Olen 26-vuotias nainen. Sairastuin hiljan maniaan, jonka jälkeen olen käyttänyt säännöllisesti Seroquel-lääkettä (ketiapiini) 100 mg iltaisin ja litiumia 600 mg/vrk. Toivuttuani maniasta en ole masentunut. Nyt olen vähän  aikaa ollut työtön ja aloitan pian opiskelut. Seroquel on varsin kallis lääke, enkä rahavaikeuksieni vuoksi haluaisi käyttää sitä jatkuvasti. Se kuitenkin auttaa unettomuuteni hoidossa. En koe itseäni nyt masentuneeksi enkä yliaktiiviseksi. Voinko lopettaa molempien lääkkeiden käytön tai vähentää niiden annosta?

Kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle on ominaista alttius sairastua toistuvasti mania- tai masennusjaksoihin. Keskimäärin näitä sairausjaksoja ilmenee tästä sairaudesta kärsivillä 10–12 elämänsä aikana. Sairausjaksojen tiheys ja vakavuus vaihtelevat kuitenkin suuresti eri ihmisillä. Joillakin sairausjaksoja tulee useita vuodessa, joillakin vain harvakseen parin tai muutaman vuoden välein.
Jos sairausjaksosi on selvä maniajakso, sinun ei kannata lopettaa ainakaan litiumin säännöllistä käyttöä. Litiumin (tai muiden mielialaa tasaavien) säännöllinen käyttö vähentää huomattavasti sairausjaksojen – sekä manioiden että masennusten – uusiutumisen todennäköisyyttä.

Sen sijaan voit luultavasti hyvinkin lopettaa ketiapiinin säännöllisen käytön etenkin, jos et enää kärsi unettomuudesta. Sinun ehkä kannattaa pitää lääkekaapissasi pieni määrä ketiapiinia, jos itsepäisempi unettomuus palaisi. Jatkuva unettomuus on usein uuden maniajakson esioire, jolloin ketiapiinin käyttö lisälääkkeenä voi olla paikallaan. Seroquel on ketiapiinin alkuperäisvalmiste, jonka rinnalle on kuitenkin jo tullut selvästi huokeampia valmisteita.

Jos joskus myöhemmin kuitenkin haluaisit kokeilla myös litiumin käytön lopettamista, tämä kannattaa tehdä tiiviissä yhteistyössä lääkärisi kanssa. Ennen säännöllisen lääkityksen lopettamista on tärkeää oppia tuntemaan mahdolliset manian esioireet, jotta voit niiden ilmetessä heti ottaa heti yhteyttä lääkäriisi. Riittävän ajoissa uudelleen aloitettu lääkitys voi tällöin estää manian kehittymisen. Käytännössä usein ilmenevä ongelma on se, että juuri alkavassa maniassa ihminen kieltää sairautensa ja lääkityksen tarpeensa.

Litiumin käytön lopettamista ei kannata tehdä stressaavassa elämäntilanteessa, koska stressi lisää sairausjaksojen uusiutumisriskiä. Säännöllistä käyttöä ei myöskään ole viisasta lopettaa, jos lääkettä käyttävällä henkilöllä on lähikuukausien aikana esimerkiksi lopputentti tai jokin muu tärkeä tapahtuma. Käytön lopettaminen tulee aina tehdä annosta vähitellen alentaen, koska lääkkeen äkillinen lopettaminen lisää manian uusiutumisriskiä seuraavien kuukausien aikana.

Litiumin säännöllinen käyttö ei ole vaarallista maksalle. Vuosikautinen käyttö voi joskus harvoin heikentää jonkin verran munuaisten toimintakykyä ja aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa. Litiumia säännöllisesti käyttävillä potilaiden kilpirauhasen ja munuaisen toimintaa seurataan laboratoriokokeiden avulla. Tämä käytäntö takaa sen, että litiumin vuosikautinenkaan käyttö ei ole elimistölle vaarallista.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liian korkean verenpaineen kanssa eläminen on hengenvaarallista. Onneksi paineiden tasaamiseen on keinoja.

1. Milloin korkea verenpaine muuttuu verenpainetaudiksi?

Verenpainetaudista puhutaan, kun verenpaine on toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai tämän yli. Kotimittauksissa tämä vastaa arvoa 135/85. Jos selkeää tulosta ei saada, tutkittava voi pitää vuorokauden ajan verenpainetta rekisteröivää laitetta.

2. Mistä verenpainetauti johtuu?

Kohonnen verenpaineen taustalla voivat vaikuttaa perinnöllisten seikkojen lisäksi elämäntapatekijät, kuten stressi, runsas suolan käyttö, ylipaino, tupakointi, reipas alkoholin juominen tai liikunnan vähäisyys. Myös tulehduskipulääkkeiden runsas napsiminen ja joillakin vähäinenkin lakritsin syöminen

voi nostaa verenpainetta. Iän myötä verisuonet menettävät kimmoisuuttaan ja ylä- ja alapaineen välinen ero, niin sanottu pulssipaine, kasvaa. Joskus verenpainetta kohottavat sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta.

3. Kuinka nopeasti verenpainetauti vaurioittaa?

Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömänkin hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat vuosien saatossa. Joskus sairauden ensimmäinen oire saattaa olla sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto, mutta useimmiten tauti on oireeton. Jotkut valittavat päänsärkyä tai huimausta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, monet kokevat olonsa paremmaksi.

Nykyään verenpainelääkitys pyritään lisävaurioiden välttämiseksi aloittamaan mahdollisimman vikkelästi.

4. Mitkä elimet ovat vaarassa verenpainetaudissa?

Aivot, sydän, munuaiset ja silmät. Silmänpohjan kovettuneet verisuonet saattavat ratkeilla ja tihkuttaa verta, jolloin näkökyky voi heikentyä pysyvästikin. Aivojen pieniin verisuoniin tulee hauraita kohtia ja pullistumia, jotka saattavat repeytyä. Syntyy vuotoja ja tukoksia. Myös verenvirtaus aivojen valkeassa

aineessa heikkenee, mikä kasvattaa Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi. Munuaisten verisuonten vaurioituminen voi johtaa pahimmillaan munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaishoitoon, dialyysiin. Verenpaineen murjoma sydänlihas saattaa jäädä vajaatoimintaiseksi, jolloin se ei enää jaksa pumpata verta kunnolla eteenpäin, myös rytmihäiriöt yleistyvät.

5. Korjaantuvatko elimistön vauriot, kun paine saadaan alas?

Syntyneitä vaurioita ei voida enää korjata, mutta uusien vaurioiden, kuten aivoverenkiertohäiriöiden syntyminen estyy.

6. Kuinka verenpainetautia hoidetaan?

Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, kuitupitoisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä sekä hillitä suolan käyttöä tai siirtyä mineraalisuolaan. Myös liikunta, hyvä uni ja rentoutuminen on tärkeää. Aina elämäntapojen korjaaminen ei yksin riitä laskemaan verenpainetta ja silloin tarvitaan myös lääkitystä. Lääkitys aloitetaan, jos verenpaine on yli 140/90 elohopeamillimetriä 4–6 kuukauden elämäntaparemontin jälkeen tai joskus aiemminkin. Lääkityksen teho paranee selvästi, jos tekee samaan aikaan elämäntapamuutoksia. Verenpaine saadaan putoamaan eri keinoja ja lääkkeitä yhdistelemällä.

Asiantuntijat: Risto O. Roine, neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Vierailija

Keittääkö painekattila? Näin tasaat paineita

Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona suomalaista. Liika natrium (yksi syy tusinasta, joka voi nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa...
Lue kommentti