Syyhypunkista puhutaan liian vähän. Olen sotinut sitä vastaan jo kauan väärien diagnoosien takia. Miten siitä pääsee?

Syyhypunkin aiheuttama syyhy ei helposti erotu muista kutisevan ihon syistä. Tyypilliset paikat, sormien välit, ranteet ja pakarat sekä joskus kohtuullisen selkeät punkin käytävät antavat kyllä vinkin kutinan syystä. Käytävän periltä voi jopa löytää pienen naaraspunkin, jonka tunnistaminen tosin edellyttää tarkastelua mikroskoopissa. Usein raapimisen aiheuttamat näppylät, rakkulat ja raapimisjäljet sotkevat iholta tehtävää diagnoosia.

Hoito on periaatteessa yksinkertainen, ja mikäli kysyjältä on punkki todettu, oletan hänen jo sen saaneen. Permetriinivoidetta (Nix) levitetään 8–12 tunniksi leuankärjestä alaspäin koko vartalolle ja raajoihin, sukuelimiä unohtamatta. Pakkauksessa on tarkat käyttöohjeet. Vuodevaatteet ja ihon kanssa kosketuksissa olleet vaatteet on pestävä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka punkki on permetriinillä hävitetty, punkin ja raapimisen aiheuttamia iho-oireita joudutaan usein hoitelemaan vielä pitkään, jopa kuukauden ajan. Tavallisesti riittää pelkkä hydrokortisonivoide, mutta jos iho on pahasti rikki, kannattaa bakteeritulehduksen estämiseksi käyttää voidetta, jossa on hydrokortisonin lisäksi esimerkiksi klooriheksidiiniä (esimerkiksi Sibicort).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla