
Vaimoni on 61-vuotias ja minä 67-vuotias. Vaimoni on hyvin itsenäinen ja avoin ihminen ja näyttää ikäistään paljon nuoremmalta. Avioliittomme on kestänyt yli 40 vuotta ja seksuaalisuudella on ollut siinä tärkeä sija, koska se on tuonut paljon iloa kummallekin osapuolelle. Syrjähyppyjä ei ole ollut.
Tammikuussa 2003 jouduin leikkaukseen, josta seurasi impotenssi. Yritimme silti tyydyttää seksuaalisia tarpeitamme, mutta se ei enää täysin onnistunut. Joulukuun alussa 2003 vaimoni ilmoitti, että työpaikan pikkujoulun jälkeen hän menee yökylään tuntemansa 38-vuotiaan miehen luokse. Sen jälkeen he tapailivat harvakseltaan, mutta nykyisin he ovat yhdessä melkein joka viikonloppu.
Kun vaimoni on kotona, nukumme samassa sängyssä ja harrastamme edelleen seksiä. Rakastan vaimoani, ja hän sanoo rakastavansa minua mutta nauttivansa suunnattomasti myös yhdynnöistä miesystävänsä kanssa. Olemme kolmisin neuvotelleet syntyneestä tilanteesta ja päättäneet, että on edelleen parasta jatkaa näin, vaikka se aiheuttaakin minulle mustasukkaisuuden tunteita.
Kysyisinkin asiantuntijalta, onko ratkaisumme paras mahdollinen? Entä mitä tapahtuu vaimolleni, jos toinen hänen miehistään putoaa kolmikosta pois? Jääkö silloin jäljelle kolme yksinäistä ja onnetonta ihmistä?
Kolmannen pyörän olemassaolo ei sinänsä ole harvinaista, mutta teidän tilanteestanne tekee erikoisemman se, että olette neuvotelleet siitä ja päätyneet kyseiseen järjestelyyn. Se edellyttää melkoista kypsyyttä. Eikä todellakaan ole ihme, jos ratkaisu aiheuttaa sinussa mustankipeyttä.
Olette saaneet elää vaimonne kanssa yhdessä jo neljä vuosikymmentä, ja tämä aika on mitä ilmeisimmin ollut teidän molempien kannalta hyvin tyydyttävää. Tärkeä sija parisuhteessanne on ollut seksuaalisella kanssakäymisellä. Valitettavasti tilanteenne muuttui kolme vuotta sitten.
Tukea erektiolle
Et suoraan sano, kuinka vaikea asia impotenssi on sinulle, mutta yleensä se on myös henkisesti vaikea asia hyväksyä. Se saattaa aiheuttaa ahdistusta, masennusta, huonommuuden ja arvottomuuden tunteita, ja monet kokevat haavoittuneensa henkisesti.
Mies kokee usein erektion miehisyyden mittana, ja mittaa seksiä suorituksena, josta hänen tulee selviytyä kunnialla. Erektiohäiriöt ovat kuitenkin varsin yleisiä jo sinua nuoremmilla miehillä. Joidenkin tutkimusten mukaan lähes 40 prosenttia 40-vuotiaista kärsii lievästä ja lähes 70 prosenttia yli 50-vuotiaista jonkinasteisesta kyvyttömyydestä. Iän myötä ongelmat lisääntyvät.
En tiedä, millaista apua olet hakenut ongelmaasi. Usein avun hakemista viivytellään: keskimäärin mies kypsyttelee asiaa mielessään noin neljä vuotta ennen kuin menee lääkärin puheille. Oletko keskustellut lääkärisi kanssa syntyneestä tilanteesta? Nykyään seksuaalisiin vaikeuksiin on tarjolla sekä lääkinnällisiä että muita apuvälineitä.
Viagran tietävät jo kaikki, mutta sen lisäksi on olemassa myös muita keinoja, kuten potenssikynä ja alipainepumppu. Injektio on tehokas erektiohäiriöiden hoidossa. Toivottavasti olet keskustellut eri vaihtoehdoista lääkärisi kanssa ja kenties jo kokeillutkin jotain apukeinoja.
Aina kyseessä ei ole kuitenkaan pelkkä lääketieteellinen ongelma vaan paljon monisyisempi omaan itseen tai parisuhteeseen liittyvä tilanne. Tällöin apua voi saada seksuaaliterapiasta, jossa paneudutaan paljon syvemmälle asiaan eikä keskustella seksistä vain suoritustasolla.
Ei vain akti
Vaikka seksi onkin tärkeä osa rakkaussuhdetta, sen ei pitäisi kuitenkaan olla se ainoa asia. Kuva rakkaudesta kapenee, jos se nähdään vain vilkkaana seksielämänä.
Ihminen on psykoseksuaalinen olento, mikä tarkoittaa juuri sitä että seksuaalisuus on muutakin kuin vain varsinainen akti. Seksuaalisuuteen kuuluu läheisyys ja hellyys, ilo ja huumori, antautuminen yhteiseen kokemukseen ja huolenpito toisesta. Mielikuvituksen käyttökin on sallittua.
Omaa seksuaalisuuttaan voi toteuttaa monin tavoin, rajana on se mikä tuntuu molemmista hyvältä. Yleensä seksuaalisuus ja eroottisuus nivoutuu luontevaksi osaksi parin rakkauden ja yhteisyyden tunteita. Läheisyyden tarve ei suinkaan katoa iän myötä vaan seksielämä jatkuu sitä kauemmin mitä rikkaampaa ja onnellisempaa se on ollut.
Vaikka eletäänkin vapaamielistä ja jopa yliseksuaalista aikaa, se ei suinkaan tarkoita että seksi olisi aina helppoa ja ongelmatonta. Päinvastoin seksuaaliset vaikeudet ovat aika tavallisia. Aina ne eivät johdu suoranaisesta kyvyttömyydestä, vaan yksilön henkilökohtaisista tai parin keskinäisistä ristiriidoista.
Seksuaalisuus on niin herkkä asia että monet muut asiat elämässä saattavat heijastua siihen. Stressi, masennus, työpaineet, parisuhteen ongelmat ja kommunikointivaikeudet saattavat viedä halun ja kyvyn nauttia seksistä. Teidän elämäänne vaikeuttanut asia on sairastuminen.
Miten sinä voit?
Seksuaalinen kyvyttömyys loukkaa usein omanarvontunnetta ja haavoittaa omaa miehisyyttä. Parisuhteessa elävillä asia ei ole pelkästään henkilökohtainen vaan mitä suuremmassa määrin parin yhteinen asia. Usein tilanteeseen liittyy pelko siitä miten toinen suhtautuu, kun ei enää pysty tyydyttämään toista.
Teidän kohdallanne tilanne johti siihen, että vaimosi aloitti suhteen nuoremman miehen kanssa. Mitä itse teet silloin kun vaimosi on toisen miehen luona? Pystytkö keskittymään mihinkään muuhun vai mietitkö vain sitä mitä vaimosi parhaillaan on tekemässä? Olet harvinaisen avosydäminen ja laajakatseinen mies kun sallit vaimollesi rinnakkaissuhteen. Onko niin, että rakastat häntä niin paljon että haluat suoda hänelle tämän nautinnon? Mitä ilmeisimmin kärsit kuitenkin tilanteesta hiljaa mielessäsi.
Kerrot vaimosi olevan itsenäinen ja avoin ihminen. Kenties vaimosi on myös hyvin päättäväinen ja voimakastahtoinen, kun hän on saanut sinut suostumaan nykyiseen tilanteeseen. Onko hän ollut suhteessanne koko ajan se vahvempi osapuoli, joka on tottunut aina saamaan tahtonsa läpi?
Olen hieman huolestunut siitä, mitä teet omille tunteillesi. Yritätkö vain tukahduttaa ne ja pitää kaiken sisälläsi? Kuinka avoimesti olet pystynyt kertomaan vaimollesi omista tunteistasi ja ajatuksistasi? Ymmärtääkö hän kuinka vaikea tilanne on sinun kannaltasi?
Muuten elämänne on jatkunut niin kuin ennenkin. Nukutte edelleen vierekkäin ja harrastatte seksiäkin, joten leikkaus ei vienyt kaikkia seksuaalisia kykyjäsi ja taitojasi. Tyydyttääkö nykyinen suhteenne sinua ja psykoseksuaalisia tarpeitasi? Kaipaisitko enemmän hellyyttä ja huomionosoituksia vaimoltasi?
Mielen aikapommi
Mietin mihin vaimosi loppujen lopuksi tarvitsee nuorempaa miestä? Yleensä rinnakkaissuhteeseen liittyy muutakin kuin vain seksi, kuten kiintymystä ja ystävyyttä. Kaipaako vaimosi nuoremman miehen rakkautta ja ihailua tunteakseen itsensä halutuksi ja viehättäväksi?
Jokainen yksilö ja pari päättää itse miten ja kenen kanssa seksuaalisuuttaan toteuttaa. Teidän kohdallanne tämä tarkoittaa kolmannen pyörän olemassaoloa. Kukaan ulkopuolinen ei voi tulla sanomaan teille miten teidän tulee elää. Rakkaussuhteessa ei myöskään ole yhtä ja ainoaa tapaa olla onnellinen.
Jos katsot voivasi kestää vaimosi suhteen toiseen mieheen, se on teidän kolmen mutta ennen kaikkea sinun ja vaimosi välinen asia. Olet kuitenkin selvästi huolissasi tilanteesta ja mietit tulevaisuutta. Kysyt oliko ratkaisunne paras mahdollinen. Itse en usko sen sitä olleen. Mitä pitempään toinen suhde jatkuu sitä suuremmaksi kasvaa riski haavoittua. Vaarana on myös masentuminen tai katkeroituminen ja tapahtuman kostaminen toiselle joskus myöhemmin.
Sinun on varmasti vaikea puhua kenenkään ulkopuolisen kanssa, mutta avun hakemiseen ei kuitenkaan pitäisi olla liian suurta kynnystä. Toisenlainen vaihtoehto nykyisen järjestelyn sijaan voisi olla hakeutuminen seksuaaliterapiaan. Taitavan terapeutin avulla voisitte selvitellä tilannettanne, kartoittaa molempien tarpeita ja toiveita sekä etsiä uusia keinoja niiden toteuttamiseksi.
Mielestäni sinun pitäisi puhua myös entistä suoremmin vaimollesi omista tunteistasi ja ajatuksistasi. Muista pitää huolta myös itsestäsi ja siitä ettet eristäydy kaikesta muusta elämästä. Silloin riski jäädä totaalisesti yksin parisuhteen päättyessä on liian suuri.
Psykologi Teija Jokipii
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.