Haluaisin tavata kaksoissisartani, joka asuu toisella paikkakunnalla. Mutta joka kerta kun olemme sopineet vierailustani, hänellä peruuttaa tapaamisen vedoten johonkin syyhyn. Minulla on häntä ikävä ja koetan ymmärtää häntä, mutta en käsitä tätä toistuvaa tapahtumaketjua. Olen ajatellut, että pidän nyt yhteyttä soittelemalla silloin tällöin hänelle enkä enää ehdota hänelle tapaamista. Onko tämä viisasta vai voinko tehdä asiassa jotakin?

Voi olla viisasta, että ainakin toistaiseksi pidät häneen yhteyttä vain soittelemalla. Sisarellasi on varmaan jokin syy, miksi hän jollakin tavoin välttelee tapaamista kanssasi ja etenkin jos olette aikaisemmin ollut tiiviimmässä yhteydessä. Olen varma, että hän antaa suuren arvon sekä halullesi kunnioittaa hänen tarvettaan yksityisyyteen että haluasi kuitenkin ylläpitää puhelinsoitoilla kontaktia.

Ihmisen halua yksityisyyteen on yleensä hyvä kunnioittaa. Joskus eristäytymisen taustalla saattaa olla jonkin elämäntapahtuman laukaisema masennustila, jolloin ihminen voi kokea itsensä huonoksi tai riittämättömäksi toisten silmissä. Vakavampi masennustila tai loukkaantuminen välittyisi läheisen ihmisen äänensävyistä tai sanojen valinnasta kuitenkin puhelimessakin. Olen myös melko varma, että ennemmin tai myöhemmin tulee esille hänen syynsä pitää etäisyyttä sinuun ja muihin sukulaisiinsa. Muuttuneella käytöksellä on aina omat ja lopulta ymmärrettävät syynsä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla