Olen 54-vuotias terve mies, ja hikoilen päästä ihan tolkuttomasti. Istuessa on olo OK, mutta pienikin liikunta, esimerkiksi imuroiminen, pyöräily tai jumppa saa aikaan tulvan päästä. Mikä auttaisi?

Tieteellisiin tutkimuksiin perustuvia tietoja en aiheesta löytänyt, ja lääkärien oppikirjatkin käsittelevät vain kainaloiden sekä kämmenten ja jalkojen liiallista hikoilua ja niiden hoitoa. Keskustelin hikoilusta seurueessa, jossa oli läsnä useita lääkäreitä ja muitakin ihmisiä. Joku kertoi aina hikoilevansa runsaasti erityisesti päästä. Erään keskustelijan poika hikoili päästään niin, että urheilun jälkeen hänen tukkansa on aivan märkä, vaikka kavereiden hiukset ovat kuivat. Johtopäätös tästä oli, että hikoilussa on synnynnäisiä yksilöllisiä eroja ja että etenkin pään hikoilu on aika yleistä.

Entä jos runsas hikoilu on alkanut vasta myöhemmällä iällä? Iän karttuessa monet hikoilevat aikaisempaa herkemmin, mikä liittynee elimistön yleisiin vanhenemismuutoksiin. Naisilla puuskittainen hikoilu on yleistä vaihdevuosien aikana, kun kuukautiset jäävät pois. Se liittyy elimistön hormonimuutoksiin. Miehilläkin testosteronihormonin väheneminen saattaa aiheuttaa oireita, joista yksi on hikoilun lisääntyminen. Pelkän hikoilun perusteella ei kuitenkaan ole aihetta rynnätä hormonitutkimuksiin, jos muuten on kunnossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyjän hikoilu liittyy kevyeen ruumiilliseen työhön tai liikuntaan. Hänen fyysisestä kunnostaan ei ole tietoa. Joka tapauksessa heikkokuntoinen hikoilee ruumiillisessa rasituksessa helpommin kuin hyväkuntoinen. Kunnon kohottaminen (liikuntaa joka hieman hengästyttää, vähintään puoli tuntia kerrallaan, pari kolme tuntia viikossa) nostaa hikoilukynnystä. Mitään hyviä lääkkeitä ei ole liikahikoiluun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On hyvä tietää, että moniin sairauksiin liittyy liiallista hikoilua. Näitä ovat muun muassa kilpirauhasen liikatoiminta, pari muuta harvinaista hormonisairautta, erilaiset kytevät tulehdustaudit, jopa jotkin syöpämuodot. Silloin yleensä koko keho hikoilee ja hikoilua on ilman ruumiillista rasitustakin. Yleissääntönä näissä sairauksissa on, että hikoilun lisäksi on muitakin oireita, kuten laihtumista, väsymystä, vetämättömyyttä, tiheä sydämen sykettä. Jos liialliseen hikoiluun liittyy muita vaivoja eikä tunne itseään terveeksi, on syytä mennä lääkäriin.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minäkin hikoilen päästäni niin, että tukka on tuskin koskaan kuiva. Ja hikoilu on niin runsasta että kastelee työpödän, vaatteet ja joskus linja-autossa kanssamatkustajat. Hikoilu alkoi n 7 v sitten, samalla myös aiemmin hyväkuntoiset ja kuperat kynnet alkoivat vääntyä omituisesti. Ikä 50, ylipainoa n. 15 kg (ihannepainoon verrattuna, 10 v takaiseen painoon kumminkin tullut lisäystä n. 25 kg). Vain paikallani istuessani hikoilu on ns kuumaa aaltoilua. Muutoin lähinnä virtailua. 

  • ylös 124
  • alas 103
Sisältö jatkuu mainoksen alla