Minua vaivaavat voimakkaat vatsanväänteet. Tutkimuksissa ei ole löytynyt mitään, kyseessä on kuulemma ärtynyt paksusuoli. Syön lääkkeitä ripuliin ja ilmavaivoihin, mutta niiden teho on kyseenalainen. Millä saisin suolen rauhoittumaan ja oppisin elämään sen kanssa?

Ärtynyt paksusuoli on jäänyt lääketieteen kehityksessä lapsipuolen asemaan. Edelleenkään sen syitä ei hyvin tunneta eikä siihen ole kovin tehokasta hoitoa. Jotain kuitenkin tiedetään.

Lääkärin käsikirja kuvaa oireita seuraavasti: Vatsan turvotusta, kouristavaa kipua, ilmavaivoja, äkillistä ripulia, joskus taas papanamaista ulostetta, hankala olo. Samantapaisia oireita ilmenee muissakin sairauksissa, esimerkiksi laktoosi-intoleranssissa (ei siedä maitosokeria) ja keliakiassa. Siksi ensin tutkitaan, että oireet eivät johdu näistä sairauksista. Ilmeisesti kysyjän kohdalla näin on tehty.

Ärtynyttä paksusuolta ei voida todeta millään laboratoriokokeella, ei edes paksusuolen tähystyksellä. Suoli on kaikin puolin normaalin näköinen, mutta jostain syystä sen toiminta on häiriintynyt. Diagnoosi perustuu tyypillisiin oireisiin ja siihen, että muut sairauden aiheuttajat on tutkimuksin suljettu pois.

Hoito on pääasiassa omahoitoa. Vältetään suoliston kaasuja lisääviä ruokia, esimerkiksi palkokasveja. Ei käytetä pastilleja ja purukumeja, joissa on makeutusaineena sorbitolia tai ksylitolia. Ne kulkeutuvat paksusuoleen ja voivat lisätä kaasuja ja aiheuttaa löysiä ulosteita. Jos on ummetusjaksoja, runsas kuitujen (esimerkiksi vehnäleseet) tai suolen sisältöä lisäävien apteekkivalmisteiden käyttö voi helpottaa. Säännöllinen liikunta tekee hyvää suolen toiminnalle. Joitakin ilmavaivoihin ja ripuliin tarkoitettuja lääkkeitä voidaan käyttää, mutta ne eivät aina auta.

Ihmiselle, jolla on ärtyneestä paksusuolesta hankalia oireita, sairaudesta kirjoittaminen ei ole kovin antoisaa. Lääketieteellä kun on aika vähän annettavaa sairauden hoitamiseksi. Paljon jää vaivoista kärsivän itsensä varaan. Monet ovat havainneet omalla kohdallaan ruokalajeja ja tilanteita, joiden yhteydessä mahavaivat äityvät. Terve järki ja oma kokemus auttavat välttämään tiettyjä ruokia ja muuttamaan muita tottumuksia siten, että vaivat vähenevät.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.