Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen täysi-ikäinen nuori nainen ja olen viime aikoina pohtinut sitä, miksi painoni ei putoa millään hyvästä ravinnosta ja liikunnasta huolimatta. Tällä kertaa kyse ei ole siitä, että tulee sokeaksi omille syömisilleen, vaan kaikenlaista on kokeiltu ja alan olla epätoivoinen. Paino ei ole terveellisestä ruokavaliosta huolimatta tippunut kuin 200 grammaa ja uutta elämäntapaa olen harjoittanut jo kolmisen kuukautta. Voisiko kyse olla kilpirauhasesta?

Ensinnäkin pari sanaa laihduttamisen tarpeellisuudesta. Et kerro pituuttasi etkä painoasi, joten vaikea sanoa, kannattaako sinun edes yrittää pudottaa painoasi.  Jos painoindeksi (painon suhde pituuden neliöön) on alle 23, laihduttamisessa ei ole mitään mieltä. Myös liiallinen laihuus lisää sairastuvuutta, ei pelkästään lihavuus. Helpoin tapa tarkistaa oman painoindeksi eli BMI on käyttää laskuria Terveyskirjastossa.

Sitten kilpirauhasesta. Kilpirauhanen tuottaa hormonia, joka keskeisesti vaikuttaa aineenvaihduntaamme. Jos kilpirauhashormonia ei ole riittävästi, aineenvaihdunta hidastuu. Ihminen väsyy, paino nousee, iho kuivuu, tulee ummetusta ja turvotuksia. Alkaa palella. Koko olemus muuttuu pikku hiljaa hitaammaksi. Oireet voivat kehittyä vaivihkaa. Kilpirauhasen liikatoiminnassa oireet ovat päinvastaisia. Tulee hikoilua, ripulia ja laihtumista.

Kilpirauhasen toiminnan poikkeavuuksia on helppoa seuloa yksin­kertaisilla verikokeilla. Jos asia sinua mietityttää, hakeudu lääkäriin.  
Et kuitenkaan kuvaile oireitasi kuten tyypillinen kilpirauhaspotilas kuvailisi. Vaikea kuvitella, että haluaisit lisätä liikuntaa, jos sinulla olisi kilpirauhasen vajaatoimintaa. Laihtuisit, jos olisi liikatoimintaa.

Painonhallinnassa ratkaisevaa on energian saanti suhteessa kulutukseen. Jos syö vähemmän kuin kuluttaa, keho alkaa kuluttaa energiavarastojaan. Aikaa myöten painokin varmasti putoaa. Terveellinen laihduttaminen on kuitenkin hidasta. Ensi kuukausien aikana kehon nestemäärien vaihtelut saattavat hyvinkin peittää alleen sen, että rasvakudos pikku hiljaa vähenee.

Kun alkaa harrastaa liikuntaa, lihasmassa kasvaa rasvan kustannuksella. Jos syö sen minkä kuluttua, paino ei muutu, mutta keho kiinteytyy. Loistava tavoite sekin on.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Miksi paino ei laske?

" miksi painoni ei putoa millään hyvästä ravinnosta ja liikunnasta huolimatta. " Vaikea sanoa, kun ei tiedä, mitä tuo ravinto sulla on? Liikaa hiilihydraattia, proteinia ja/tai rasvaa? Aikuinen tarvitsee perusruokavaliossa n. 80 grammaa hyviä rasvoja ja proteiinia päivässä. Lisäksi vähintään 500 grammaa kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Vettä janoon 1,5-2 litraa. Ja jos nälkä jää, niin perunaa, riisiä tai viljaa. Mitä enemmän hiilaria, niin sitä...
Lue kommentti
Vierailija

Miksi paino ei laske?

Painoni ei putoa ja se masentaa vaikka mitä yrität tehdä asialle. Minulla on yksi kilpirauhanen toinen poistettiin koska siellä oli struuma. Verikokoe on otettu muutaman kerran ja kilpirauhas arvot olivat normaalit. Minulla on samanlaiset oireet kuin kilpirauhasen vajaa toiminnassa, paitsi hikoilen helposti varmaankin ylipainon vuoksi. Näkeekö sen yksinkertaisesta verikokeesta jos on jotain vikaa kilpirauhasessa vai pitääkö ottaa erilaisia kokeita verestä. Voisiko syynä olla joku muu...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Liikunta auttaa karistamaan liikakilot, eikä siihen tarvita hikirääkkiä.

  1. Treenaa lihaskuntoa, kuntosalilla tai jumpassa. Jos laihdutat ja harrastat vain aerobista liikuntaa, menetät enemmän kallisarvoista lihasmassaa.
  2. Muista kevyt liikunta, kuten kävely. Se vähentää stressihormonien määrää, palauttaa kovista treeneistä ja auttaa säätelemään ruokahalua.
  3. Vaihtele lajeja, niin lihakset saavat uutta ärsykettä ja motivaatio pysyy korkealla.
  4. Lisää arkiaktiivisuutta. Monta kevyttä liikuntapätkää päivässä on parempi kuin hikirääkki kerran viikossa. Jokainen minuutti lasketaan: kävele pysäkinvälit ja nouse tuolista vähintään kerran tunnissa.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

Vierailija

Laihdut liikkuen, kun teet näin

Erinomainen kansantajuinen artikkeli englanninkielellä siitä miksei pelkästään liikunnan lisääminen johda laihtumiseen. Ruokavalio on painonpudotuksessa avainasemassa. Liikunta on terveyden ja toimintakyvyn kannalta hyödyllistä ja painonpudotuksessa säästää lihasmassaa. Mutta pelkästään liikunnan avulla painonpudotus ei onnistu. https://www.vox.com/2016/4/28/11518804/weight-loss-exercise-myth-burn-ca...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Jos ylipainoa on paljon, laihdutuksen alkuun voi olla hyvä ottaa tiukempi jakso, jolla painon lasku saadaan vauhtiin. Lue miten se onnistuu.

Nopeat tulokset antavat voimia jatkaa laihduttamista sittenkin, kun painon putoaminen on hitaampaa. Näin ainakin sanotaan.

– Moni toivoo näkyviä tuloksia nopeasti. Se lisää motivaatiota. Vielä tärkeämpää olisi kuitenkin ymmärtää, mikä on realistinen tavoite. Kilo viikossa on kova vauhti, ja epärealistiset tavoitteet taas syövät motivaation, ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo.

Hän on huolissaan television laihdutusohjelmien antamasta kuvasta, että paino voisi jatkuvasti laskea useita kiloja viikossa. Se on mahdollista vain, jos henkilöllä on todella merkittävää lihavuutta tai runsaasti nestekertymiä. Jo kilon viikkotahti vaatii paljon päivittäistä ponnistelua. Puoli kiloa viikossa olisi realistisempi tavoite, vaikka sitäkään ei saavuta ilman vaivannäköä.

Liian tiukka alku laihduttamiselle voi laukaista ahmimisreaktion.

Syömisen hallinta voi muutenkin hajota, jos aloitus jättää liian nälkäiseksi.

– Tiukemmassa aloituksessa on myös tärkeää syödä paljon kasviksia, reilusti proteiinia ja kohtuullisesti rasvaa. Miehet sietävät hiilihydraattien karsimista melko hyvin, mutta naisten keho saattaa mennä jumiin, jos hiilihydraateista karsitaan liikaa. Laihduttaessa on tärkeää kuulostella omaa oloa. Olisi loistavaa, jos joku olisi tukemassa ja tarvittaessa ohjaisi oikeaan suuntaan, oli apuna sitten asiaan perehtynyt ystävä tai alan ammattilainen, Palssa toteaa.

Pussikuurille vai ei?

Välillä jo unohdetut VLC- tai ENE-dieetit tekevät paluuta. Niitä suositellaan myös terveydenhuollossa. Niukka, alle 800 kalorin päivittäinen energiansaanti on vauhdikas tapa pudottaa ensimmäisiä

kiloja. Toisaalta näin tiukka aloitus voi olla joillekin liikaa, eikä syömistä kuurin jälkeen saadakaan hallintaan.

– Pussikuurit eivät opeta uusiin ruokailutottumuksiin, vaan todellinen muutos alkaa vasta kuurien jälkeen. Jos laihduttamisen haluaa aloittaa erittäin niukkaenergisellä jaksolla, on entistä tärkeämpää, että kuurin jälkeen saa apua ruokavaliomuutoksen tekemisessä.

Anette Palssa suosittelee ennemmin normaalilla ruoalla toteutettavaa niukkaenergistä jaksoa kuin valmiiden ENED-valmisteiden käyttämistä.

– Kun syö tavallista ruokaa aluksi hyvin vähäenergisesti, on helpompaa jatkaa pysyvien muutosten tekemiseen. Ja jos määriteltyjen päiväannosten jälkeen on vielä nälkä, proteiinia voi syödä lisääkin, eikä painon lasku siitä juuri hidastu, Palssa toteaa.

Tee näin, jos haluat aloittaa vauhdilla (energiaa alle 800 kcal päivässä)

Tätä dieettiä voi noudattaa enintään kaksi viikkoa ilman lääkärin tai ravitsemusterapeutin ohjausta. Jos on säännöllisellä lääkityksellä, tulee aina keskustella lääkärin kanssa ennen niukkaenergisen dieetin aloittamista.

Päivän ruoat

  • Kasviksia 500–800 grammaa, josta hyvin tärkkelyspitoisia. kuten juureksia, enintään 300 grammaa. Ei perunaa, bataattia tai maissia.
  • Proteiinia kaksi 100 gramman annosta vähärasvaista lihaa tai kalaa, kaksi desiä rasvatonta raejuustoa ja yksi desilitra rasvatonta rahkaa.
  • Rasvaa 30 grammaa, esimerkiksi kaksi ruokalusikallista oliivi- tai rypsiöljyä.
  • Marjoja 1–2 desiä. Ei hedelmiä viljaa vain yksi näkkileipä tai pieni annos puuroa. Ei muita viljatuotteita tai sokeria.
  • Monivitamiinivalmiste
  • Nestettä 2–3 litraa vettä, kivennäisvettä, teetä, yrttijuomia ja sokeroimattomia juomia. Kahvia 1–2 kupillista päivässä.