Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Luin, että on olemassa laserilla tehtävä inkontinenssileikkaus. Tehdäänkö niitä Suomessa? Onko se hyvä apu virtsankarkailuun? Vai pitääkö minun vain välttää juoksua ja hyppyjä, koska ne aiheuttavat karkailua.

Naisen virtsankarkailu eli virtsainkontinenssi on oire, joka satunnaisena koskee joka toista naista. Virtsankarkailu lisääntyy iän myötä. Ponnistusinkontinenssi tarkoittaa, että virtsa karkaa ponnistuksessa ilman virtsapakkotuntemusta.

Taustalla on virtsaputkea ympäröivien tukirakenteiden ja lantionpohjan lihasten ”pettäminen” tai virtsaputken sulkijamekanismin heikkous.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koska virtsankarkailu on yleinen vaiva, siihen myös mainostetaan erilaisia hoitoja. Laserleikkauksesta kerrotaan seuraavaa: ”Menetelmän avulla kiristetään laservaloenergian avulla virtsaputkea ympäröiviä kudoksia ja rakenteita. Hoidon vaikutus tuntuu yleensä jo samana päivänä. Jos ensimmäisessä käsittelyssä ei saavuteta toivottua tulosta, voidaan hoito toistaa kuukauden kuluttua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimukset ovat osoittaneet, että 95 prosenttia oireista on hävinnyt vuosikontrollissa.” Valitettavasti menetelmän tehosta ei löydy lääketieteellisestä kirjallisuudesta tieteellisesti osoitettua hyötyä. En siis voi suositella kyseistä toimenpidettä. Sen sijaan naistentautien poliklinikalla voidaan selvittää, olisiko nauhaleikkaus aiheellinen.

Nykyisin virtsainkontinenssin kirurgisessa hoidossa käytetään ensisijaisesti nauhaleikkauksia, jossa polypropyleenista valmistettu verkkomainen nauha asetetaan virtsaputken alle sitä tukemaan. Tämän leikkauksen pitkäaikaiset tulokset ovat hyviä: 10 vuoden kuluttua 90 % potilaista on kuivia. Jos leikkaus ei tule kyseeseen, voidaan harkita ns. injektiohoitoa, jossa virtsaputken ympärille ruiskutetaan polyakrylamidihydrogeeliä.

Uusia hoitomuotoja tutkitaan jatkuvasti. Tästä esimerkkinä suomalainen väitöskirja, jossa on tutkittu rasvasta eristettyjä kantasoluja ja niiden käyttöä inkontinenssihoitoihin. Tutkimukset ovat vasta alustavia.

Uusia menetelmiä ei pidä ottaa käyttöön, ennen kuin niiden hyödyt ja haitat on tutkittu luotettavasti. Näin on toimittu nauhaleikkauksen ja virtsankarkailuun tarkoitettujen lääkkeiden kohdalla. 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Itselläni inkontinenssia aiheuttaa vain estrogeenin vähäinen määrä. (ei ole raskauksia takana, joten laskeumaakaan ei voi olla)

Kun laitan lisää estrogeenigeeliä, karkailuoireet katoavat.

 

Estrogeenihoidolla katoaa myös kiukkuisuus, unihäiriöt, ientulehdukset, alapäänhaju, kainaloiden lemu, jalkahiki sekä kuumat aallot.

 

En tod lopeta estrogeenikorvaushoitoa, elämänlaatu ennen elämän pituutta.

 

 

  • ylös 12
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla