Olin leikkauksessa, jonka yhteydessä verihiutaleideni määrän todettiin olevan alarajoilla. Onko siitä haittaa? Vai onko asiasta pikemminkin hyötyä, esimerkiksi pienempi veritulppariski?

Verihiutaleiden viitearvo eli normaaliarvo on 150–400 E9/l. Lääketieteessä viitearvot määritetään siten, että 95 prosenttia terveistä ihmisistä on niiden sisällä. Siksi hieman viitearvojen yli tai ali sijoittuva laboratorioarvo ei useinkaan merkitse mitään poikkeavuutta. Sellaisia arvoja tavataan viidellä prosentilla terveistä ihmisistä.

Kysymyksessä käytetty sana ”alarajoilla” merkinnee sitä, että verihiutaleiden määrä on jossakin 150 tienoilla. Se on siis aivan normaali eikä siitä ei ole mitään haittaa.

Verihiutaleita tarvitaan veren hyytymisessä. Niiden puute aiheuttaa verenvuototaipumusta. Tosin tässä on suuresti pelivaraa, sillä vasta arvot 20–30 lisäävät vuotovaaraa. Jos verihiutaleita on selvästi yli normaalin, enemmän kuin 600, veritulppien vaara suurenee. Sen sijaan viitearvojen sisällä ja vain hieman niistä poikkeavilla arvoilla ei tiedetä olevan vaikutusta tulppariskiin. Niinpä henkilö verihiutalearvolla 150 on veritulppien suhteen samassa asemassa kuin arvon 400 omaavan henkilö.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pertti Mustajoki
professori

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla