Minusta on tullut kömpelö ja tasapainoni on huonontunut. Nuorena harrastin ratsastusta, kiipeilin puissa, ja tein helposti voltteja. Nykyään tuntuu, että en pysy pystyssä edes luistimilla, voimat eivät riitä kiipeilyseinässä kiipeämiseen ja jo yhdestä kuperkeikasta menee pää sekaisin. Mitä liikuntalajeja suosittelisit, millä saisi ketteryyden ja liikunnan ilon takaisin? Asun pienellä paikkakunnalla, jossa ei ole paljon ohjattuja liikuntamahdollisuuksia. Nykyään lähinnä lenkkeilen ja harrastan hyötyliikuntaa.

Tosiasia on, että iän myötä ns. proprioseptiikka heikkenee. Tällä tarkoitetaan koko sitä monimutkaista järjestelmää, joka osallistuu tasapainon aistimiseen ja ylläpitoon sekä huolehtii hienomotoriikasta. Tähän puuhaan osallistuvat sekä sisäkorvan tasapainoelin että tuki- ja liikuntaelinten jäntevyyttä ja hienojakoisia liikkeitä hallinnoiva hermojärjestelmä. Tästä sitten seuraa, että aiemmin helposti sujuneet tasapainoilua ja äkkinäisiä korjausliikkeitä vaativat liikkeet ja toiminnat alkavat kömpelöityä tai eivät suju enää ollenkaan.

Jos tasapainon ja liikunnan ongelmat kehittyvät hyvin nopeasti tai poikkeuksellisen nuorella iällä, on toki selvitettävä lääkärissä, ettei kyseessä ole jokin neurologinen ongelma, esimerkiksi Parkinsonin tauti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaan iän myötä kehittyvää kömpelyyttä ei voi estää, mutta aktiivisella harjoittelulla voi ylläpitää tasapainotaitojaan. Mikä tahansa liikunta kävelystä alkaen on hyödyllistä. Ei tarvitse heti lähteä kiipeilyseinälle, mutta liikkuminen vaihtelevassa maastossa varmasti auttaa. Tasapainolaudan avulla voi tasapainoilua harrastaa nousujohteisesti, alkaen vain laudalla pysymisestä siirtyen vähitellen vaativampiin liikesarjoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pienellä paikkakunnalla ei ehkä ole tarjolla taiji-ryhmiä, mutta tätä Kiinasta peräisin olevaa liikuntaa voi harrastaa kirjojenkin neuvojen pohjalta. Taijin on tutkimuksissakin todettu auttavan tasapaino-ongelmissa ja muun ohella estävän kaatumisia.

 

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Entä tanssilliset jumppatunnit? Itsestäni ainakin on monilla tanssitunneilla tuntunut aluksi siltä, että olen osapuilleen yhtä ketterä kuin norsu ja sulokkuus lehmän luokkaa. Mutta jos jaksaa kärsivällisesti jatkaa, tulos paranee ainakin vähän. Itsestäni on ainakin siis tuntunut siltä, että jokin jumppa/tanssi parantaa ketteryyttä, koordinaatiota ja tasapainoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla