Mistä johtuu, että alapaine on korkea vaikka yläpaine on matala. 55-vuotiaan kysyjän paine on 130/90 mmHg.

Verenkierto toimii sysäyksittäin, sydämen sykkeen tahdissa. Sydämen vasen kammio työntää supistumisvaiheessa verensä aorttaan, jolloin syntyy äkillinen korkea paineaalto, systolinen paine (yläpaine). Paineaalto leviää sitten valtimoissa eteenpäin, mutta osa siitä palautuu heijasteaaltona pienempien verisuonten seinämistä takaisin aortan tyveen.

Heijasteaalto palaa yleensä aortan tyveen vasta sydämen lepovaiheessa eli diastolessa, jolloin se nostaa osaltaan diastolista (alempaa) verenpainelukemaa.
Jos valtimoseinämät ovat jäykistyneet, heijasteaalto palautuukin tavallista nopeammin ja nostaa silloin systolista (ylempää) painelukemaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Iän, verenpainetaudin ja tupakoinnin myötä valtimoiden seinämät jäykistyvät. Eläkeiässä onkin tavallista, että yläpaine on koholla, mutta alapaine vain vähän tai ei ollenkaan. Nuoremmilla taas joustavammat valtimoseinämät suuntaavat kohonneen verenpaineen vaikutuksen usein alapaineeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hermoston välittämät ärsykkeet ja hormonit säätelevät verenpainetta monin eri tavoin, joten verenpaine vaihtelee hyvinkin paljon hetkittäin ja yksilöllisesti. Tästä syystä verenpainetta arvioidaan usean mittauksen antaman tason perusteella. Verenpaine kuormittaa valtimoita, sydäntä, aivoja ja munuaisia sitä enemmän, mitä enemmän ja useammin se ylittää normaalin tason.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla