53-vuotias nainen on huolestunut, kun sykemittari näyttää 0 ja hetken kuluttua jopa 220. Vuonna 2011 tehtiin tutkimuksia. Rasituskokeen tulos oli normaali. Rytmiseurannassa ilmeni vuorokauden aikana 13 000 kammiolisälyöntiä, joista potilaalla ei ollut tuntemuksia. Muutamaa kuukautta myöhemmin niitä oli vuorokaudessa vain kymmenesosa, 1 300 kammiolisälyöntiä. Hän kysyy, mitä haittaa on korkeasta sykkeestä, voinko harrastaa huoleti liikuntaa ja onko mitään järkeä käyttää sykemittaria?

Lisälyönnit ovat varsin yleisiä terveilläkin ihmisillä. Kaikki eivät niitä huomaa, vaikka niitä olisi paljon. Toiset taas häiriintyvät jo muutamasta lisälyönnistä. Lisälyöntisyys on yleensä hyvänlaatuista, ellei taustalla ole sydänsairautta. Hyvänlaatuisille lisälyönneille on usein ominaista kysymyksessäkin esiin tuleva vaihtelu. Kuukausien tai jopa vuosien ajaksi lisälyönnit voivat vähentyä niin, että niitä tuskin tulee. Sitten on taas jaksoja, jolloin niitä on paljon. 

Jos lisälyöntisyys on runsasta ja ilmiö tuore, on yleensä perusteltua tehdä sydämen kaikututkimus, vuorokauden rytmirekisteröinti ja mahdollisesti myös rasituskoe. Joskus näiden tutkimusten jälkeen tarvitaan vielä sydämen magneettitutkimusta, sepelvaltimoiden kuvantamista tai elektrofysiologista eli sydämen sähkönkulun tutkimusta.

Sykemittarin käyttö on nykyisin yleistä. Sen käyttö ei vaikuta aivan ongelmattomalta, päätellen siitä, miten paljon siitä poikii kysymyksiä lääkäreille ja edelleen lisätutkimusehdotuksia erikoissairaanhoitoon.    

Sykemittari voi antaa väärän kuvan sykkeestä muun muassa vanhentuneiden pattereiden tai kuluneen sykevyön takia. Sykevyö kannattaa pitää riittävän kireällä ja kostuttaa vyön mittauspinnat kunnolla, jotta välttää laitehäiriön tuottamat ongelmat. Runsas lisälyöntisyys voi myös ”sekoittaa” sykemittaria. On hyvä tiedostaa, että sykereaktiot ovat pitkälti yksilöllisiä eikä ohjesykerajoista poikkeaminen tavallisesti merkitse sairautta.

Runsaatkaan lisälyönnit tai sykemittarin ilmoittama korkea syke eivät yleensä ole mielekäs peruste liikunnan rajoittamiseen.  

Kysyjän kuvaama ongelma sykkeen vaihtelusta 0:sta 220:een on todennäköisesti sykemittariin liittyvä tekninen ongelma, jos rasituskokeessa ei havaittu poikkeavaa sykkeen käyttäytymistä.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.