Kolmivuotiaalle lapsenlapselleni ilmaantui yöllä vertavuotava näppylä leuan alle. Näppylä ei rupeennu vaan päälle tulee hyllyvä pinta. Lääkäri sanoi sitä verisuonen kasvaimeksi ja myöhemmin tuliluomeksi. Onko tämä vaarallinen?

Tuliluomi on synnynnäinen verisuonikasvain, joka näkyy iholla punaisena läiskänä. Niitä on kahta eri muotoa. Toisen kansanomaisena nimenä on ”haikaran nokanjälki”. Se sijaitsee niskassa tai suun seudussa, yläluomissa tai otsassa. Tällainen tuliluomi vaalenee ja usein katoaa iän myötä.

Toinen tuliluomen tyyppi on portviiniluomi, joka nimensä mukaisesti on tummanpunainen. Portviiniluomia sijaitsee yleensä poskissa tai raajoissa. Ne eivät katoa itsestään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sana kasvain voi herättää pelkoa, koska se helposti yhdistetään syöpään. Tuliluomi ja muut vastaavat verisuonten kasvaimet ovat tässä mielessä täysin viattomia. Niitä ei tarvitse hoitaa, elleivät ne rumenna liikaa ulkonäköä. Leikkaus on yksi mahdollisuus, mutta verisuonikasvainten leikkaustulos ei aina ole siisti. Nykyään tuliluomia hoidetaan yhä enemmän laserhoidolla, jolla saadaan yleensä melko hyviä tuloksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla