Olen 28-vuotias nainen ja kärsin virtsavaivoista: minulle tulee välillä pakottava tarve päästä vessaan, etenkin kun tulen kotiin. Pakkoon liittyy myös joskus virtsan karkaamista. Ongelma vaivaa etenkin kunto­salilla, joskus joudun kesken treenin vessaan ja joskus jopa jumppatunnin aikana. Juon 2 litraa vettä päivässä ja muuten käyn 4–5 kertaa vuorokaudessa vessassa. Onko tämä normaalia? Onko haittaa, jos käyn varmuuden vuoksi vessassa ennen jumppaa vaikka ei olisi kova hätä?

Virtsarakon vaivat tuntuvat olevan varsin tavallisia päätellen lehteen tulevien kysymysten määrästä. Ongelmia on eri-ikäisillä naisilla, mutta oireiden kirjo vaihtelee. Normaalisti nesteitä juova aikuinen erittää virtsaa 1–2 litraa vuorokaudessa. Virtsarakon koko on noin 5 desilitraa, joten tavallisissa oloissa virtaamisen tarve tulee noin 3–5 kertaa vuorokaudessa.

Yliaktiivisesta virtsarakosta puhutaan, kun ongelmana on pakottava, äkillinen ja voimakas virtsaamisen tarve ja siihen liittyy virtsankarkailua. Nuorille synnyttämättömille naishuippu-urheilijoille tehdyssä kyselytutkimuksessa todettiin voimakkaan fyysisen ponnistuksen yhteydessä jonkinasteista virtsankarkailua 28 %:lla. Karkailua esiintyi eniten voimistelijoilla (67 %) ja koripallon pelaajilla (66 %) ja vähiten uimareilla (10 %) ja golfin (0 %) harrastajilla. Tämän on ajateltu viittaavan siihen, että tietyn fyysisen rasituksen kynnysarvon ylittyessä karkailua tulee lähes kenelle tahansa. Voimakkaaseen fyysiseen rasitukseen saattaa liittyä virtsankarkailua ilman muita riskitekijöitä, mutta pitkäaikainen, kohtuullinen kuntoliikunta näyttää vähentävän virtsankarkailua.

Herkästi virtsaamisen tarvetta ilmaisevaa rakkoa voi harjoittaa pidentämällä tietoisesti virtsaamis­välejä. Virtsarakon kouluttamisella pyritään vähentämään virtsapakon tunnetta, tiheän virtsaamisen tarvetta ja parantamaan virtsan pidätyskykyä. Normaalisti virtsarakko tyhjennetään 3–4 tunnin välein eli 4–8 kertaa vuorokauden aikana. Virtsaamistapaan kannattaa kiinnittää huomiota ja käydä vessassa rauhassa.

Annan kysyjälle vielä käytännön ohjeita. Koska hän käy kuntosalilla ja jumpassa, oletan että paino on normaali, ruokavalio on terveellinen ja kysyjä ei tupakoi. Ylipaino ja tupakointi nimittäin pahentavat virtsa­rakon vaivoja. Mielestäni ei haittaa, vaikka virtsarakon tyhjentää säännöllisesti ennen jumppatuntia. Silloin voi rauhassa keskittyä liikuntaan.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Naisen virtsapakko?

Sama täällä. Kärsin yliaktiivisesta virtsarakosta sekä pakkoinkontinenssista. Eli pissalla juostaan välillä yli kymmenenkin kertaa päivässä ja yöllä 1-4 kertaa. Kun virtsaamispakko iskee, ei siinä auta muu kuin toivoa, että voimat riittää kohtauksen ajan, joka saattaa kestää jopa 20 min. Tuona aikana rakko pyrkii väkisin tyhjentämään itsensä. Ja mikäli virtsaamispakon aikana liikkuu tai lopettaa pidättämisen sekunniksikaan, pissat tulevat välittömästi housuun. Kaikesta pidättämisestä huolimatta...
Lue kommentti

Naisen virtsapakko?

Miksi kaikki laakarit Suomessa tarjoavat tuota "virtsarakon harjoittamista"? Itse olen nyt laakityksella, koska minulla virtsarakko ei tyhjene taysin, kiitos liian vahvan lihaksiston! VTI-ongelmia on ollut iat ja ajat, koska rakossa seisova virtsa kehittaa bakteereita. Urologini taalla ulkomailla sanoi, etta naisia turhaan opetetaan tuohon "harjoittamiseen" ja etta juuri se johtaa jatkuviin tulehduksiin. Han kehotti minua kaymaan vessassa valittomasti, kun hiemankin silta tuntuu. Lisaksi sain (...
Lue kommentti