Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 27-vuotias nainen, olen kokopäivätyössä ja elän parisuhteessa. Ongelmanani on, että vihaan itseäni. Inhoan katsoa itseäni peilistä, inhoan ääntäni, kaikkea mitä päästän suustani. En usko että minusta on mihinkään. Työstäni en saa kiitosta ja minusta tuntuu, että kaikki ihmiset halveksivat. Mieleeni saattaa yhtäkkiä tulla muistoja kymmenenkin vuoden takaa jostain typeryydestä, mitä olen tehnyt tai tehnyt väärin jotakin ihmistä kohtaan. Sen jälkeen en pysty ajattelemaan mitään muuta kuin olevani huono ihminen ja ruoskin sillä ajatuksella itseäni päivien ajan. Olin lapsena kiusattu, minua haukuttiin usein rumaksi, enkä koskaan ole osannut ajatella itseäni kauniina. Olen ajatellut, että tämä helpottaa ajan kanssa, mutta päinvastoin. Välttelen ihmiskontakteja, saan paniikkikohtauksia, en halua liikkua julkisilla paikoilla ja kuolemankaipuuni käy päivä päivältä suuremmaksi. Ahdistus kasvaa joka päivä. Mitä minun pitäisi tehdä, mistä saisin apua?

Et ole kokemuksesi kanssa suinkaan yksin. Monien muiden ihmisten tapaan kuvasi itsestäsi on ollut jo vuosikaudet hyvin kielteisesti. Joskus kuvaamasi häpeän värittämä tunne itsestä on jaksottainen, joskin viikkoja tai kuukausia kestävä. Tällöin kyse voi olla ohimenevä masennus, joka hoidossa tilanteeseesi sopiva suhteellisen lyhytaikainen psykoterapia ja antidepressiivinen lääkehoito ovat parhaat vaihtoehdot.

Kysymyksestäsi välittyy tunne, että olet kokenut itsesi huonoksi vuosikaudet. Tällöin kielteisen itse­kuvasi ja paniikkikohtausten taustalla voi hyvinkin olla toistuvat kiusatuksi tulemisen kokemukset tai muut traumaattiset tapahtumat.

Tällaisten kokemusten vaikutuksista itsekuvaamme on hyvin vaikea vapautua ilman tiivistä ja pitempiaikaista psykoterapiaa. Kuvauksesi perusteella kykenet kuitenkin näkemään, että kokemuksesi itsestäsi on osin irrationaalinen eikä vastaa todellisuutta. Tämä näkökulma lisää merkittävästi psykoterapiasta saatavaa hyötyä.

Oireittesi pitkäaikaisuuden ja voimakkuuden vuoksi voit hakea psykiatrin kirjoittaman B-todistuksen tukemana KELA:lta kuntoutustukea tiivistä psykoterapiaa varten.    

Jos paniikkikohtaukset johtavat ihmisten tai julkisten tilaisuuksien välttelyyn, voidaan paniikkikohtausten voimakkuutta usein vähentää lääkkeellä (mielialalääkkeillä tai rauhoittavilla) ennen kuin tiiviistä psykoterapiasta alkaa vähitellen saada hyötyä.

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.