Minulta poistettiin kohtu kaksi vuotta sitten, 47-vuotiaana. Tämän jälkeen olen lihonut 10 kg, vaikka liikun säännöllisesti, syön terveellisesti enkä käytä alkoholia. Mistä apu ongelmaan?

Kun aikaisemmin vakaa paino yhtäkkiä alkaa nousta, ihmisen energiatasapainossa pitää tapahtua jotain. Paino nousee vain, jos energian ("kaloreiden") saanti on pitkään suurempi kuin kulutus.

Kohtu ei osallistu mitenkään ihmisen energiatasapainoon. Siksi kohdunpoisto ei sinänsä johda painon nousuun. Pelkässä kohdun poistossa munasarjat jäävät paikalleen, jolloin naishormonien tuotanto säilyy ennallaan. Toisaalta tässä ollaan naisen vaihdevuosi-iässä, joten on tietenkin mahdollista, että hormonituotanto on samoihin aikoihin hiipunut. Mitä tämä vaikuttaa painoon?

Vaihdevuosien aikoihin ajoittuvaa painonnousua ei voi suoraan panna hormonien tai niiden puutteen tiliin. Tutkimuksissa mitään hyppäystä ei vaihdevuosien aikoihin naisten painossa ole todettu. Tiedetään myös, että painoon ei juuri vaikuta käytetäänkö vaihdevuosiin hormonihoitoa vai ei.

Mistä sitten voisi olla kysymys? Olen usein tavannut ylipainoisia henkilöitä, joista tuntuu samalta. Mikään ei ole elämässä muuttunut, mutta paino alkaakin nousta. Mielestäni selitys on se, että pieniä muutoksia energiatasapainossa on usein mahdoton huomata.

Jos energiaa tulee joka päivä 100 kcal yli kulutuksen, vuodessa ylimääräisiä kaloreita kertyy 36 500. Tämä johtaa noin viiden kilon lihomiseen vuodessa. Tuo 100 kcal on niin pieni määrä, että sitä ei tarkkakaan ihminen yleensä huomaa. Tätä mutkistaa vielä se, että kaikilla kalorimäärä vaihtelee päivästä toiseen. Joskus tulee ylimäärää satoja kaloreita, joskus ei lainkaan. Tällaisessa vaihtelussa ylimäärän havaitseminen voi olla mahdotonta. Samaan aikaan liikkumisemme on voinut muuttua. Vapaa-ajan liikunta ehkä on ennallaan, mutta muuna aikana päivä mittaan otetut askeleet ovat saattaneet vähentyä.

Kohdunpoisto sinänsä ei ole aiheuttanut lihomista. Jotain kysyjän elämässä on täytynyt muuttua, mikä on johtanut painon nousuun. Takana saattaa olla monia pienehköjä ja huomaamattomia elämänmuutoksia. Syyn tarkka selvittäminen ei ole tarpeen, sillä apu löytyy joka tapauksessa painonhallinnasta.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Lihominen kohdunpoiston jälkeen?

samaa mieltä vierailijan kanssa eli eri mieltä Mustajoen kanssa.minulta poistettiin 30.5.2013 kohtu ja munasarjat,olen muuten tosi tyytyväinen mutta alkuperäisen kysyjän kanssa sama ongelma eli vaikka olen jopa lisännyt ennestään säännöllistä liikuntaa aiemmasta niin kuitenkin paino noussut vuoden aikana n.10kg. mielestäni lääkäreiden kannattaisi tutkia enemmänkin hormoneiden ja gyneologisten leikkausten vaikutusta kokonaisterveyteen ja painonhallintaan. olen myös törmännyt keskusteluissa...
Lue kommentti
Vierailija

Lihominen kohdunpoiston jälkeen?

tässä asiassa täytyy kyllä olla Mustajoen kanssa hiukan eri mieltä. kun kuukautiset loppuu, kuten vaihdevuosissa, tai tässä tapauksessa kohdunpoiston seurauksena, naisen energiankulutus vähenee joidenkin tutkimusten mukaan juuri tuon mainitun 100 kalorin verran. Siinä voi olla se perimmäinen syy lihomiseen. Ei ole enää tätä luonnollista ja ihan itsestään tapahtuvaa kulutusta minkä kuukautiset aiheuttaa naisen elämässä. Samonhan jotkut sanoo, että hormonihoidot voivat lihottaa esim...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Liikunta auttaa karistamaan liikakilot, eikä siihen tarvita hikirääkkiä.

  1. Treenaa lihaskuntoa, kuntosalilla tai jumpassa. Jos laihdutat ja harrastat vain aerobista liikuntaa, menetät enemmän kallisarvoista lihasmassaa.
  2. Muista kevyt liikunta, kuten kävely. Se vähentää stressihormonien määrää, palauttaa kovista treeneistä ja auttaa säätelemään ruokahalua.
  3. Vaihtele lajeja, niin lihakset saavat uutta ärsykettä ja motivaatio pysyy korkealla.
  4. Lisää arkiaktiivisuutta. Monta kevyttä liikuntapätkää päivässä on parempi kuin hikirääkki kerran viikossa. Jokainen minuutti lasketaan: kävele pysäkinvälit ja nouse tuolista vähintään kerran tunnissa.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

Vierailija

Laihdut liikkuen, kun teet näin

Erinomainen kansantajuinen artikkeli englanninkielellä siitä miksei pelkästään liikunnan lisääminen johda laihtumiseen. Ruokavalio on painonpudotuksessa avainasemassa. Liikunta on terveyden ja toimintakyvyn kannalta hyödyllistä ja painonpudotuksessa säästää lihasmassaa. Mutta pelkästään liikunnan avulla painonpudotus ei onnistu. https://www.vox.com/2016/4/28/11518804/weight-loss-exercise-myth-burn-ca...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Jos ylipainoa on paljon, laihdutuksen alkuun voi olla hyvä ottaa tiukempi jakso, jolla painon lasku saadaan vauhtiin. Lue miten se onnistuu.

Nopeat tulokset antavat voimia jatkaa laihduttamista sittenkin, kun painon putoaminen on hitaampaa. Näin ainakin sanotaan.

– Moni toivoo näkyviä tuloksia nopeasti. Se lisää motivaatiota. Vielä tärkeämpää olisi kuitenkin ymmärtää, mikä on realistinen tavoite. Kilo viikossa on kova vauhti, ja epärealistiset tavoitteet taas syövät motivaation, ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo.

Hän on huolissaan television laihdutusohjelmien antamasta kuvasta, että paino voisi jatkuvasti laskea useita kiloja viikossa. Se on mahdollista vain, jos henkilöllä on todella merkittävää lihavuutta tai runsaasti nestekertymiä. Jo kilon viikkotahti vaatii paljon päivittäistä ponnistelua. Puoli kiloa viikossa olisi realistisempi tavoite, vaikka sitäkään ei saavuta ilman vaivannäköä.

Liian tiukka alku laihduttamiselle voi laukaista ahmimisreaktion.

Syömisen hallinta voi muutenkin hajota, jos aloitus jättää liian nälkäiseksi.

– Tiukemmassa aloituksessa on myös tärkeää syödä paljon kasviksia, reilusti proteiinia ja kohtuullisesti rasvaa. Miehet sietävät hiilihydraattien karsimista melko hyvin, mutta naisten keho saattaa mennä jumiin, jos hiilihydraateista karsitaan liikaa. Laihduttaessa on tärkeää kuulostella omaa oloa. Olisi loistavaa, jos joku olisi tukemassa ja tarvittaessa ohjaisi oikeaan suuntaan, oli apuna sitten asiaan perehtynyt ystävä tai alan ammattilainen, Palssa toteaa.

Pussikuurille vai ei?

Välillä jo unohdetut VLC- tai ENE-dieetit tekevät paluuta. Niitä suositellaan myös terveydenhuollossa. Niukka, alle 800 kalorin päivittäinen energiansaanti on vauhdikas tapa pudottaa ensimmäisiä

kiloja. Toisaalta näin tiukka aloitus voi olla joillekin liikaa, eikä syömistä kuurin jälkeen saadakaan hallintaan.

– Pussikuurit eivät opeta uusiin ruokailutottumuksiin, vaan todellinen muutos alkaa vasta kuurien jälkeen. Jos laihduttamisen haluaa aloittaa erittäin niukkaenergisellä jaksolla, on entistä tärkeämpää, että kuurin jälkeen saa apua ruokavaliomuutoksen tekemisessä.

Anette Palssa suosittelee ennemmin normaalilla ruoalla toteutettavaa niukkaenergistä jaksoa kuin valmiiden ENED-valmisteiden käyttämistä.

– Kun syö tavallista ruokaa aluksi hyvin vähäenergisesti, on helpompaa jatkaa pysyvien muutosten tekemiseen. Ja jos määriteltyjen päiväannosten jälkeen on vielä nälkä, proteiinia voi syödä lisääkin, eikä painon lasku siitä juuri hidastu, Palssa toteaa.

Tee näin, jos haluat aloittaa vauhdilla (energiaa alle 800 kcal päivässä)

Tätä dieettiä voi noudattaa enintään kaksi viikkoa ilman lääkärin tai ravitsemusterapeutin ohjausta. Jos on säännöllisellä lääkityksellä, tulee aina keskustella lääkärin kanssa ennen niukkaenergisen dieetin aloittamista.

Päivän ruoat

  • Kasviksia 500–800 grammaa, josta hyvin tärkkelyspitoisia. kuten juureksia, enintään 300 grammaa. Ei perunaa, bataattia tai maissia.
  • Proteiinia kaksi 100 gramman annosta vähärasvaista lihaa tai kalaa, kaksi desiä rasvatonta raejuustoa ja yksi desilitra rasvatonta rahkaa.
  • Rasvaa 30 grammaa, esimerkiksi kaksi ruokalusikallista oliivi- tai rypsiöljyä.
  • Marjoja 1–2 desiä. Ei hedelmiä viljaa vain yksi näkkileipä tai pieni annos puuroa. Ei muita viljatuotteita tai sokeria.
  • Monivitamiinivalmiste
  • Nestettä 2–3 litraa vettä, kivennäisvettä, teetä, yrttijuomia ja sokeroimattomia juomia. Kahvia 1–2 kupillista päivässä.