Olen käyttänyt masennukseni ja kuukautisia edeltävien ahdistus- ja ärtymysoireiden hoitoon Fevarin (paroksetiini) lääkettä parin vuoden ajan. Hiljan tämä lääke vaihdettiin Aurorixiin (moklobemidi) annoksella 200 mg vuorokaudessa. Vaikuttavatko nämä lääkkeet eri tavoin painonhallintaan ja uneen? Lääkityksen vaihdon jälkeen turvotus laski ja päiväväsymys hävisi, mutta nälän tunne palasi. Onko Fevarin Aurorixia parempi vaihtoehto?
Masennuksen hoidon kannalta molemmat lääkkeet ovat tutkimusten valossa ainakin keskimäärin yhtä tehokkaita, mutta käytännössä eri potilaat voivat hyötyä eri tavoilla vaikuttavista lääkkeistä. Potilaiden oirekuvan perusteella ei voida ennustaa, mikä masennuslääke sopii teholtaan tai haittavaikutuksiltaan kenellekin. Tämän vuoksi lääkäri ja potilas joutuvat usein yhdessä etsimään sopivinta lääkehoitoa.
Paroksetiini ja moklobemidi eroavat vaikutusmekanismiltaan selvästi toisistaan, sillä paroksetiini kuuluu selektiivisiin serotoninergisiin takaisinoton estäjiin (SSRI-lääke) ja moklobemidi kuuluu nk. monoamino-oksidaasin estäjiin (MAO-estäjä). Tämän vuoksi paroksetiini ja moklobemidi eroavat toisistaan selvästi mahdollisten haittavaikutustensa suhteen.
Vaikka paroksetiini yleisesti ottaen ei olekaan väsyttävä lääke, se saattaa aiheuttaa toisille potilailla väsymystä. Joskus SSRI-lääkkeiden aiheuttaman väsymyksen taustalla voi olla veren natriumpitoisuuden lasku eli hyponatremia. Paroksetiini estää varsin voimakkaasti maksan muita lääkkeitä hajottavia entsyymejä. Paroksetiini on voinut kohottaa muiden käyttämiesi lääkkeiden pitoisuutta plasmassa. jolloin väsymys tai turvotus olisi johtunut tästä lääkkeiden yhteisvaikutuksesta.
Siirryttäessä SSRI-lääkkeiden käytöstä moklobemidin käyttöön on aina tärkeä pitää 1–4 viikon pituinen tauko, koska niiden yhteisvaikutuksen seurauksena voi kehittyä joskus vaarallinenkin serotoninerginen oireyhtymä eli elimistön serotoniinin vaikutuksen liian voimakas korostuminen.
Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.
mul on surullinen kokemus psykiatrista - eräs koulu määräsi mut psyk. hoitoon vaan sen takia, että äksyilin erään tehtävän parissa. Psyk. ei ihan tarkkaan kuunnellut mua, tai voihan sitä korvillaan kuunnella, mutta ei välttämättä sydämellään. Totes mut heti työ ja opiskelu kyvyttömäksi, passitti mun paperit Kelaan, siis psyk. oli ihan hirveä - rehellisesti. Sairaanhoitaja oli ihan suht ok., mutta psyk. hirveä. Mua aina pelotti mennä vastaanotolle.
Lääkäri unohti mainita, että serotoniini-oireyhtymän oireita ovat mm. sähköiskujen tuntemuksia, tiheä syke (takykardia), vapina, kuume, mustuaisten suureneminen jne. ja jos tällaisia oireita tulee, kannattaa heti ottaa yhteys ensiapuun..Tosin toisilla tila voi mennä niin sekavaksi, että tällaisissa lääkkeen kokeilu ja vaihto asioissa, olisi hyvä, jos on joku kumppanina, jolle on kerrottu oireet, ja että toisten tilaa on seurattava.
Itse kyllä, sain samankaltaisia oireita, kun kipulääkitykseni lopetettiin seinään..
T; valelääkäritär :)