Hei! Olen 14-vuotias tyttö. Minulla on pitkään ollut paljon limaa kurkussa. Nieleminen tuntuu tuskalliselta ja hankalalta, tuntuu kuin olisi iso limapallo kurkussa. Usein oireet ovat pahimmillaan iltaisin, kun olen makuuasennossa. Urheillessa hengittäminen on vaikeaa, en saa keuhkoja kunnolla täyteen, voisiko se johtua limasta? Täytyisikö mennä lääkäriin tai terveydenhoitajalle? Toivottavasti saan vastauksen pian!

Sinun kannattaisi käydä lääkärissä. Parhaat välineet nenänielun ja äänihuulten tutkimiseen ovat korva-nenä-kurkkutautien erikoislääkärillä, mutta voi olla, että yleislääkärikin pystyisi tilanteen selvittämään. Lääkärin kanssa voisit myös pohtia hengitysvaikeutta. Pitäisi esimerkiksi selvittää, liittyykö hengitysvaikeus sisään- vai uloshengitykseen ja onko hengitys raskaanoloista muissa tilanteissa.

Limaisuus voi olla oire poskionteloiden tulehtumisesta, joskin poskiontelotulehduksessa limaisuutta on tyypillisemmin aamuyöllä. Usein poskiontelotulehduksesta kärsivällä on muitakin oireita, kuten väsymystä, lämpöilyä ja painon tunnetta poskipäissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruokatorven refluksitauti eli mahansisällön nousu ruokatorveen voi myös tulla kyseeseen, koska oireet tulevat makuuasennossa. Toisaalta refluksitautiin yleensä liittyy rintalastan takaista poltetta tai närästystä. Voi olla, ettei mitään kummempaa löydy. Jos nielemistään alkaa tarkkailla, se alkaa varmaankin tuntua kenestä tahansa vähän vaikealta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Krooninen nielurisatulehdus tai liian isot nielurisat?

 

Ihan yleislääkäri saa tämän tutkittua ja sitten lähettää erikoislääkärille, jos on tarvetta.

 

Närästykseen auttaa ruokavalio.

 

Ainakin maito pois.

  • ylös 15
  • alas 18

Refluksitautiin on tosi tehokkaita lääkärin määräämiä lääkkeitä , kannattaa mennä lääkäriin kun kärsiä vaivasta .

  • ylös 12
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla