Olen 84-vuotias entinen sairaanhoitaja. Minulla on munuaisen vajaatoimintaa ja muitakin sairauksia. Hemoglobiinini on pyrkinyt laskemaan. Verta on tankattu vuoden aikana kolmesti. Mihin hemoglobiini häviää verestä? Sanotaan, ettei kannettu vesi kaivossa pysy, onko verenkin kohdalla samoin?

Hemoglobiinin suhteen kannettu vesi ei todellakaan pysy kaivossa. Hemoglobiini on veren punasoluissa, joiden elinikä noin neljä kuukautta. Sen jälkeen elimistö hajottaa vanhentuneet punasolut ja hemoglobiinin niiden mukana.

Terveellä ihmisellä verenkierrosta poistuu joka päivä miljardeja vanhoja punasoluja. Luuytimestä tulee saman verran uusia nuoria punasoluja, minkä ansiosta hemoglobiini pysyy normaalina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Anemiassa hemoglobiinia on liian vähän. Anemia voi johtua periaatteessa kahdesta syystä: punasoluja joko menetetään liikaa tai niitä muodostuu luuytimessä liian vähän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Menetys voi johtua verenvuodosta tai punasolujen kiihtyneestä hajoamisesta eli hemolyysistä. Luuydin ei pysty tuottamaan tarpeeksi punasoluja, jos tuotantoon tarvittavia aineita, esimerkiksi rautaa tai B12-vitamiinia, on liian niukasti. Joskus punasolujen tuotanto häiriintyy siksi, että luuytimen toiminta heikkenee jonkin sairauden takia.

Anemiassa pyritään aina poistamaan sen syy. Esimerkiksi verenhukassa vuoto tyrehdytetään, raudan tai B12-vitamiinin puutteessa annetaan rautaa tai vitamiinia. Verensiirtoa tarvitaan korkeintaan ensiapuna, mutta anemia ei uusiudu, kun sen syy on hoidettu.

Aina anemian perussyytä ei pystytä poistamaan. Heikentyneen punasolujen tuotannon syynä voi olla sellainen luuytimen sairaus, jota ei voida parantaa. Munuaisen vajaatoiminta sinänsä jo heikentää luuytimen toimintaa. Silloin ainoa anemian hoitomahdollisuus on antaa verensiirrossa lisää punasoluja. Verensiirto joudutaan uusimaan aika ajoin, koska siirretyt punasolut poistuvat ajan mittaan verenkierrosta.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

kuinka kauan ihminen kestää verensiirtoja,äidilleni on annettu verta noin kaksi vuotta,kahden viikon välein

  • ylös 89
  • alas 100
Sisältö jatkuu mainoksen alla