Minulta poistettiin kohtu kaksi vuotta sitten, 47-vuotiaana. Tämän jälkeen olen lihonut 10 kg, vaikka liikun säännöllisesti, syön terveellisesti enkä käytä alkoholia. Mistä apu ongelmaan?

Kun aikaisemmin vakaa paino yhtäkkiä alkaa nousta, ihmisen energiatasapainossa pitää tapahtua jotain. Paino nousee vain, jos energian ("kaloreiden") saanti on pitkään suurempi kuin kulutus.

Kohtu ei osallistu mitenkään ihmisen energiatasapainoon. Siksi kohdunpoisto ei sinänsä johda painon nousuun. Pelkässä kohdun poistossa munasarjat jäävät paikalleen, jolloin naishormonien tuotanto säilyy ennallaan. Toisaalta tässä ollaan naisen vaihdevuosi-iässä, joten on tietenkin mahdollista, että hormonituotanto on samoihin aikoihin hiipunut. Mitä tämä vaikuttaa painoon?

Vaihdevuosien aikoihin ajoittuvaa painonnousua ei voi suoraan panna hormonien tai niiden puutteen tiliin. Tutkimuksissa mitään hyppäystä ei vaihdevuosien aikoihin naisten painossa ole todettu. Tiedetään myös, että painoon ei juuri vaikuta käytetäänkö vaihdevuosiin hormonihoitoa vai ei.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mistä sitten voisi olla kysymys? Olen usein tavannut ylipainoisia henkilöitä, joista tuntuu samalta. Mikään ei ole elämässä muuttunut, mutta paino alkaakin nousta. Mielestäni selitys on se, että pieniä muutoksia energiatasapainossa on usein mahdoton huomata.

Jos energiaa tulee joka päivä 100 kcal yli kulutuksen, vuodessa ylimääräisiä kaloreita kertyy 36 500. Tämä johtaa noin viiden kilon lihomiseen vuodessa. Tuo 100 kcal on niin pieni määrä, että sitä ei tarkkakaan ihminen yleensä huomaa. Tätä mutkistaa vielä se, että kaikilla kalorimäärä vaihtelee päivästä toiseen. Joskus tulee ylimäärää satoja kaloreita, joskus ei lainkaan. Tällaisessa vaihtelussa ylimäärän havaitseminen voi olla mahdotonta. Samaan aikaan liikkumisemme on voinut muuttua. Vapaa-ajan liikunta ehkä on ennallaan, mutta muuna aikana päivä mittaan otetut askeleet ovat saattaneet vähentyä.

Kohdunpoisto sinänsä ei ole aiheuttanut lihomista. Jotain kysyjän elämässä on täytynyt muuttua, mikä on johtanut painon nousuun. Takana saattaa olla monia pienehköjä ja huomaamattomia elämänmuutoksia. Syyn tarkka selvittäminen ei ole tarpeen, sillä apu löytyy joka tapauksessa painonhallinnasta.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

samaa mieltä vierailijan kanssa eli eri mieltä Mustajoen kanssa.minulta poistettiin 30.5.2013 kohtu ja munasarjat,olen muuten tosi tyytyväinen mutta alkuperäisen kysyjän kanssa sama ongelma eli vaikka olen jopa lisännyt ennestään säännöllistä liikuntaa aiemmasta niin kuitenkin paino noussut vuoden aikana n.10kg.

mielestäni lääkäreiden kannattaisi tutkia enemmänkin hormoneiden ja gyneologisten leikkausten vaikutusta kokonaisterveyteen ja painonhallintaan.

olen myös törmännyt keskusteluissa muiden kohtupoistettujen kanssa että leikkaus vaikuttanut esim diabeteksen hoidossa päivittäisen insuliinin määrän muuttumiseen ja kilpirauhaslääkitykseen+tietysti Marevan-annokseen.

ihminenhän on kuitenkin metkan mekaniikkansa kanssa osien summa.

  • ylös 26
  • alas 16

tässä asiassa täytyy kyllä olla Mustajoen kanssa hiukan eri mieltä. kun kuukautiset loppuu, kuten vaihdevuosissa, tai tässä tapauksessa kohdunpoiston seurauksena, naisen energiankulutus vähenee joidenkin tutkimusten mukaan juuri tuon mainitun 100 kalorin verran. Siinä voi olla se perimmäinen syy lihomiseen. Ei ole enää tätä luonnollista ja ihan itsestään tapahtuvaa kulutusta minkä kuukautiset aiheuttaa naisen elämässä. Samonhan jotkut sanoo, että hormonihoidot voivat lihottaa esim hormonikierukka, kun se monesti poistaa koko kuukautisvuodon.

  • ylös 18
  • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla