Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Suvussani on osteoporoosia ja olen ajatellut aloittaa sen ehkäisyn kalsiumvalmisteen avulla, vaikka syönkin maitotuotteita lähes päivittäin. Onko kalsiumin liikasaanti vaarallista?

Elimistö säätelee tehokkaasti kalsiumin imeytymistä suolesta vereen. Normaalisti ravinnon kalsiumista imeytyy 25–35 %. Silloin kun ruoassa on vähän kalsiumia, se imeytyy tavallista tehokkaammin. Jos kaliumia saadaan paljon, imeytyminen vähenee. Tämän säätelyn ansiosta kalsiummyrkytyksen vaara pelkästään kalsiumia nauttimalla on hyvin pieni.

Ravitsemustieteen oppikirjan mukaan elimistö sietää hyvin ainakin 2,6 g kalsiumia päivässä. Suomalaiset, jotka käyttävät paljon maitotuotteita, saavat ravinnostaan noin yhden gramman kalsiumia päivässä. Kalsiumvalmisteet sisältävät yleensä 0,5 g (500 mg) kalsiumia. 1 - 2 tablettia päivässä on vielä täysin turvallista. En ole koskaan kuullut, että joku olisi saanut kalsiummyrkytyksen pelkästään kalsiumia nauttimalla.

Asia ei kuitenkaan ole näin yksioikoinen. Kalsiumin imeytymistä suolesta säätelee D-vitamiini. Jos käyttää D-vitamiinia liikaa, seurauksena voi olla kalsiummyrkytys eli veren kalsiumin pitoisuus suurenee liikaa. Näin voi käydä, vaikka ei käyttäisikään ylimääräistä kalsiumia. Myrkytys johtuu D-vitamiinin eikä kalsiumin liika-annostelusta.

Joissakin kalsium-valmisteissa on mukana D-vitamiinia. Määrä on niin pieni, että näillä valmisteilla ei liikaa D-vitamiinia voi sada. Myrkytys voi tulla jos huomattavasti yliannostelee varsinaisia D-vitamiinivalmisteita.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Onko kalsiumin liikasaanti vaarallista?

ei kai kalsiumi eikä d-vitamiinin liikasyönti useinkaan johda näkyviin oireisiin, mutta esim. joskus vaikkapa vuosi takaperin kalsiumin liikasyönti on usein äkkikuolemien syynä, kun kalsiumia on mennyt vereen. samalla hetkellä voi ollla mitatessa alhaiset kalsiumtasot. ja se oikea linee kalssiumsitraatti, joka imeytyy luotettavasti, eikä kalsium jonka imeytymistä on paha arvailla.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.