Olen yrittänyt tupakkalakkoa monta kertaa onnistumatta. Jos olen vuorokaudenkin tupakoimatta, minua rupeaa vaivaamaan heitehuimaus. Miten voin vähentää vieroitusoireita? Nikotiinipurkat ja laastarit olen kokeillut. Olen kuullut, että on olemassa psykiatrin määräämiä lääkkeitä, jotka voisivat auttaa vieroittautumisessa.

Nikotiinin aiheuttama fysiologinen riippuvuus vierotusoireineen voi olla erittäin kiusallinen ja siten estää tupakoinnin lopettamista. Fysiologisesta riippuvuudesta johtuvat vierotusoireet ovat voimakkaimmillaan 1–3 vrk ajan ja kestävät asteittain lievientyviä 3–4 viikkoa. Psykologinen tarve aloittaa tupakanpoltto uudelleen kestää monien kohdalla useita kuukausia lopettamisen jälkeen. Joskus on viisasta aloittaa tupakanpolton lopetus heti kesäloman alkaessa tai päästä pahimpien vierotusoireiden yli sopivassa kylpylähoidossa.

Alun perin masennuslääkkeenä käyttöön tullut bupropioni (Voxra, Zyban; 150-300 mg/vrk 1–2 kuukauden ajan) voi helpottaa tupakoinnin lopettamiseen liittyviä oireita. Toinen erityisesti nikotiiniriippuvuuden hoitoon kehitetty lääke on varenikliini (Champix, 1 mg x 2/vrk), joka muistuttaa rakenteeltaan nikotiinia estäen siten nikotiinin sitoutumista solu­kalvoihin. Molempien lääkkeiden
käyttöön voi liittyä hankalia haittavaikutuksia. Varenikliini voi lisätä masennusta, itsemurha-ajatuksia tai impulsiivista. Bupropioni voi lisätä epileptisten kouristusten riskiä niihin muutenkin alttiilla henkilöillä. Joillakin henkilöillä myös trisykliset masennuslääkkeet voivat lievittää lopettamisen jälkeisiä vierotusoireita.

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Lääkkeillä irti tupakasta?

Miksi rauhoittavia lääkkeitä ei mainita tässäkään? Lähinnä monet bentsodiatsepiiniit helpottaisivat tässäkin oloa niin, ettei siitä tupakantuskasta vaan jaksa välittää. Vaikea ymmätrtää lääkäreiden haluttomuutta käyttää näitä, kun sopisivat olon helpottamiseen melkein taudissa kuin taudissa, ja suurin osa on todella turvallisia käyttää muihin lääkkeisiin verrattuna, esim. myrkyllistä yliannostusta on vaikkapa diapamista todella vaikea saada. Pelätäänkö näissä sitä, että näistä tosiaan tulee...
Lue kommentti
Vierailija

Lääkkeillä irti tupakasta?

Kokeilin muutama vuosi sitten Champixia. Aloitin kuurin hieman ennen lomamatkaa. Lähdimme lapsen perheen kanssa asuntovaunureissulle, mikä meni osittain pilalle lääkkeen sivuvaikutusten vuoksi. Olin huonotuulinen ja ailahtelevainen, mutta en tajunnut, mistä moinen johtui. Muut eivät voineet edes aavistaa, koska en ollut kertonut yrityksestäni lopettaa tupakanpoltto. Kotiinpäästyäni mietin, mikä meni pieleen ja päädyin Champixiin (olen yleensäkin herkkä lääkkeille). Lopetin lääkkeen. Vuosi sen...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.