Minulla diagnosoitiin pari vuotta sitten jäätynyt olkapää, joka parani runsaan vuoden aikana. Tänä vuonna sama tauti tuli toiseen olkapäähän ja kestänee sitten runsaan vuoden. Vaiva on erittäin kivulias, vie käden liikkuvuuden ja hankaloittaa elämää kaikin puolin. Hieronta ja avanto auttavat hieman, muilla lääkkeillä ei ole ollut vaikutusta. Mitä tämä on ja onko tähän apua?  

Sairauksissa ja niiden syissä on paljon tuntematonta. Tiedetään mitä elimistössä tapahtuu, kun sairaus jyllää, mutta se, mikä panee tapahtumat alulle, jää monesti epäselväksi – kuten elämässä muutenkin. Jäätyneen olkapään tapahtumat olkanivelessä tunnetaan melko hyvin. Nivelpintojen rustokerros paksuntuu lisääntyneen kollageenin seurauksena. Samanaikaisesti nivelen ympärillä olevat nivelsiteet kutistuvat. Tämä kaikki saa aikaan vaivalle tyypillisen kivun ja nivelen liikerajoituksen. Sidekudoksissa tapahtuvia muutoksia säestää vielä paikallisissa hermoissa tapahtuvat muutokset, jotka lisäävät kipuherkkyyttä.

Mikä koko tapahtumasarjan panee alulle, on ainakin toistaiseksi mysteeri. Yhtä lailla on tietymätöntä, miksi sairauden kulku on melko säännönmukainen: kipuvaihe noin 2–9 kuukautta, jäykkyysvaihe 4–11 kuukautta ja näitä seuraava paranemisvaihe. Koko prosessi kestää 1–2 vuotta, ja useimmiten päätyy melko lailla hyvään lopputulokseen. Valitettavan monilla olkapään parannuttua koko kierros käydään läpi vielä toisessa olkapäässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jäätyneen olkapään kulkuun ja varsinkaan sen kestoon voidaan vaikuttaa vain vähän. Näyttää siltä, että varhaisessa kipuvaiheessa on apua nivelensisäisestä kortisoniruiskeesta. Ruisketta ei siis anneta kiertäjäkalvosimen seutuun, kuten kiertäjäkalvosinkivussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jäätymisvaiheessa varovainen heiluriliike kivun sallimissa rajoissa pitää yllä liikelaajuutta, mutta varsinaisesti fysioterapia kannattaa aloittaa vasta jäykkyyden kehityttyä. Tavoitteena on vähitellen palauttaa nivelen liikelaajuus. Jos hankala jäykkyys tai kipu kestää yli kuusi kuukautta, voidaan harkita olkanivelen manipulointia liikkeelle nukutuksessa. 

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla