
Olen 26-vuotias nainen. Sairastuin hiljan maniaan, jonka jälkeen olen käyttänyt säännöllisesti Seroquel-lääkettä (ketiapiini) 100 mg iltaisin ja litiumia 600 mg/vrk. Toivuttuani maniasta en ole masentunut. Nyt olen vähän aikaa ollut työtön ja aloitan pian opiskelut. Seroquel on varsin kallis lääke, enkä rahavaikeuksieni vuoksi haluaisi käyttää sitä jatkuvasti. Se kuitenkin auttaa unettomuuteni hoidossa. En koe itseäni nyt masentuneeksi enkä yliaktiiviseksi. Voinko lopettaa molempien lääkkeiden käytön tai vähentää niiden annosta?
Kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle on ominaista alttius sairastua toistuvasti mania- tai masennusjaksoihin. Keskimäärin näitä sairausjaksoja ilmenee tästä sairaudesta kärsivillä 10–12 elämänsä aikana. Sairausjaksojen tiheys ja vakavuus vaihtelevat kuitenkin suuresti eri ihmisillä. Joillakin sairausjaksoja tulee useita vuodessa, joillakin vain harvakseen parin tai muutaman vuoden välein.
Jos sairausjaksosi on selvä maniajakso, sinun ei kannata lopettaa ainakaan litiumin säännöllistä käyttöä. Litiumin (tai muiden mielialaa tasaavien) säännöllinen käyttö vähentää huomattavasti sairausjaksojen – sekä manioiden että masennusten – uusiutumisen todennäköisyyttä.
Sen sijaan voit luultavasti hyvinkin lopettaa ketiapiinin säännöllisen käytön etenkin, jos et enää kärsi unettomuudesta. Sinun ehkä kannattaa pitää lääkekaapissasi pieni määrä ketiapiinia, jos itsepäisempi unettomuus palaisi. Jatkuva unettomuus on usein uuden maniajakson esioire, jolloin ketiapiinin käyttö lisälääkkeenä voi olla paikallaan. Seroquel on ketiapiinin alkuperäisvalmiste, jonka rinnalle on kuitenkin jo tullut selvästi huokeampia valmisteita.
Jos joskus myöhemmin kuitenkin haluaisit kokeilla myös litiumin käytön lopettamista, tämä kannattaa tehdä tiiviissä yhteistyössä lääkärisi kanssa. Ennen säännöllisen lääkityksen lopettamista on tärkeää oppia tuntemaan mahdolliset manian esioireet, jotta voit niiden ilmetessä heti ottaa heti yhteyttä lääkäriisi. Riittävän ajoissa uudelleen aloitettu lääkitys voi tällöin estää manian kehittymisen. Käytännössä usein ilmenevä ongelma on se, että juuri alkavassa maniassa ihminen kieltää sairautensa ja lääkityksen tarpeensa.
Litiumin käytön lopettamista ei kannata tehdä stressaavassa elämäntilanteessa, koska stressi lisää sairausjaksojen uusiutumisriskiä. Säännöllistä käyttöä ei myöskään ole viisasta lopettaa, jos lääkettä käyttävällä henkilöllä on lähikuukausien aikana esimerkiksi lopputentti tai jokin muu tärkeä tapahtuma. Käytön lopettaminen tulee aina tehdä annosta vähitellen alentaen, koska lääkkeen äkillinen lopettaminen lisää manian uusiutumisriskiä seuraavien kuukausien aikana.
Litiumin säännöllinen käyttö ei ole vaarallista maksalle. Vuosikautinen käyttö voi joskus harvoin heikentää jonkin verran munuaisten toimintakykyä ja aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa. Litiumia säännöllisesti käyttävillä potilaiden kilpirauhasen ja munuaisen toimintaa seurataan laboratoriokokeiden avulla. Tämä käytäntö takaa sen, että litiumin vuosikautinenkaan käyttö ei ole elimistölle vaarallista.
Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.