Kultaa 17 vuotta nivelreuman hoitoon käyttänyt 67-vuotias henkilö kysyy, voiko kultapistokset lopettaa, kun tulehdusarvot ovat normaalit mutta niveliä välillä särkee.

Nivelreuman hoito on kehittynyt nopeasti viime vuosina, joten päivitin tietoni sairaalani reumasairauksien erikoislääkäriltä.

Kultahoidon lopettamista voidaan harkita, kun tulehdusta nivelissä tai laboratoriokokeissa ei ole ilmennyt pariin vuoteen. Kulta poistuu elimistöstä hitaasti, joten lopettamisen vaikutus eli niveltulehduksen käynnistyminen voi tulla esiin vasta kuukausien, jopa runsaan vuodenkin, kuluttua lopetuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos hoito ei ole aiheuttanut sellaisia sivuvaikutuksia, joiden takia se pitäisi lopettaa, olisi järkevintä ensin pienentää annosta tai pidentää pistosväliä. Tässä tapauksessa annos on ollut 50 mg kerran kuukaudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pistosvälin voisi ensin pidentää 6 viikkoon vaikkapa 3 kuukauden ajaksi ja sitten puolittaa annoksen 25 mg:aan annettavaksi edelleen 6 viikon välein. Jos puolen vuoden kuluessa ei ole merkkejä niveltulehduksen käynnistymisestä, voisi kultahoidon lopettaa.

Nivelten särkyä ja vihlomista voi olla, vaikka reumatulehdus nivelissä olisi sammunut.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysytt√§v√§√§ Hyv√§n terveyden asiantuntijoilta? Lue lis√§√§ Kysy asiantuntijalta ‚Äďsivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla