Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Lukijamme, 68-vuotias nainen tiedustelee: Millainen vaiva on valkojäkälä? Voiko se parantua itsestään tai lääkkeillä? Onko se tarttuvaa vai mistä vaiva johtuu? Liittyykö tauti mitenkään syöpään?

Ulkosynnyttimien alueella voi olla erilaisia ihottumia, joista tavallisimpia ovat lichen sclerosus eli valkojäkälä, lichen planus eli punajäkälä sekä psoriaasi. Valkojäkälä on ihon sidekudoksen sairaus, jossa ihon kollageeni- ja kimmosäikeet rappeutuvat ja kudoksen verisuonisto kärsii.

Valkojäkälää esiintyy tavallisimmin häpyhuulten ja välilihan iholla. Sairauden syy on tuntematon, mutta se ei ole tarttuva. Yleisin sairastumisikä on 40–60 vuotta, mutta sitä tavataan myös nuorilla. Vaikka tauti on paljon yleisempi naisilla, sitä esiintyy myös miehillä, silloin ihomuutos näkyy siittimen iholla tarkkarajaisina valkeina läiskinä. Valkojäkälää voi olla myös muualla keholla, silloin läiskiä on naisilla etenkin niskassa, rintojen alla ja välissä, kainaloissa ja yläraajojen koukistajapuolilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oireiden voimakkuus saattaa vaihdella. Muutos liittyy ihon ohenemiseen ja aiheuttaa helposti kutinaa ja ärsytystä. Ohuille ihoalueille voi ilmaantua verenpurkaumia ja jopa verisiä rakkuloita. Ihottuma kutisee usein voimakkaasti, ja raapimisen takia iho saattaa paksuntua. Taudin edetessä häpyhuulet saattavat osittain surkastua ja emättimen aukko pienentyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkärin tutkimuksiin on syytä hakeutua, jos ulkosynnyttimissä on sitkeä, kutiseva, haavautuva ihottuma. Gynekologisessa tutkimuksessa ulkosynnyttimissä todetaan vaaleita alueita, joissa on usein pieniä haavaumia. Diagnoosi varmistetaan koepalalla. Myös punajäkälä esiintyy häpyhuulten iholla, usein vaalean sinipunaisina, pinnalta kiiltävinä läiskinä. Sen erottaminen valkojäkälästä voi kuitenkin olla vaikeaa, jopa koepalatutkimuksessa.

Hoidolla pyritään lievittämään oireita. Reseptillä saatavat kortikoidivoiteet auttavat kutinaan ja kirvelyyn. Hoitona käytetään myös asitretiini-voidetta (reseptilääke) ja joskus paikallinen ihomuutos hoidetaan laserilla. Tauti voi rauhoittua vuosien myötä ilman hoitoakin.

On epäilty, että valkojäkälämuutokset voivat edeltää syöpää ja sen esiasteita. Kaikkien tutkimusten mukaan yhteys ei kuitenkaan ole selvä. Gynekologin tai ihotautilääkärin vuosittainen seuranta on kuitenkin suositeltava, jos oireet jatkuvat.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla