Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias synnyttänyt nainen. Minulla ei ole kuukautisia, koska minulla on hormonikierukka, eli en tiedä vieläkö kiertoni toimii. Äitini vaihdevuodet alkoivat selvästi alle 50-vuotiaana. Minulla on useamman kuukauden ollut ongelmia emättimen lima­kalvojen kanssa, ne aristavat monta päivää seksin jälkeen ja virtsa karkailee. Aloitin emättimen kuivuuteen tarkoitetut Pausanol-kapselit ja vaiva katosi. Enteileekö tämä sitä, että kohta alkavat vaihdevuosi­oireet? Yöunet ovat keventyneet ja ovat katkonaisemmat kuin ennen, mutten hikoile. Toisaalta, jos minulla ei ole vielä vaihdevuosivaivoja, onko Pausanolin käytöstä haittaa? Suhtaudun myönteisesti hormonihoitoon.

Menopaussi eli kuukautisten loppuminen tapahtuu keskimäärin 51 vuoden iässä, mutta vaihtelu on melko laaja. Ennen kuukautisten loppumista monella naisella on kuitenkin erilaisia oireita, jotka liittyvät munasarjojen toiminnan hiipumiseen. Tätä vaihetta kutsutaan premenopausaaliseksi vaiheeksi; joskus on käytetty nimitystä ”esivaihde­vuodet”.

Tavallisin ongelma ennen menopaussia on kuukautiskierron vaihtelu. Kysyjän tilanne on tässä mielessä onnekas: hormonikierukka pitää vuodot poissa. Viidenneksellä naisista vaihdevuodet eivät aiheuta tyypillisiä hikoiluoireita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Emättimen limakalvojen kuivuminen ja yhdyntäkivut viittaavat estrogeenierityksen vähentymiseen. Joskus limakalvojen kuivuus ja aristelu sekä virtsaoireet voivat viitata tulehdukseen. Mutta silloin yleensä on muitakin oireita; valkovuoto, jatkuva virtsakirvely tai alavatsan nipistely. Pausanol-kapselit tai -voide sisältävät estriolia, joka vahvistaa ja kosteuttaa emättimen limakalvoja. Sen käytöstä ei ole haittaa; ja koska se on auttanut, sen käyttöä kannattaa jatkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paikallisesti käytettäviä estrioli-valmisteita saa apteekista ilman reseptiä. Koska muita oireita ei ole, ei kannata aloittaa varsinaista estrogeenihoitoa.

Mikäli tulevaisuudessa alkaa tulla arkielämää haittaavia vaihdevuosioireita, hormonikierukka toimii kohdun limakalvon suojana ja hormonihoito voidaan aloittaa pelkällä estrogeenivalmisteella, joko suun kautta tabletteina tai ihon kautta geelinä tai laastarina.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla