
53-vuotias nainen on huolestunut, kun sykemittari näyttää 0 ja hetken kuluttua jopa 220. Vuonna 2011 tehtiin tutkimuksia. Rasituskokeen tulos oli normaali. Rytmiseurannassa ilmeni vuorokauden aikana 13 000 kammiolisälyöntiä, joista potilaalla ei ollut tuntemuksia. Muutamaa kuukautta myöhemmin niitä oli vuorokaudessa vain kymmenesosa, 1 300 kammiolisälyöntiä. Hän kysyy, mitä haittaa on korkeasta sykkeestä, voinko harrastaa huoleti liikuntaa ja onko mitään järkeä käyttää sykemittaria?
Lisälyönnit ovat varsin yleisiä terveilläkin ihmisillä. Kaikki eivät niitä huomaa, vaikka niitä olisi paljon. Toiset taas häiriintyvät jo muutamasta lisälyönnistä. Lisälyöntisyys on yleensä hyvänlaatuista, ellei taustalla ole sydänsairautta. Hyvänlaatuisille lisälyönneille on usein ominaista kysymyksessäkin esiin tuleva vaihtelu. Kuukausien tai jopa vuosien ajaksi lisälyönnit voivat vähentyä niin, että niitä tuskin tulee. Sitten on taas jaksoja, jolloin niitä on paljon.
Jos lisälyöntisyys on runsasta ja ilmiö tuore, on yleensä perusteltua tehdä sydämen kaikututkimus, vuorokauden rytmirekisteröinti ja mahdollisesti myös rasituskoe. Joskus näiden tutkimusten jälkeen tarvitaan vielä sydämen magneettitutkimusta, sepelvaltimoiden kuvantamista tai elektrofysiologista eli sydämen sähkönkulun tutkimusta.
Sykemittarin käyttö on nykyisin yleistä. Sen käyttö ei vaikuta aivan ongelmattomalta, päätellen siitä, miten paljon siitä poikii kysymyksiä lääkäreille ja edelleen lisätutkimusehdotuksia erikoissairaanhoitoon.
Sykemittari voi antaa väärän kuvan sykkeestä muun muassa vanhentuneiden pattereiden tai kuluneen sykevyön takia. Sykevyö kannattaa pitää riittävän kireällä ja kostuttaa vyön mittauspinnat kunnolla, jotta välttää laitehäiriön tuottamat ongelmat. Runsas lisälyöntisyys voi myös ”sekoittaa” sykemittaria. On hyvä tiedostaa, että sykereaktiot ovat pitkälti yksilöllisiä eikä ohjesykerajoista poikkeaminen tavallisesti merkitse sairautta.
Runsaatkaan lisälyönnit tai sykemittarin ilmoittama korkea syke eivät yleensä ole mielekäs peruste liikunnan rajoittamiseen.
Kysyjän kuvaama ongelma sykkeen vaihtelusta 0:sta 220:een on todennäköisesti sykemittariin liittyvä tekninen ongelma, jos rasituskokeessa ei havaittu poikkeavaa sykkeen käyttäytymistä.
Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.
Miksi leposyke on 104 vaikka ei tee mitään mikä sitä nostaisi ylös, olet istunut vain paikallaan 10minuuttia?
Leposyke hakkaa huippulukemissa. Kävi reipasvauhtisen kävelylenkin. En hengästynyt,eikä syke tainnut siitään nousta? Taitaa olla paras ajattelematta koko asiaa..