Huimauksesta kärsivä kysyjä haluaa tietää, milloin määrätään kortisonia hyvänlaatuisen asentohuimaukseen. Kysyjän oireet ovat kestäneet kaksi kuukautta, hän on käynyt lääkärillä ja fysioterapeutilla sekä tehnyt ahkerasti asentohoitoharjoituksia. Vointi on edelleenkin epävakaa.

Toivon, että kysyjän vaiva on tämän vastauksen ilmestyessä jo pääosin helpottanut, vaikka hyvänlaatuisen asentohuimauksen kesto on joskus varsin pitkällinen, keskimäärin noin 10 viikkoa, joillain siis huomattavasti pidempäänkin.

Kuten nimi sanoo, tämä hyvin yleinen huimaustyyppi on hyvänlaatuinen. Siihen ei liity mitään keskushermoston vikaa. Se paranee itsestään, yleensä ajan kanssa kokonaan ainakin 90 prosentilla potilaista. Vaiva johtuu sisäkorvan kaarikäytävään kertyneestä sakasta, joka aiheuttaa tyypillisesti tiettyyn asentoon tai pään liikkeeseen liittyvän huimauksen. Oireiden poistumista voi jonkin verran nopeuttaa kysyjänkin tekemillä asentoharjoituksilla, joissa päätä toistuvasti kallistetaan siihen suuntaan, jossa huimaus provosoituu. Hyvänlaatuisen asentohuimauksen hoitoon ei ole lääkkeitä ja se, kuten sanottu, paranee itsestään, mutta voi uusiutua myöhemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvänlaatuisen asentohuimauksen oireita voi melko paljon muistuttaa toinen sisäkorvan häiriö ns. vestibulaarineuroniitti, jonka senkään syytä ei kunnolla tunneta. Tässä huimaus on yhtäjaksoisempaa kuin asentohuimauksessa ja usein alkuvaiheessa voi olla vaikeuksia pysytellä pystyssä kiertohuimauksen vuoksi. Myös pahoinvointi on yleistä. Vestibularineuroniitin pahimmat oireet lievittyvät yleensä parissa viikossa. Lievittymistä voidaan joskus nopeuttaa kortisonihoidolla, mutta kortisonihoidosta ei ole hyötyä enää kahden kuukauden kuluttua oireiden alusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla