esimerkiksi palkokasveja. Ei käytetä pastilleja ja purukumeja, joissa on makeutusaineena sorbitolia tai ksylitolia. Ne kulkeutuvat paksusuoleen ja voivat lisätä kaasuja ja aiheuttaa löysiä ulosteita. Jos on ummetusjaksoja, runsas kuitujen (esimerkiksi vehnäleseet) tai suolen sisältöä lisäävien apteekkivalmisteiden käyttö voi helpottaa. Säännöllinen liikunta tekee hyvää suolen toiminnalle. Joitakin ilmavaivoihin ja ripuliin tarkoitettuja lääkkeitä voidaan käyttää, mutta ne eivät aina auta.

Ihmiselle, jolla on ärtyneestä paksusuolesta hankalia oireita, sairaudesta kirjoittaminen ei ole kovin antoisaa. Lääketieteellä kun on aika vähän annettavaa sairauden hoitamiseksi. Paljon jää vaivoista kärsivän itsensä varaan. Monet ovat havainneet omalla kohdallaan ruokalajeja ja tilanteita, joiden yhteydessä mahavaivat äityvät. Terve järki ja oma kokemus auttavat välttämään tiettyjä ruokia ja muuttamaan muita tottumuksia siten, että vaivat vähenevät.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla