Olen 17-vuotias poika, pituuteni on 190 cm ja painoni vain 60 kg. Vaikka syön kuinka paljon tahansa, painoni ei muutu. Minkälaiset ruoka-aineet auttaisivat painon nostamisessa? Paljonko tässä iässä pitäisi syödä eri aterioilla?

Kysyjän painoindeksi on 16,6. Aikuisilla varsinainen normaalipainon painoindeksin alue on 20–25, mutta vasta arvon 18,5 alitus katsotaan alipainoksi. Teini-iässä vieläkin matalampi painoindeksin arvo voi olla vielä normaalia, mutta 16,6 on kyllä epätavallisen alhainen.

Liian alhaista painoa arvioitaessa pyritään selvittämään, onko syynä jokin sairaus vai terveen ihmisen epätavallinen paino. Tutkimuksiin kuuluvat lääkärin haastattelu ja tutkiminen sekä tarvittaessa joitakin laboratoriokokeita. Näillä halutaan varmistaa erityisesti, ettei suolistossa ole imeytymishäiriötä, esimerkiksi keliakiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos tutkimuksissa ei löydy mitään sairauteen viittaavaa, jäljelle jää epätavallisen alhainen paino terveellä henkilöllä. Kysyjän ikäisellä pojalla mainittu paino on varmasti mahdollinen ilman aineenvaihdunnan häiriöitä ja sairauksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruoka-aineista eniten energiaa on rasvassa, joka on siksi lihottavinta. Mutta rasvan huomattava lisääminen ei kannata, koska varsinkin eläinrasvat ovat epäterveellisiä. Jos rasvan käyttöä lisää, sen pitäisi olla kasvikunnan öljyjä tai margariineja. Ruoan määrästä ei voi sanoa paljoa. Kysymys ei ole niinkään annoksen koosta kuin sen sisältämästä energiamäärästä eli kilokaloreista. Tämän laskeminen on kuitenkin kovin hankalaa.

Minusta tällaisessa tapauksessa kilokaloreiden jatkuva seuraaminen ei ole tarpeen. Terve ihminen voi yleensä luottaa oman kroppansa viisauteen. Elimistö vaatii sen verran kuin tarvitsee. Siksi ei tunnu tarpeelliselta tupata itseensä jatkuvasti väkisin enemmän ruokaa kuin tuntuu sopivan. Uskon sen riittävän, kun syö monipuolista ja ravitsevaa ruokaa niin paljon kuin tekee mieli ja helposti saa alas. Ohimenevää alipainoa ilmenee usein, kun poika venähtää nopeasti pituutta. Ajan mittaan kehon suhteet normaalistuvat ja bodya tulee lisää ilman mitään erityistoimia.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla