Olen yrittänyt tupakkalakkoa monta kertaa onnistumatta. Jos olen vuorokaudenkin tupakoimatta, minua rupeaa vaivaamaan heitehuimaus. Miten voin vähentää vieroitusoireita? Nikotiinipurkat ja laastarit olen kokeillut. Olen kuullut, että on olemassa psykiatrin määräämiä lääkkeitä, jotka voisivat auttaa vieroittautumisessa.

Nikotiinin aiheuttama fysiologinen riippuvuus vierotusoireineen voi olla erittäin kiusallinen ja siten estää tupakoinnin lopettamista. Fysiologisesta riippuvuudesta johtuvat vierotusoireet ovat voimakkaimmillaan 1–3 vrk ajan ja kestävät asteittain lievientyviä 3–4 viikkoa. Psykologinen tarve aloittaa tupakanpoltto uudelleen kestää monien kohdalla useita kuukausia lopettamisen jälkeen. Joskus on viisasta aloittaa tupakanpolton lopetus heti kesäloman alkaessa tai päästä pahimpien vierotusoireiden yli sopivassa kylpylähoidossa.

Alun perin masennuslääkkeenä käyttöön tullut bupropioni (Voxra, Zyban; 150-300 mg/vrk 1–2 kuukauden ajan) voi helpottaa tupakoinnin lopettamiseen liittyviä oireita. Toinen erityisesti nikotiiniriippuvuuden hoitoon kehitetty lääke on varenikliini (Champix, 1 mg x 2/vrk), joka muistuttaa rakenteeltaan nikotiinia estäen siten nikotiinin sitoutumista solu­kalvoihin. Molempien lääkkeiden
käyttöön voi liittyä hankalia haittavaikutuksia. Varenikliini voi lisätä masennusta, itsemurha-ajatuksia tai impulsiivista. Bupropioni voi lisätä epileptisten kouristusten riskiä niihin muutenkin alttiilla henkilöillä. Joillakin henkilöillä myös trisykliset masennuslääkkeet voivat lievittää lopettamisen jälkeisiä vierotusoireita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kokeilin muutama vuosi sitten Champixia. Aloitin kuurin hieman ennen lomamatkaa. Lähdimme lapsen perheen kanssa asuntovaunureissulle, mikä meni osittain pilalle lääkkeen sivuvaikutusten vuoksi. Olin huonotuulinen ja ailahtelevainen, mutta en tajunnut, mistä moinen johtui. Muut eivät voineet edes aavistaa, koska en ollut kertonut yrityksestäni lopettaa tupakanpoltto. Kotiinpäästyäni mietin, mikä meni pieleen ja päädyin Champixiin (olen yleensäkin herkkä lääkkeille). Lopetin lääkkeen. Vuosi sen jälkeen lopetin tupakanpolton ilman mitään apuja enkä ole sen jälkeen savuakaan vetänyt.

Olkaa siis varovaisia lääkkeiden kanssa tai ainakin tiedostakaa niiden sivuvaitukset. Sivuvaikutusten vuoksi vaarana voi olla vaikka välirikko lähimmäisten kanssa tai jopa hengenvaara.

Tsemppiä!

  • ylös 15
  • alas 17

Miksi rauhoittavia lääkkeitä ei mainita tässäkään? Lähinnä monet bentsodiatsepiiniit helpottaisivat tässäkin oloa niin, ettei siitä tupakantuskasta vaan jaksa välittää.

Vaikea ymmätrtää lääkäreiden haluttomuutta käyttää näitä, kun sopisivat olon helpottamiseen melkein taudissa kuin taudissa, ja suurin osa on todella turvallisia käyttää muihin lääkkeisiin verrattuna, esim. myrkyllistä yliannostusta on vaikkapa diapamista todella vaikea saada.

Pelätäänkö näissä sitä, että näistä tosiaan tulee ajan kanssa suht helposti riippuvaiseksi? No mitä sitten, maailmalla näitä monet ottavat siinä missä c-vitamiinia meillä aamupalan kanssa, auttaa jaksamaan...

  • ylös 15
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla