Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Suvussani on osteoporoosia ja olen ajatellut aloittaa sen ehkäisyn kalsiumvalmisteen avulla, vaikka syönkin maitotuotteita lähes päivittäin. Onko kalsiumin liikasaanti vaarallista?

Elimistö säätelee tehokkaasti kalsiumin imeytymistä suolesta vereen. Normaalisti ravinnon kalsiumista imeytyy 25–35 %. Silloin kun ruoassa on vähän kalsiumia, se imeytyy tavallista tehokkaammin. Jos kaliumia saadaan paljon, imeytyminen vähenee. Tämän säätelyn ansiosta kalsiummyrkytyksen vaara pelkästään kalsiumia nauttimalla on hyvin pieni.

Ravitsemustieteen oppikirjan mukaan elimistö sietää hyvin ainakin 2,6 g kalsiumia päivässä. Suomalaiset, jotka käyttävät paljon maitotuotteita, saavat ravinnostaan noin yhden gramman kalsiumia päivässä. Kalsiumvalmisteet sisältävät yleensä 0,5 g (500 mg) kalsiumia. 1 - 2 tablettia päivässä on vielä täysin turvallista. En ole koskaan kuullut, että joku olisi saanut kalsiummyrkytyksen pelkästään kalsiumia nauttimalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asia ei kuitenkaan ole näin yksioikoinen. Kalsiumin imeytymistä suolesta säätelee D-vitamiini. Jos käyttää D-vitamiinia liikaa, seurauksena voi olla kalsiummyrkytys eli veren kalsiumin pitoisuus suurenee liikaa. Näin voi käydä, vaikka ei käyttäisikään ylimääräistä kalsiumia. Myrkytys johtuu D-vitamiinin eikä kalsiumin liika-annostelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joissakin kalsium-valmisteissa on mukana D-vitamiinia. Määrä on niin pieni, että näillä valmisteilla ei liikaa D-vitamiinia voi sada. Myrkytys voi tulla jos huomattavasti yliannostelee varsinaisia D-vitamiinivalmisteita.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

ei kai kalsiumi eikä d-vitamiinin liikasyönti useinkaan johda näkyviin oireisiin, mutta esim. joskus vaikkapa vuosi takaperin kalsiumin liikasyönti on usein äkkikuolemien syynä, kun kalsiumia on mennyt vereen. samalla hetkellä voi ollla mitatessa alhaiset kalsiumtasot.

ja se oikea linee kalssiumsitraatti, joka imeytyy luotettavasti, eikä kalsium jonka imeytymistä on paha arvailla.

  • ylös 28
  • alas 33

Omia D-vitamiinitasoja (S-D-25) kannattaa seurata, jotta nauttii vitamiinia oikean annoksen. D-vitamiinitason mittauksen voi pyytää omalta lääkäriltään.

Luotettavimmin S-D-25 mitataan nestekromatografialla tai massaspektrometrialla.

D-vitamiinitason mittaus maksaa laboratoriolle muutaman euron eli saman verran kuin veren rasva-arvot.

http://oyslab.fi/ohjekirjan_liitteet/S_Yksityisasiakas.html

  • ylös 22
  • alas 24
Sisältö jatkuu mainoksen alla