Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Luin, että on olemassa laserilla tehtävä inkontinenssileikkaus. Tehdäänkö niitä Suomessa? Onko se hyvä apu virtsankarkailuun? Vai pitääkö minun vain välttää juoksua ja hyppyjä, koska ne aiheuttavat karkailua.

Naisen virtsankarkailu eli virtsainkontinenssi on oire, joka satunnaisena koskee joka toista naista. Virtsankarkailu lisääntyy iän myötä. Ponnistusinkontinenssi tarkoittaa, että virtsa karkaa ponnistuksessa ilman virtsapakkotuntemusta.

Taustalla on virtsaputkea ympäröivien tukirakenteiden ja lantionpohjan lihasten ”pettäminen” tai virtsaputken sulkijamekanismin heikkous.

Koska virtsankarkailu on yleinen vaiva, siihen myös mainostetaan erilaisia hoitoja. Laserleikkauksesta kerrotaan seuraavaa: ”Menetelmän avulla kiristetään laservaloenergian avulla virtsaputkea ympäröiviä kudoksia ja rakenteita. Hoidon vaikutus tuntuu yleensä jo samana päivänä. Jos ensimmäisessä käsittelyssä ei saavuteta toivottua tulosta, voidaan hoito toistaa kuukauden kuluttua.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että 95 prosenttia oireista on hävinnyt vuosikontrollissa.” Valitettavasti menetelmän tehosta ei löydy lääketieteellisestä kirjallisuudesta tieteellisesti osoitettua hyötyä. En siis voi suositella kyseistä toimenpidettä. Sen sijaan naistentautien poliklinikalla voidaan selvittää, olisiko nauhaleikkaus aiheellinen.

Nykyisin virtsainkontinenssin kirurgisessa hoidossa käytetään ensisijaisesti nauhaleikkauksia, jossa polypropyleenista valmistettu verkkomainen nauha asetetaan virtsaputken alle sitä tukemaan. Tämän leikkauksen pitkäaikaiset tulokset ovat hyviä: 10 vuoden kuluttua 90 % potilaista on kuivia. Jos leikkaus ei tule kyseeseen, voidaan harkita ns. injektiohoitoa, jossa virtsaputken ympärille ruiskutetaan polyakrylamidihydrogeeliä.

Uusia hoitomuotoja tutkitaan jatkuvasti. Tästä esimerkkinä suomalainen väitöskirja, jossa on tutkittu rasvasta eristettyjä kantasoluja ja niiden käyttöä inkontinenssihoitoihin. Tutkimukset ovat vasta alustavia.

Uusia menetelmiä ei pidä ottaa käyttöön, ennen kuin niiden hyödyt ja haitat on tutkittu luotettavasti. Näin on toimittu nauhaleikkauksen ja virtsankarkailuun tarkoitettujen lääkkeiden kohdalla. 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Auttaako laser virtsankarkailuun?

Itselläni inkontinenssia aiheuttaa vain estrogeenin vähäinen määrä. (ei ole raskauksia takana, joten laskeumaakaan ei voi olla) Kun laitan lisää estrogeenigeeliä, karkailuoireet katoavat. Estrogeenihoidolla katoaa myös kiukkuisuus, unihäiriöt, ientulehdukset, alapäänhaju, kainaloiden lemu, jalkahiki sekä kuumat aallot. En tod lopeta estrogeenikorvaushoitoa, elämänlaatu ennen elämän pituutta.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.